Amden - Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20 km. Onderweg krijg je tijdens de hike tweemaal kans voor een beklimming naar Speer of de Federispitz. Deze wandeling kan perfect uitgevoerd worden als dagtrip vanuit Zürich. 

Download file: Federispitz_.gpx

Download route
Knooppunten

Geen knooppunten, wel lokale aanwijzers (gele borden). 

Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

Amden is een klein bergdorp net ten oosten van de Walensee in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Het kleine dorp vormt een ideaal startpunt voor (stevige) wandelingen. Je kan er logeren in verschillende hotelletjes of chalets. Voor deze wandeling vertrokken wij echter vanuit Zürich, met de trein richting Chur. In Zieglbrücke stapten we over op de bus naar Amden waar we na 1.5u openbaar vervoer aankwamen om aan onze wandeling te beginnen. 

 

Amden is een gezellig, gemoedelijk bergdorp. Ik kan me gerust inbeelden dat het hier in de zomer vol is met toeristen, gezien de ligging op een plateautje naar het zuiden gericht, bij hoge bergen, met een schitterend uitzicht en vlakbij de Walensee. Bij het startpunt in het centrum van het dorp begonnen we meteen aan een klim van 2 km, recht tegen de hoogtelijnen omhoog, van ca. 900 tot 1300 m. Een route over een klein bergpad tussen de alpenweides, die in april nog dor waren al kwamen de groene grassprietjes hier en daar al piepen.  Aangekomen bovenaan bij de Mattstock lift volgde een km redelijk vlak wandelstuk over een bredere zandweg. Ideaal om even op adem te komen en te genieten van het decor. 

 

Via een korte klim  van ongeveer 1 km en 100 m omhoog bereikten we nadien een soort van pas op 1400 m hoogte. Hier kan je verschillende richtingen uit. Wij kozen om onze wandeling in westelijke richting te vervolgen met een route langs de noordkant van de Mattstogg berg. Aangezien dit deel van de wandeling op 1400-1500 m hoogte ligt en weinig zon vangt, kan hier tot ver in mei sneeuw liggen. Dit was ook het geval toen wij de wandeling deden. Regelmatig zakten we nog 30 cm weg in de sneeuw. Dat is uiteraard opletten en vermoeiend.

 

Na 2 km licht glooiend wandelen volgde nadien een pittige klim tot de Alp Oberchäsere hut op 1650 m hoogte. Daar aangekomen na ca. 7 km kan je kiezen om Speer te beklimmen, een mythische berg van 1950 m hoogte die je al van ver ziet liggen en vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt dat tientallen kilometers ver reikt. Omwille van de sterke besneeuwing kozen wij om dit niet te doen. Zeker rond en na de middag wordt de sneeuw in het voorjaar natter en kunnen er natte sneeuwlawines ontstaan. 

 

Na passage aan deze hut daalden we tot 1300 m hoogte tot aan Underbütz. Van daaruit begon het pad echter alweer op te lopen tot de Federispitzkam via een leuk bergpad langs de bergflank. We besloten, omdat er op deze helling eind april nog weinig sneeuw lag, de Federispitz (1865 m) te beklimmen. Eerst passeerden we de Plättlispitz, waarop ook een kruis staat, maar op het uiteindelijk doel kregen we een waanzinnig mooi uitzicht over de Walensee, Säntis, tot over het Glarnerland en Zurich. Fenomenaal! Via een lange afdaling (>1400 m)  wandelen we nadien terug tot Ziegelbrücke waar we moe maar voldaan de trein terug naar Zürich namen. 

Wandeling in de regio