Brunni-Alpthal

Sneeuw, panoramische uitzichten en kleurrijke zonsondergangen. Deze winterse wandeling in Brunni Alpthal (Zwitserland) is een pittige maar haalbare tocht voor een echte winterse bergervaring. Wij maakten deze wandeling tijdens het hoogtepunt van de Zwitserse winter in 2022. Enkele graden onder nul en voldoende sneeuw die sprookjesachtig aan de bomen bleef plakken. Dit vormde de setting voor deze 16 km lange tocht met 800 hoogtemeters. Een constante tijdens deze wandeling, is de imposante Grosse Mythen berg (1898m). Dit is een van de lokale bergen in Zürich en domineert het landschap in het Brunni-Alpthal gebied.

Download file: Brunni-Alpthal.gpx

Download route
Knooppunten

Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

Voor deze winterse wandeling, die ongetwijfeld ook mooi is in de zomer, kozen we om de auto gratis te parkeren naast de kerk van het dorpje Alpthal. De eerste 3 km gaat de wandeling langs de baan naar Brunni. Je wandelt op kleinere en grotere paden, en zeker met (verse) sneeuw is dit pad al indrukwekkend mooi. Je wordt voortdurend getrakteerd op het fantastisch panorama van de (Grosser) Mythen, een schitterend puntvormige berg in het hart van Zwitserland, die je in de zomer ook kan beklimmen, en waarlangs de wandeling passeert.

  

Licht stijgend kom je dan in Brunni aan na 3.5 km op een hoogte van 1100 m. Hier begint een stevigere klim tot het bergstation Brunni-Holzegg waar je iets kan drinken. Op dit punt kan je een groot deel van de Zwitserse voor-Alpen zien met ook Schwyz en het Muotathal. Fantastisch! Van hieruit begint ook de zomerse klim naar de top van de Grosser Mythen. 

  

Aangekomen op 1400 m gaat de wandeling dan verder over de bergkam langs Rotenflue in zuidoostelijke richting tot km 8. Dit panoramische pad biedt uitzichten langs over verschillende valleien waardoor je een beetje het gevoel krijgt dat je aan het vliegen bent. Op km 8, slaat de wandeling af richting noorden om weer wat te meer te stijgen tot de Furggelenstock (1651 m). Ook hier zijn de uitzichten langs alle kanten prachtig. Je ziet de Alpen beginnen, groeien, en overgaan in de machtige toppen en rotswanden van het Glarnerland. Op de top is een klein houten platform gebouwd met benamingen voor alle bergen die je kan bewonderen van deze locatie. 

  

Via de Furggelen pas en de Butziflue gaat de wandeling nadien door bebost terrein terug, en uiteindelijk bergaf, tot in Alpthal. 

 

Wij maakten deze wandeling in december 2022 met een laag verse sneeuw (10-15cm) en onder koude condities. We waren niet de eerste op het pad waardoor sneeuwschoenen niet nodig waren. Toch lijkt dit zeker wel het geval als er meer sneeuw ligt of als je niet zo stabiel bent op sneeuwpaadjes. De wandeling kan ook gestart en beëindigd worden in Brunni (10 km lang). 

 

 

 

Gelijkaardige wandelingen

1 thought on “Brunni-Alpthal”

  1. Pingback: Arosa - Winterhike

Comments are closed.