La Fouly

Ben jij stiekem ook iemand die uitkijkt naar de koude winterdagen? Wakker worden bij -10 °C en de roodkleurige zon zien opkomen, gevolgd door een koude wandeling door winterwonderland om dan nadien op te warmen aan de stoof met een glaasje wijn. Dat klinkt als muziek in de oren, toch?

Tijdens onze vorige wintervakantie maakten we veel verschillende wandelingen in prachtige sneeuwgebieden. Onze favoriet was toch deze wandeling in La Fouly. Het is een avontuur op zich om door de diepe sneeuw te wandelen, maar het is ook een unieke ervaring die prachtige herinneringen oplevert. 

Wij startten deze wandeling in het gehuchtje L’Amone, al is La Fouly ook een ideale uitvalsbasis. De wandeling loopt voornamelijk door weides en bossen waarbij het pad goed gemarkeerd is door vorige wandelaars. De route is immers vanaf de eerste sneeuw een populaire bestemming voor zowel wandelaars te voet als met raketten. Het hoogste punt van de wandeling bedraagt 1700 meter en ligt bovenaan de kleine skipiste van La Fouly. Het uitzicht op het dorp is hier magnifiek.

La Fouly (1600 m) is een klein dorpje in het kanton Wallis aan het einde van de zijvallei “Val Ferret”. De Mont Dolent (3820 m) en Tour  Noir (3826) aan de flanken van de Mont Blanc kijken majestueus toe op het dorp.  De oorsprong van het dorp kan gevonden worden bij de herders van het nabij gelegen Orsières die stenen huisjes bouwden in de weides. Ze bouwden ook schuren om het hooi op te bergen. 

Wij maakten deze wandeling in december 2019. Zoals te zien op bovenstaande foto’s waren de omstandigheden fantastisch. Veel sneeuw, zon en blauwe hemel. Een Europees hogedrukgebied zorgde tijdens die periode voor zeer droog weer waardoor het ondanks relatief zachte temperaturen magnifiek mooi was. 

Download file: Sneeuwgenieten_.gpx

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *