Hoge Rielen - Kabouterberg

De Hoge Rielen, dat ooit een militair domein was, is nu een natuurgebied van maar liefst 230 ha. Door dit gebied te verbinden met de Hoge Mouw en de Kabouterberg in Kasterlee creëerden we hier een schitterende (typisch Kempense) wandeling. Houd je van heide, dennenbossen en vennen met af en toe een klim over een oude landduin? Dan is deze wandeling van 13 km voor jou een perfecte match.

We startten deze wandeling op de parking aan de hoofdingang van de Hoge Rielen. Hier is ook de toegang tot een groot jeugdverblijfcentrum gevestigd, waar in de zomer vaak kampen plaatsvinden. Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein. Je passeert tijdens de wandeling dan ook nog enkele oude opslagloodsen van het Britse leger. Nu zijn de loodsen paviljoenen voor kampen.

Het grootste deel van deze wandeling loopt over het oostelijk deel van de Kempense heuvelrug. Op deze heuvelrug zijn door de krachten van de natuur en eeuwenlang gebruik door mensen, sporen aangebracht en uitgekerfd. De heuvelrug is daardoor geëvolueerd tot  een gebied met uitgestrekte naaldbossen afgewisseld met heideveldjes, vennen, paraboolduinen, holle wegen en loofbosjes.

Bij het verlaten van de Hoge Rielen ga je binnen in groendomein de Hoge Mouw. Zoals je ziet op de wandelkaart (GPX onderaan de blog) is hier de mogelijkheid om de wandeling te halveren. Je komt immers bij de terugweg opnieuw langs deze toegangspoort.

Deel 2 van de wandeling loopt via de Hoge Mouw naar de Kabouterberg. De berg Hoge Mouw (een paraboolduin), die het domein zijn naam gaf, is 35 meter hoog en maakt deel uit van de Kempense Heuvelrug.  

De Hoge Mouw loopt door naar twee andere duinen richting het dorp van Kasterlee; Zwarte Berg en de Kabouterberg. Deze laatste is bekend, vooral voor jonge kinderen die hier hun hart echt kunnen ophalen  met klimmen, kruipen en spelen. De ijsjeskar die hier meestal staat aan de voet van de Kabouterberg maakt het gebied compleet.  

Hoge Rielen-20
Hoge Rielen-17
Hoge Rielen-16
Hoge Rielen-12
Hoge Rielen-11
Hoge Rielen-10
Hoge Rielen-03
Hoge Rielen-07
Hoge Rielen-06
previous arrow
next arrow

Met een totaal van 13 km is deze wandeling absoluut de moeite. Je kan de wandeling hier en daar nog wat uitbreiden indien gewenst. We vermelden echter graag dat het wandelen over de duinen en door het zand niet altijd eenvoudig is en best wat vermoeiender kan zijn dan vlakke wandelingen. Reken dus maar een iets lagere wandelsnelheid. Veel plezier!

(gelijkaardige route met) Knooppunten

38-79-83-84-80-14-15-16-152-12-86-10-85-150-83-79-38

Download file: Hoge_Rielen_Kabouterberg.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Groote Heide – Valkenhorst

Groote Heide – Valkenhorst

Vroeger lag er ten zuiden van Eindhoven een enorm heidegebied: De Groote Heide. Daar blijven nu nog enkele afzonderlijke delen van over. We trokken de grens over voor een wandeling van 15 km in de restanten van de Groote Heide met start- en eindpunt bij de Hut van Mie Pils. Klaar voor vennen, landduinen en heide? Dan is deze wandeling absoluut iets voor jou. 
Read More
Tikkebroeken – Kasterlee

Tikkebroeken – Kasterlee

Het natuurreservaat ‘De Tikkebroeken’ is een moerasgebied met een prachtige diversiteit aan dieren en planten. In de herfst is dit de ideale ‘frisse’ wandeling om je hoofd helemaal leeg te maken! Met een kleine lus van 4 km ben je na deze (toch wel natte tocht) helemaal opgeladen.
Read More
Kliffen bij Pantano de Sau

Kliffen bij Pantano de Sau

Het Pantano de Sau is een groot meer in Catalonië, Spanje. Je kan er fantastisch wandelen over kliffen en tot langs het meer. Bij droogte steekt de spitse toren van het dorpje San Roma de Sau, dat in de jaren zestig onder water werd gezet, op uit het water.Met 11.5 km en 500 hoogtemeters is het best een pittige wandeling, zeker onder de Spaanse zon. 
Read More
Durbuy in’t groen

Durbuy in’t groen

Wanneer natuur en cultuur elkaar ontmoeten: Een rustgevende wandeling in de prachtige omgeving van Durbuy brengt je langs uitgestrekte weilanden, diepe bossen en vooral het bekende en idyllische stadje Durbuy.
Read More
Prinsenpark – Retie

Prinsenpark – Retie

Het Prinsenpark in Retie vormt een prachtige groene oase van maar liefst 215 ha groot. Bossen, weilanden en verschillende vijvertjes vormen hier het decor voor een gezellige wandeling in de natuur. Voor de “paarse hei liefhebbers” zijn er ook een aantal kleine heidegebieden te spotten.
Read More
Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen Tussen half augustus en half september staat de heide in bloei. Het landschap (in de Kempen) kleurt…
Read More
Zonhoven heide

Zonhoven heide

Zonhoven heide De Teut in Limburg is het grootste heidegebied van Midden Limburg en een ideaal decor voor een prachtige…
Read More
Serra de Llaberia

Serra de Llaberia

Serra de Llaberia De Serra de Llaberia is een gebergte in het noordoosten van de Terres de l’Ebre (het land…
Read More
Eksterheide & Duivelskuil

Eksterheide & Duivelskuil

Een natuurlijke oase om helemaal tot rust te komen, die vind je in Eksterheide op de grens met Sint-Jozef Rijkevorsel en Beerse. Dit natuurgebied van maar liefst 107 hectare krijgt momenteel een grote make-over. Het resultaat? Een gevarieerd bos met nieuwe wandelpaden en een grote diversiteit aan inheemse struiken en bossen. Een must-see natuurgebied voor iedere natuurliefhebber!
Read More
Montoro de Mezquita

Montoro de Mezquita

Ben je in Aragon op vakantie? Dan is deze onontdekte wandeling zeker een must! Dicht bij het dorp Montoro de Mezquita ligt een natuurgebied verborgen waar je met een indrukwekkende wandeling kan genieten van rotsformaties, verkoelende riviertjes en echte oases te midden van een droog landschap. 
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *