Lai da Palpuogna - Igl Compass

Lai da Palpuogna werd in 2007 op een TV programma verkozen tot mooiste plek van Zwitserland. Dat is wellicht moeilijk om objectief te beoordelen, maar het is inderdaad een fantastische locatie. En zeker in de herfst wanneer de omliggende lorken verkleuren en de hoge alpenreuzen wit bepoederd worden. De ideale omgeving voor een indrukwekkende wandeling van 15 km en 1100 hoogtemeters. Genieten van begin tot eind dankzij het uitmuntend landschap dat nooit verveeld. 

Download file: Laj_da_Palpuogna_Igl_Compass_.gpx

Download route
Knooppunten

Geen knooppunten. Je kan wel de typische gele bordjes volgen. Ook een rondwandeling rond het meer zelf is mogelijk (2 km). 

Afbeeldingen


Lai da Palpuogna met een prachtige weerkaatsing van de lariksen.


Fuorcla Zavretta


Het kristalheldere water met op de achtergrond de lariksen en de bergen.


Fenomenaal uitzicht vanop Igl Compass.

De route naar de top met een klein beetje sneeuw. 

Meer info

Lai da Palpuogna is indrukwekkend mooi. Het kristalheldere water, omringd door lariksen en naaldbomen, met daarachter de hoge Alpentoppen tot meer dan 3000 m is uniek. Een tip is om naar het meer te gaan in oktober, wanneer de lariksen (lorken) in Graubunden herfstkleuren krijgen. Fantastisch om te zien! 

Parkeren kan op een kleine parking vlakbij het meer.  Zoals je zal zien zijn er ook veel toeristen die de korte wandeling rond het meer doen (ongeveer 2 km). Wij kozen er echter voor om er een grote lus van te maken en ook de Igl Compass berg (3015 m) te beklimmen. 

De wandeling start met een passage langs de zuidkant van het meer. Je hebt hier verschillende doorkijkjes op het meer en de bomen, met op de achtergrond de hoge Alpentoppen. Hoewel dit stuk slechts de eerste km bedraagt, is het toch absoluut fantastisch en een uitstap op zichzelf. Na het meer begint de gestage beklimming over aangename paadjes tot aan de Albulapas. Je overwint hier ongeveer 400 m, maar op een rustige helling. Wie wil kan even pauzen bij de herberg van Albula (zeer gezellig).

 Na de passage op de Albulapas loopt het pad steiler omhoog (zigzaggend tegen de bergflank) tot een hoogte van 2888 m, de Fuorcla Zavretta pas. Daar heb je de keuze om de wandeling voort te zetten naar beneden, of om de Igl Compass (3015 m) nog te beklimmen. Dit is wel een aanrader. Het is een eenvoudige, maar zeer mooie driezuidender waar je een uitzicht krijgt over een grote regio, met aan de horizon het Bernina massief. Fenomenaal! De terugweg van de top is dezelfde als de heenweg.

Terug aangekomen op de Fuorcla Zavretta begint een stevige afdaling die heen en weer slingert door een rustige vallei, waarbij je voortdurend een prachtig uitzicht hebt, tot aan Alp Zavretta. Van daaruit draait de wandeling naar het zuiden, om verder af te dalen tussen de bomen tot een hoogte van 1850 m. Het slot van de wandeling is dan een nieuwe (korte) klim van 100 m terug tot aan de parking. 

TIP: Doe deze wandeling op een zonnige oktober dag. “Goldener Oktober”. 

Gelijkaardige wandelingen