Brandjochspitze - Höttinger Alm - Innsbruck

Innsbruck is een grote stad, midden tussen de Oostenrijkse bergen. Het is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor wandeltochten en cultuur. Zin in een pittige tocht vanuit Innsbruck naar een van de hoogste omliggende toppen? Dan is de beklimming van de Brandjochspitze wellicht iets voor jou. Halverwege passeer je ook de Höttinger Alm waar je iets kan drinken/eten in een typische Oostenrijke berghut (Alm). 

Download file: Brandjochspitze_Hottinger-Alm.gpx

Download route
Knooppunten

Geen knooppunten. Je kan wel gele wegwijzers volgen. 

Afbeeldingen


Mooie padjes op weg naar de Höttinger Alm


Route langs de flank naar de top.

Pittig deel met kabels.

Op de top staat een groot kruis.

Meer info

Innsbruck is een grote Oostenrijkse stad, die midden in de bergen ligt. In de winter kan je er skiën in verschillende nabijgelegen skigebieden, en in de andere seizoenen kan je er uitstekend wandelen naar verschillende bergtoppen en berghutten. 

 

Voor deze wandeling kozen we het massief ten noorden van Innsbruck, de Nordkette, voor de beklimming van de Brandjochspitze (2559 m). Het uitzicht op Innsbruck tijdens de hele route is fenomenaal. Op de top staat een verankerd kruis, het doel van de tocht!

 

De tocht begint vanuit het centrum van Innsbruck, dicht bij de hoofdbrug. Via een geasfalteerde weg loopt de wandeling meteen omhoog tot aan kerk(hof). Na ongeveer 1 km verlaat je de weg en duik je een bospadje op midden in een loofbos. Vanaf dan wordt de route steiler tot je aankomt bij de Gasthof Gramarthof, waar ook een klein park en speelplaats is. Hierna schakelt de route over op een klein bergpadje tot aan een rode skipiste. Deze volg je tot een hoogte van 1350 meter. Nadien wandel je recht naar de Höttinger Alm over een golvend pad.

 

De Höttinger Alm is een prachtige Oostenrijke berghut (alm) waar je iets kan eten en drinken. Bij mooi weer kan je gebruik maken van een groot terras met zicht op Innsbruck. Wauw! De prijzen zijn best OK. Zeker als je ziet waar je aan het consumeren bent …

 

Na de passage bij de berghut zet je de klim verder op een typisch bergpadje tot de kam van de Nordkette op 2200 meter. Vanaf dan wordt het allemaal wat technischer. Voor de laatste 300 m mag je geen hoogtevrees hebben. Hier moet je verschillende verticale rotsformaties overwinnen met behulp van kabels. Als je de route volgt blijft het wel veilig, maar oppassen is de boodschap. Na 9 km in de benen, en met bijna 2000 hoogtemeters, bereik je dan de top van de Brandjochspitze. Hier staat een groot kruis. 

 

De afdaling loopt tot aan de Höttinger Alm gelijk met de beklimming. Zo kan je opnieuw een pauze nemen bij de berghut. Vervolgens kozen wij ervoor om een alternatieve route naar beneden te volgen via de Höttinger Bach. Dit stuk is absoluut de moeite omdat het bergpad dwars door een uitgesleten canyon loopt. Ter hoogte van Gramarthof sluit je opnieuw aan op de route van de heenweg. 

Gelijkaardige wandelingen