6-daagse Jotunheimen

Jotunheimen is het bekendste nationale park van Noorwegen. Je kan er spectaculaire wandelingen maken langs gletsjers, gletsjermeren, door grote U-valleien en over de hoogste toppen van Noorwegen. Wij maakten een 6-daagse trektocht met tent door dit park. Een absolute aanrader voor avonturiers die houden van ongerepte natuur en die Noorwegen op hun bucketlist hebben staan. 

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen” en die naam is goed gekozen. Er liggen meer dan 200 bergen die hoger zijn dan 1900 meter en je vindt in dit nationaal park ook enkele van de hoogste bergen van Noord-Europa waaronder de Galdhøpiggen (2,469 meter) en de Glittertind (2,452 meter). 

Voor deze trektocht parkeerden wij de auto in Gjendesheim. Vervolgens namen we de Gjende-ferry (20 minuten) naar Memurubu en begonnen we daar onze trektocht. Wij deden er 6 dagen over (met 1 dagtocht inclusief) maar je kan het uiteraard aanpassen naar keuze (tochten minder lang of langer maken). Er zijn enkele hutten voorzien in het park maar wildkamperen mag ook (en is een echte aanrader!)

Dag 1: Memurubu – Leirvatnet (20km, +750 m)

Op dag 1 wandelden we vanuit Memurubu tot aan het meer van Leirvatnet. Deze tocht is 20 km met in totaal 750 hoogtemeters. Algemeen is het pad goed begaanbaar (vrij bekend stuk) door een typische U-vallei. Deze valleien hebben hun vorm te danken aan het jarenlange uitslijten van gigantische gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Bij het meer van Leirvatnet overnachtten we in tenten. 

Dag 2: Leirvatnet – Spiterstulen (16 km, +150 m)

De tweede dag is na een korte klim tot bijna 1500 meter hoofdzakelijk naar beneden. Omgeven door bergen van meer dan 2000 meter (inclusief gletsjers langs alle kanten) loopt deze tocht naar Spiterstulen. Deze kleine berg hut is schitterend gelegen aan de voet van de Galdhøpiggen (2,469 meter), de hoogste berg van Noorwegen. In deze hut hebben we ook geslapen. 

Dag 3: Beklimming Galdhøpiggen (14.5 km, +1450 m)

Op de derde dag beklommen wij vanuit Spiterstulen de hoogste berg van Noorwegen. Een pittige tocht van 14.5 km en met 1450 hoogtemeters. De beklimming langs deze kant is steiler (niet technisch) en wordt daardoor minder gedaan dan langs de noordkant. De weg baant zich tussen verschillende gletsjers en over sneeuwvelden en is daarom een echte zaligheid voor mensen die houden van pure natuur. Verwacht je boven op de top echter niet aan pure rust want op de top staat een kleine hut waar je koffie kan kopen. Het kan hier ‘s zomers behoorlijk druk zijn met mensen die de beklimming langs de noordkant doen. 

Dag 4: Spiterstulen – Glittertinden – Glitterheim (17.8 km, + 1400m)

Dag 4 is waarschijnlijk de zwaarste van alle dagen. De tocht die wij maakten loopt over de Glittertinden (de tweede hoogste berg van noorwegen – veel spectaculairder dan Galdhøpiggen naar Glitterheim. Op de top van de Glittertinden ligt een massieve gletsjer. De passage hierover is niet gevaarlijk maar met slecht weer moet je wel oppassen aan de rand van de berg (steile flank!).  De afdaling naar Glitterheim loopt gestaag tot 1400 meter. In Glitterheim sliepen wij in een tent naast de berghut. 

Dag 5: Glitterheim – Hesttjonne (21 km, +1000 m)

Voor dag 5 kozen we om een lange hike te maken tot aan het meer van Hestjonne. De wandeling begint opnieuw met een klim, deze keer tot een hoogte van 1700 m. Nadien volgt een lange afdaling tot het meer van Russvatnet. Aan het einde van dit meer volgde een steile klim om opnieuw naar de vallei van het Gjende-meer te gaan (dit meer heb je overvaren op dag 0). Wij wandelden vervolgens nog via twee pittige klimmen tot aan het meer van Rusvattnet om daar in een magnifieke omgeving onze tent op te slaan voor de laatste nacht.  

Dag 6: Rusvattnet – Gjendesheim (18 km, +1000 m)

Op dag 6 wandelden we helemaal terug langs de noordkant van het Gjende meer tot aan Gjendesheim. Deze wandeling is een fantastische wandeling over de Besseggen bergkam die zeer populair is. Het kan dus wel drukker zijn. Op het hoogste punt (~ 1700 m) zie je verschillende meren met een hoogteverschil liggen. Dat is een schitterende ervaring! Het Gjendemeer kleurt bij zonnig weer azuurblauw terwijl het Bessvatnet meer donker blauw lijkt. 

Conclusie 

De 6-daagse trektocht die we maakten in Jotunheimen is een absolute aanrader voor wie van avontuurlijke tochten houdt door ongerepte natuur. De condities op pad (veranderlijk weer en nooit echt warm) kunnen best pittig zijn dus een goede voorbereiding is cruciaal. Maar zodra je in het land van de reuzen stapt kan je niet anders dan je ogen de kost geven aan wat moeder natuur Noorwegen gegeven heeft. 

Download file: jotunheimen.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Groote Heide – Valkenhorst

Groote Heide – Valkenhorst

Vroeger lag er ten zuiden van Eindhoven een enorm heidegebied: De Groote Heide. Daar blijven nu nog enkele afzonderlijke delen van over. We trokken de grens over voor een wandeling van 15 km in de restanten van de Groote Heide met start- en eindpunt bij de Hut van Mie Pils. Klaar voor vennen, landduinen en heide? Dan is deze wandeling absoluut iets voor jou. 
Read More
Tikkebroeken – Kasterlee

Tikkebroeken – Kasterlee

Het natuurreservaat ‘De Tikkebroeken’ is een moerasgebied met een prachtige diversiteit aan dieren en planten. In de herfst is dit de ideale ‘frisse’ wandeling om je hoofd helemaal leeg te maken! Met een kleine lus van 4 km ben je na deze (toch wel natte tocht) helemaal opgeladen.
Read More
Kliffen bij Pantano de Sau

Kliffen bij Pantano de Sau

Het Pantano de Sau is een groot meer in Catalonië, Spanje. Je kan er fantastisch wandelen over kliffen en tot langs het meer. Bij droogte steekt de spitse toren van het dorpje San Roma de Sau, dat in de jaren zestig onder water werd gezet, op uit het water.Met 11.5 km en 500 hoogtemeters is het best een pittige wandeling, zeker onder de Spaanse zon. 
Read More
Durbuy in’t groen

Durbuy in’t groen

Wanneer natuur en cultuur elkaar ontmoeten: Een rustgevende wandeling in de prachtige omgeving van Durbuy brengt je langs uitgestrekte weilanden, diepe bossen en vooral het bekende en idyllische stadje Durbuy.
Read More
Prinsenpark – Retie

Prinsenpark – Retie

Het Prinsenpark in Retie vormt een prachtige groene oase van maar liefst 215 ha groot. Bossen, weilanden en verschillende vijvertjes vormen hier het decor voor een gezellige wandeling in de natuur. Voor de “paarse hei liefhebbers” zijn er ook een aantal kleine heidegebieden te spotten.
Read More
Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen Tussen half augustus en half september staat de heide in bloei. Het landschap (in de Kempen) kleurt…
Read More
Zonhoven heide

Zonhoven heide

Zonhoven heide De Teut in Limburg is het grootste heidegebied van Midden Limburg en een ideaal decor voor een prachtige…
Read More
Serra de Llaberia

Serra de Llaberia

Serra de Llaberia De Serra de Llaberia is een gebergte in het noordoosten van de Terres de l’Ebre (het land…
Read More
Eksterheide & Duivelskuil

Eksterheide & Duivelskuil

Een natuurlijke oase om helemaal tot rust te komen, die vind je in Eksterheide op de grens met Sint-Jozef Rijkevorsel en Beerse. Dit natuurgebied van maar liefst 107 hectare krijgt momenteel een grote make-over. Het resultaat? Een gevarieerd bos met nieuwe wandelpaden en een grote diversiteit aan inheemse struiken en bossen. Een must-see natuurgebied voor iedere natuurliefhebber!
Read More
Montoro de Mezquita

Montoro de Mezquita

Ben je in Aragon op vakantie? Dan is deze onontdekte wandeling zeker een must! Dicht bij het dorp Montoro de Mezquita ligt een natuurgebied verborgen waar je met een indrukwekkende wandeling kan genieten van rotsformaties, verkoelende riviertjes en echte oases te midden van een droog landschap. 
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *