Fälensee - Alpstein fjord

Ingesloten tussen machtige, steile rotswanden van het Alpstein massief ligt de Noorse fjord van Zwitserland: de Fälensee. Dit schitterende meer vormde het decor van onze winterwandeling. Bij het meer ligt bergrestaurant Bollenwie waar het op het terras ook in de zomer prima vertoeven is. Tijdens de zomermaanden kan de wandeling ook worden uitgebreid met passage over een bergkam met een waanzinnig uitzicht tot over Liechtenstein. 

Download file: Fählensee – Alpstein fjord.gpx

Download route
Afbeeldingen

 

 

Meer info

De Alpstein zijn een deel (apart massief) van de Appenzeller Alpen in het oosten van Zwitserland. De hoogste top van het massief is de berg Säntis met 2502 meter. Karakteristiek is dat de Alpstein een overwegend kalksteenmassief is. Door erosies, talrijke scheuren, grotten en zinkgaten die in de kalksteen voorkomen, hebben twee van de drie meren in het bergmassief geen oppervlakteafvoer. 

 

Voor deze wandeling kozen we de oostelijke vallei van het massief, die van de Fälensee – Sämtisersee. De andere vallei bevat ook een bekend meer, de Seealpsee. We parkeerden de auto bij het startpunt van de Sigelbahn (5 Zwitserse Frank per dag). 

 

Het eerste deel van de wandeling gaat over een brede zand/grind weg en is absurd steil (20-30%). Na 1.8 km vlakt het pad af en vervolgt de wandeling over een smaller bergpad met een korte afdaling tot de oevers van de Sämtisersee, het eerste meer. Na de passage langs dit meer loopt het pad opnieuw gestaag op (een bredere weg) tot km 5 waarbij 150 m wordt overwonnen. Nadien wordt het weer steiler met een klein bergpad door het bos tot aan de berghut Bollenwie/Bollenwees. Daar krijg je het uitmuntende uitzicht over de Fälensee. Dit meer ligt volledig ingesloten tussen verticale rotswanden die meer dan 500 m oprijzen. Niet voor niets wordt dit de Noorse fjord van Zwisterland genoemd. 

   

Voor de terugweg kozen wij een eenvoudige route, wat sowieso het meest aangeraden is in de herfst en winter wanneer er veel sneeuw kan liggen op de hogere toppen. Licht glooiend loopt een breder pad terug tot km 10. Nadien volgt een steile afdaling tot km 11 om uit te komen op de bredere grindweg van de eerste km. 

 

In de lente (einde van de lente!) en in de zomer kan de terugweg worden aangepast voor een route over de bergkam. In dit geval wordt er vanaf Bollenwie geklommen tot Saxerlucke en wandel je nadien over de kam tot Berggasthaus Staubern. Ook daarna blijf je nog over de kam lopen om daarna net voor de Hoher Kasten af te dalen naar het startpunt.

 

Gelijkaardige wandelingen