Mittenwald - Buckelweisen

Ben je in de Duitse Alpen? Dan is een bezoek aan Mittenwald een must. Dit pittoreske dorp ligt midden in de bergen op 1.5 u van München. Het is omgeven door hoge toppen van de Karwendel. Wij maakten vanuit het dorp een rondwandeling naar de Buckelwiesen: groene hobbels in een landschap met oogstrelende alpenweides die ontstaan zijn tijdens de ijstijd.

Download file: Mittenwald_Buckelwiesen.gpx

Download route
Knooppunten

De wandeling staat niet aangegeven met bordjes, maar je kan wel indicaties volgen op de typische gele bordjes van de Alpen. Mittenwald, Buckelwiesen, staat steeds aangegeven.

Afbeeldingen

 

 

Meer info

Beieren, gelegen in het zuiden van Duitsland, is voor liefhebbers van bergen en schilderachtige dorpjes een waar paradijs. Tijdens onze roadtrip door de Duitse Alpen en Tirol bezochten we het betoverende Mittenwald en maakten we een onvergetelijke wandeling naar de Buckelwiesen.

   
Mittenwald is een charmant Beiers dorpje gelegen in de Alpenwelt Karwendel, op ongeveer anderhalf uur rijden van München. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis in de vioolmakerij, prachtige gevelschilderingen en adembenemende natuur.

 
Om het dorp en de omgeving te verkennen parkeerden we onze auto in het centrum van het dorp voor een wandeling van veertien kilometer (die gemakkelijk ingekort kan worden). De eerste kilometer voerde door het oude centrum van Mittenwald. Hier is bijna elk huis versierd met prachtige gevelschilderingen, een lust voor het oog. Elke schildering vertelt het verhaal van de (voormalige) bewoner, een gebeurtenis die zo’n indruk heeft gemaakt dat deze voor eeuwig is vereeuwigd op de muur.

 
Na de start door het dorp begaven we ons richting de Buckelwiesen, gelegen ten noorden van het dorp tussen Mittenwald en Krun. Na een stevige klim gevolgd door een glooiend terrein werden we beloond met een betoverend landschap. Eerlijk gezegd, we hadden op voorhand nog nooit van de Buckelwiesen gehoord, maar ze overtroffen al onze verwachtingen. De tocht door de Buckelwiesen, ongeveer tussen kilometer 3 en 11, voerde langs betoverende groene alpenweides met tirntallen houten schuurtjes. De Buckelwiesen zelf, duizenden met gras bedekte hobbels, vormen een bijna surrealistisch landschap hierin dat eigenlijk een overblijfsel is uit de laatste ijstijd. De grote Isargletsjer drukte het grind aan de voet van de Alpen samen. Tegenwoordig wordt dit landschap zorgvuldig beschermd om het in zijn oorspronkelijke staat te behouden. De traditionele Beierse heuvelweiden worden enkel bewerkt met oude ambachtelijke technieken en het meeste werk wordt nog met de hand gedaan. Kuddes schapen en geiten grazen op de heuvels.

 
Na de passage door de Buckelwiesen eindigden we de wandeling terug in Mittenwald. We trakteerden onszelf daar in een van de gezellige cafés op een typische Kaiserschmarn en Apfelstrudel. En uiteindelijk kwam zelfs de zon toen nog eventjes piepen door het wolkendek waardoor de bloeiende geraniums het dorp nog wat mooier maakten.

Andere wandelingen in Duitsland