Glacier Blanc - Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en rondom de gletsjer is een absolute must als je in of in de buurt van het park verblijft. Met deze wandelroute van 10-18 km, afhankelijk van het stoppunt, wandel je van de refuge de Pre Madame Carle tot aan de Glacier Blanc hut en eventueel nog verder voor een magnifiek uitzicht over mythische toppen zoals de Barre des Ecrins en de Mont Pelvoux. 

Download file: Glacier_Blanc_.gpx

Download route
Afbeeldingen

 

 

 

Meer info

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en rondom de gletsjer is een absolute must als je in of bij het park verblijft. Het is een unieke plek waar bergen en ijs samenkomen, een locatie die absoluut gezien moet worden. 

Tijdens deze wandelroute zul je, vooral in de zomer of hoogseizoen, nooit alleen zijn. De route is duidelijk en indrukwekkend, en trekt daarom veel wandelaars aan. Het vertrekpunt is de parkeerplaats bij de Refuge Pré de Madame Carle. Rond 1860 reikte de gletsjer nog tot aan het vertrekpunt, maar nu moet je een behoorlijke tijd over een rotsachtig pad klimmen voordat de gletsjer zichtbaar wordt (pas na ongeveer drie kilometer). Het pad is duidelijk gemarkeerd met bordjes en soms zijn er stalen kabels om je te helpen bepaalde rotsen te overwinnen. Bovenaan kom je bij een meertje en de Ancien Refuge Tuckett. De reflectie van de omliggende bergen in dit meertje is prachtig. Vervolgens gaat het via een vlakker pad en finale steile klim verder richting de Refuge du Glacier Blanc, die je al van ver ziet liggen. Op een hoogte van 2542 meter kun je bij de Refuge du Glacier Blanc genieten van het uitzicht op de Glacier Blanc aan de ene kant en de majestueuze Mont Pelvoux aan de andere kant.

Als je de route volgt tot aan de Glacier Blanc hut en terug, bedraagt de wandeling ongeveer 9,5 km met een hoogteverschil van 700 meter. Wij kozen er voor om nog verder te klimmen naar de Ecrins hut op 3175 meter. Als je vanaf de Glacier Blanc hut nog enkele honderden meters hoger klimt, krijg je reeds een adembenemend uitzicht over de Barre en de Dôme des Écrins (de hoogste piek in het massief op 4101 meter). Het is op 4000 meter hoogte dat de Glacier Blanc zijn oorsprong heeft, aan de voet van de majestueuze Barre des Écrins. Veel mensen stoppen hier en keren dan terug. Als je toch nog verder wilt gaan naar de Ecrins hut, moet je ongeveer 400 meter over de gletsjer wandelen, hiervoor is specifieke uitrusting nodig.

De terugweg gaat over hetzelfde pad als de heenweg. 

Andere wandelingen in de Franse Alpen