Hoge Rielen - Kabouterberg

De Hoge Rielen, dat ooit een militair domein was, is nu een natuurgebied van maar liefst 230 ha. Door dit gebied te verbinden met de Hoge Mouw en de Kabouterberg in Kasterlee creëerden we hier een schitterende (typisch Kempense) wandeling. Houd je van heide, dennenbossen en vennen met af en toe een klim over een oude landduin? Dan is deze wandeling van 13 km voor jou een perfecte match.

We startten deze wandeling op de parking aan de hoofdingang van de Hoge Rielen. Hier is ook de toegang tot een groot jeugdverblijfcentrum gevestigd, waar in de zomer vaak kampen plaatsvinden. Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein. Je passeert tijdens de wandeling dan ook nog enkele oude opslagloodsen van het Britse leger. Nu zijn de loodsen paviljoenen voor kampen.

Het grootste deel van deze wandeling loopt over het oostelijk deel van de Kempense heuvelrug. Op deze heuvelrug zijn door de krachten van de natuur en eeuwenlang gebruik door mensen, sporen aangebracht en uitgekerfd. De heuvelrug is daardoor geëvolueerd tot  een gebied met uitgestrekte naaldbossen afgewisseld met heideveldjes, vennen, paraboolduinen, holle wegen en loofbosjes.

Bij het verlaten van de Hoge Rielen ga je binnen in groendomein de Hoge Mouw. Zoals je ziet op de wandelkaart (GPX onderaan de blog) is hier de mogelijkheid om de wandeling te halveren. Je komt immers bij de terugweg opnieuw langs deze toegangspoort.

Deel 2 van de wandeling loopt via de Hoge Mouw naar de Kabouterberg. De berg Hoge Mouw (een paraboolduin), die het domein zijn naam gaf, is 35 meter hoog en maakt deel uit van de Kempense Heuvelrug.  

De Hoge Mouw loopt door naar twee andere duinen richting het dorp van Kasterlee; Zwarte Berg en de Kabouterberg. Deze laatste is bekend, vooral voor jonge kinderen die hier hun hart echt kunnen ophalen  met klimmen, kruipen en spelen. De ijsjeskar die hier meestal staat aan de voet van de Kabouterberg maakt het gebied compleet.  

Hoge Rielen-20
Hoge Rielen-17
Hoge Rielen-16
Hoge Rielen-12
Hoge Rielen-11
Hoge Rielen-10
Hoge Rielen-03
Hoge Rielen-07
Hoge Rielen-06
previous arrow
next arrow

Met een totaal van 13 km is deze wandeling absoluut de moeite. Je kan de wandeling hier en daar nog wat uitbreiden indien gewenst. We vermelden echter graag dat het wandelen over de duinen en door het zand niet altijd eenvoudig is en best wat vermoeiender kan zijn dan vlakke wandelingen. Reken dus maar een iets lagere wandelsnelheid. Veel plezier!

Download file: Hoge_Rielen_Kabouterberg.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Lovenhoek – Vorselaar

Lovenhoek – Vorselaar

Een écht pareltje in de Kempen. De Lovenhoek is een natuurgebied gelegen in Vorselaar. In 2017 werd deze wandeling benoemd tot wandeling van het jaar. Je wandelt er tussen de varens, op vlonderpaden over de meest idyllische beekjes en langs heel wat gezellige picknick plekjes onder het geluid van de stilte. 
Read More
Gorges du Verdon

Gorges du Verdon

Wat een kloof! Gorges du Verdon, ofwel Grand Canyon du Verdon, is een kloof van maar liefst 25 km uitgesneden door de rivier Verdon. Het bevindt zich in de Provence, meer bepaald in het natuurpark Verdon. In deze kloof kan je een prachtige wandeling maken langs de azuurblauwe rivier de Verdon omringd door majestueuze rotsen.
Read More
Laneuville-au-Bois

Laneuville-au-Bois

Het woud van Saint-Hubert strekt zich uit over meer dan 100.000 hectare waarvan meer dan de helft bebost is. Het prachtige beboste massief is te ontdekken via meer dan 1500 km aan wandelpaden. Voor deze wandeling kozen we om te vertrekken in het prachtig geïsoleerde dorp Laneuville-aux-bois. Dwars door het bos en langs veengebied is de hike van 14 km een zalige activiteit in de Ardennen. 
Read More
De Witte Netevallei

De Witte Netevallei

Moerassen en mysterieuze broekbossen met daarrond een zandlandschap met naaldbossen. Het gebied van de Witte Netevallei is een uniek landschap dat gedurende de afgelopen honderden jaren door mens en natuur gevormd is. Wij maakten een wandeling van 9 km door dit gebied met passage langs de historische watermolen van Retie waar je altijd gezellig kan ontspannen. 
Read More
Les Troufferies

Les Troufferies

De Ardennen heeft heel wat verborgen pareltjes. Tussen de Lesse en de Lomme ligt een groot gebied met beboste heuvels, open weilanden en enkele ingesneden riviervalleien. Het ideale decor voor een gevarieerde en pittige wandeling! Voor deze tocht kozen we de verschillende natuurgebieden tussen Hatrival – Ochamps – Libramont. De tocht is maar liefst 20 km en telt 400 hoogtemeters, ideaal voor een stevige maar leuke dagtocht!
Read More
Langs de Lomme

Langs de Lomme

Een weekendje of een dagje Ardennen, het is weer helemaal in. Voor wie met beklimmingen de benen wil kietelen tijdens wandelingen biedt de Ardennen duizenden mogelijkheden. Wij verbleven een paar dagen in het gezellige dorpje Hatrival, nabij Saint-Hubert, en maakten verschillende wandeling. Deze wandeling loopt langs de rivier de Lomme in een heuvelachtig terrein. 
Read More
Turnhoutsche Heide – Zwartven

Turnhoutsche Heide – Zwartven

De naam van deze wandeling doet het al vermoeden. Heide! Maar zeker niet alleen dat. Tijdens de wandeling van ongeveer 18 km passeer je door een typisch Kempens landschap met naaldbossen, open stukken met heide, stuifvlaktes en kleine vennen. Tussendoor maakt een brasserie en enkele landbouw percelen de variatie weer compleet. In dit relatief onbekend stukje van de Kempen is absolute rust verzekerd.
Read More
Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is een enorm bos van meer dan 4000 ha op slechts 10 km ten zuidoosten van de Grote Markt van Brussel. Je kan hier urenlang wandelen tussen 200 jaar oude beukenbomen die tientallen meters uitsteken boven het heuvellachtige terrein. Als je in het voorjaar gaat kan je daarbij genieten van paarse voorjaarsbloemen zoals de boshyacint. 
Read More
Rovertsche Heide

Rovertsche Heide

Net over de grens met Nederland vind je het prachtige gebied van de Rovertsche Heide van 477 hectare. Wij maakten bij zonsondergang een goede doorstapwandeling, hoofdzakelijk door bos maar ook met enkele verrassende stukken open landschap. 
Read More
Fagne d’0deigne

Fagne d’0deigne

Aan de noordwestkant van Baraque de Fraiture ligt een relatief onbekend stukje van de Venen: het Fagne d’Odeigne waar de Aisne ontspringt. De tocht van 9 km heeft 150 hoogtemeters en start in het dorpje Odeigne. Absoluut de moeite als je een typische Ardennen wandeling wil maken. 
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *