6-daagse Jotunheimen

Jotunheimen is het bekendste nationale park van Noorwegen. Je kan er spectaculaire wandelingen maken langs gletsjers, gletsjermeren, door grote U-valleien en over de hoogste toppen van Noorwegen. Wij maakten een 6-daagse trektocht met tent door dit park. Een absolute aanrader voor avonturiers die houden van ongerepte natuur en die Noorwegen op hun bucketlist hebben staan. 

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa waaronder de Galdhøpiggen (2,469 meter) en de Glittertind (2,452 meter). 

Voor deze trektocht parkeerden wij de auto in Gjendesheim. Vervolgens namen we de Gjende-ferry (20 minuten) naar Memurubu en begonnen we daar onze trektocht. Wij deden er 6 dagen over (met 1 dagtocht inclusief) maar je kan het uiteraard aanpassen naar keuze (tochten minder lang of langer maken). Er zijn enkele hutten voorzien in het park maar wildkamperen mag ook (en is een echte aanrader!)

Dag 1: Memurubu – Leirvatnet (20km, +750 m)

Op dag 1 wandelden we vanuit Memurubu tot aan het meer van Leirvatnet. Deze tocht is 20 km met in totaal 750 hoogtemeters. Algemeen is het pad goed begaanbaar (vrij bekend stuk) door een typische U-vallei. Deze valleien hebben hun vorm te danken aan het jarenlange uitslijten van gigantische gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Bij het meer van Leirvatnet overnachtten we in tenten. 

Dag 2: Leirvatnet – Spiterstulen (16 km, +150 m)

De tweede dag is na een korte klim tot bijna 1500 meter hoofdzakelijk naar beneden. Omgeven door bergen van meer dan 2000 meter (inclusief gletsjers langs alle kanten) loopt deze tocht naar Spiterstulen. Deze kleine berg hut is schitterend gelegen aan de voet van de Galdhøpiggen (2,469 meter), de hoogste berg van Noorwegen. In deze hut hebben we ook geslapen. 

Dag 3: Beklimming Galdhøpiggen (14.5 km, +1450 m)

Op de derde dag beklommen wij vanuit Spiterstulen de hoogste berg van Noorwegen. Een pittige tocht van 14.5 km en met 1450 hoogtemeters. De beklimming langs deze kant is steiler (niet technisch) en wordt daardoor minder gedaan dan langs de noordkant. De weg baant zich tussen verschillende gletsjers en over sneeuwvelden en is daarom een echte zaligheid voor mensen die houden van pure natuur. Verwacht je boven op de top echter niet aan pure rust want op de top staat een kleine hut waar je koffie kan kopen. Het kan hier ‘s zomers behoorlijk druk zijn met mensen die de beklimming langs de noordkant doen. 

Dag 4: Spiterstulen – Glittertinden – Glitterheim (17.8 km, + 1400m)

Dag 4 is waarschijnlijk de zwaarste van alle dagen. De tocht die wij maakten loopt over de Glittertinden (de tweede hoogste berg van noorwegen – veel spectaculairder dan Galdhøpiggen naar Glitterheim. Op de top van de Glittertinden ligt een massieve gletsjer. De passage hierover is niet gevaarlijk maar met slecht weer moet je wel oppassen aan de rand van de berg (steile flank!).  De afdaling naar Glitterheim loopt gestaag tot 1400 meter. In Glitterheim sliepen wij in een tent naast de berghut. 

Dag 5: Glitterheim – Hesttjonne (21 km, +1000 m)

Voor dag 5 kozen we om een lange hike te maken tot aan het meer van Hestjonne. De wandeling begint opnieuw met een klim, deze keer tot een hoogte van 1700 m. Nadien volgt een lange afdaling tot het meer van Russvatnet. Aan het einde van dit meer volgde een steile klim om opnieuw naar de vallei van het Gjende-meer te gaan (dit meer heb je overvaren op dag 0). Wij wandelden vervolgens nog via twee pittige klimmen tot aan het meer van Rusvattnet om daar in een magnifieke omgeving onze tent op te slaan voor de laatste nacht.  

Dag 6: Rusvattnet – Gjendesheim (18 km, +1000 m)

Op dag 6 wandelden we helemaal terug langs de noordkant van het Gjende meer tot aan Gjendesheim. Deze wandeling is een fantastische wandeling over de Besseggen bergkam die zeer populair is. Het kan dus wel drukker zijn. Op het hoogste punt (~ 1700 m) zie je verschillende meren met een hoogteverschil liggen. Dat is een schitterende ervaring! Het Gjendemeer kleurt bij zonnig weer azuurblauw terwijl het Bessvatnet meer donker blauw lijkt. 

Conclusie 

De 6-daagse trektocht die we maakten in Jotunheimen is een absolute aanrader voor wie van avontuurlijke tochten houdt door ongerepte natuur. De condities op pad (veranderlijk weer en nooit echt warm) kunnen best pittig zijn dus een goede voorbereiding is cruciaal. Maar zodra je in het land van de reuzen stapt kan je niet anders dan je ogen de kost geven aan wat moeder natuur Noorwegen gegeven heeft. 

Download file: jotunheimen.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Lovenhoek – Vorselaar

Lovenhoek – Vorselaar

Een écht pareltje in de Kempen. De Lovenhoek is een natuurgebied gelegen in Vorselaar. In 2017 werd deze wandeling benoemd tot wandeling van het jaar. Je wandelt er tussen de varens, op vlonderpaden over de meest idyllische beekjes en langs heel wat gezellige picknick plekjes onder het geluid van de stilte. 
Read More
Gorges du Verdon

Gorges du Verdon

Wat een kloof! Gorges du Verdon, ofwel Grand Canyon du Verdon, is een kloof van maar liefst 25 km uitgesneden door de rivier Verdon. Het bevindt zich in de Provence, meer bepaald in het natuurpark Verdon. In deze kloof kan je een prachtige wandeling maken langs de azuurblauwe rivier de Verdon omringd door majestueuze rotsen.
Read More
Laneuville-au-Bois

Laneuville-au-Bois

Het woud van Saint-Hubert strekt zich uit over meer dan 100.000 hectare waarvan meer dan de helft bebost is. Het prachtige beboste massief is te ontdekken via meer dan 1500 km aan wandelpaden. Voor deze wandeling kozen we om te vertrekken in het prachtig geïsoleerde dorp Laneuville-aux-bois. Dwars door het bos en langs veengebied is de hike van 14 km een zalige activiteit in de Ardennen. 
Read More
De Witte Netevallei

De Witte Netevallei

Moerassen en mysterieuze broekbossen met daarrond een zandlandschap met naaldbossen. Het gebied van de Witte Netevallei is een uniek landschap dat gedurende de afgelopen honderden jaren door mens en natuur gevormd is. Wij maakten een wandeling van 9 km door dit gebied met passage langs de historische watermolen van Retie waar je altijd gezellig kan ontspannen. 
Read More
Les Troufferies

Les Troufferies

De Ardennen heeft heel wat verborgen pareltjes. Tussen de Lesse en de Lomme ligt een groot gebied met beboste heuvels, open weilanden en enkele ingesneden riviervalleien. Het ideale decor voor een gevarieerde en pittige wandeling! Voor deze tocht kozen we de verschillende natuurgebieden tussen Hatrival – Ochamps – Libramont. De tocht is maar liefst 20 km en telt 400 hoogtemeters, ideaal voor een stevige maar leuke dagtocht!
Read More
Langs de Lomme

Langs de Lomme

Een weekendje of een dagje Ardennen, het is weer helemaal in. Voor wie met beklimmingen de benen wil kietelen tijdens wandelingen biedt de Ardennen duizenden mogelijkheden. Wij verbleven een paar dagen in het gezellige dorpje Hatrival, nabij Saint-Hubert, en maakten verschillende wandeling. Deze wandeling loopt langs de rivier de Lomme in een heuvelachtig terrein. 
Read More
Turnhoutsche Heide – Zwartven

Turnhoutsche Heide – Zwartven

De naam van deze wandeling doet het al vermoeden. Heide! Maar zeker niet alleen dat. Tijdens de wandeling van ongeveer 18 km passeer je door een typisch Kempens landschap met naaldbossen, open stukken met heide, stuifvlaktes en kleine vennen. Tussendoor maakt een brasserie en enkele landbouw percelen de variatie weer compleet. In dit relatief onbekend stukje van de Kempen is absolute rust verzekerd.
Read More
Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is een enorm bos van meer dan 4000 ha op slechts 10 km ten zuidoosten van de Grote Markt van Brussel. Je kan hier urenlang wandelen tussen 200 jaar oude beukenbomen die tientallen meters uitsteken boven het heuvellachtige terrein. Als je in het voorjaar gaat kan je daarbij genieten van paarse voorjaarsbloemen zoals de boshyacint. 
Read More
Rovertsche Heide

Rovertsche Heide

Net over de grens met Nederland vind je het prachtige gebied van de Rovertsche Heide van 477 hectare. Wij maakten bij zonsondergang een goede doorstapwandeling, hoofdzakelijk door bos maar ook met enkele verrassende stukken open landschap. 
Read More
Fagne d’0deigne

Fagne d’0deigne

Aan de noordwestkant van Baraque de Fraiture ligt een relatief onbekend stukje van de Venen: het Fagne d’Odeigne waar de Aisne ontspringt. De tocht van 9 km heeft 150 hoogtemeters en start in het dorpje Odeigne. Absoluut de moeite als je een typische Ardennen wandeling wil maken. 
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *