Wandeling naar Les Aiguilles d'Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van de Arvan in het Arves massief. Deze (3) bergen worden door velen beschouwd als het meest adembenemende trio van bergen in de Alpen. De door UNESCO werelderfgoed officieel erkende bergtoppen rijzen krachtig op uit het landschap en vormen een subliem decor voor een pittige wandeling van 11 tot 14 km (700-800 hoogtemeters). Vertrekpunt is parking du relais, te bereiken via een smalle en bochtige (geasfalteerde) bergweg.

Download file: Wandeling naar Les_Aiguilles_d_Arves.gpx

Download route
Afbeeldingen

 

 

 

Meer info

De eerste 3 km van de route loopt over een brede zandweg gestaag op van een hoogte van 1900 m tot 2200 m. In de verte zie je de imposante stenen sculpturen liggen, die al miljoenen jaren waken over Maurienne.

 

Na kilometer punt 3 slaat de wandeling rechts af en wordt het pad smaller (bergpaadje) en steiler. Tussen 3 en 5 km overwin je 350 hoogtemeters waarbij het panorama steeds indrukwekkender wordt. Je ziet Les Aiguilles d’Arves hierbij steeds beter (en indrukwekkender). Les Aiguilles d’Arves behoren tot de meest gefotografeerde bergen in de Franse Alpen, op de Mont Blanc na. Na 5 km bereik je de bergpas (Basse de Gerbier, 2560 m). Op deze col kan je opteren om nog een stukje in zuidelijke richting te wandelen richting de Col des Aiguilles d’Arves. 

 

De wandeling zelf gaat verder in noordelijke richting over de graad naar de bergtop van de Gros Crey (2576 m) die je bereikt na 7 km in de benen. Hier zie je ten zuiden nog steeds Les Aiguilles d’Arves maar in het noordoosten ook het Mont Blanc massief en in het westen Les Ecrins. Fantastisch! Wist je trouwens dat de oorsprong van Les Aiguilles d’Arves terug gaat tot dertig miljoen jaar geleden, toen tektonische plaatbewegingen ze omhoog duwden en erosie hun kolossale formaties vormde?

 

Na de top van Gros Crey te ronden kozen wij ervoor om via een alpenweide af te dalen naar het hutje Bon Ventre (op de route naar Crey Aigu) om zo een mooie lus te maken en slechts 1.5 km op dezelfde grindweg terug te moeten wandelen tot het startpunt. Dit stuk betreft een soms steile alpenweide en enkele (droge) riviervalleitjes. Je kan er ook voor kiezen om vanaf de col of vanaf Gros Crey terug te keren via dezelfde route naar het startpunt. Een andere optie is ook om de Mont Falcon, die nog 50 meter hoger is dan de Gros Crey, te beklimmen en nadien de terugtocht aan te vatten. 

 

Samengevat? Fantastische tocht met voortdurend het unieke UNESCO decor van Les Aiguilles d’Arves, het bekendste trio van bergen in de Alpen. 

Andere wandelingen in de Franse Alpen