Mont Pelat en Lac d'Allos

Nationaal Parc Mercantour? Nooit van gehoord? Wij ook niet voor we op een Franse website lazen over het grootste natuurlijke bergmeer van de Alpen. Het was fantastisch, uniek, schitterend om rond te lopen tussen de Alpenweides met zicht op gletsjers en kleine meren. Een relatief onbekend stukje van de Franse Alpen, Mercantour, maar een echte parel!

Parc National du Mercantour ligt grotendeels in de Alpes Maritimes, het meest zuidelijke deel van de Franse Alpen. Daar heerst een uniek klimaat op de scheiding tussen Alpien en Mediterraans klimaat. Het is er vaak milder en droger dan in de hoge Alpen (meer naar het noorden) waardoor het een perfect wandelgebied vormt. De unieke setting zorgt ook voor een rijke fauna en flora. Kijk dus zeker je ogen uit wanneer je kiest voor deze hiking trip.

Wij kozen ervoor om met de auto te rijden (voorbij de bareel = 5 euro) tot aan de grote parking (Parking du Laus). De klim daarnaartoe vertrekt vanuit het gezellige skidorpje Allos. Tijdens de route laat je alle ski-infrastructuur al snel achter je en komt er alleen nog puur natuur in de plaats!

Het grote doel van deze wandeling was Mont Pélat beklimmen. Dat betekent 6 km klimmen vanaf de parking (ongeveer 900 m). In eerste instantie over een brede grindweg maar al snel evoluerend (zodra afgeslagen) naar een klein bergpad. Alles staat goed aangegeven.

De laatste hectometers van de klim lopen over een erg ruig terrein waarbij een beetje geklauterd moet worden. Voor de minder goede klimmers kan dit deel misschien best geschrapt worden. Kijk onderweg goed rond want de Gentianen, Alpenroosjes, hier en daar zelfs Edelweiss zijn zeker de moeite. Ook het zicht op Lac d’Allos is fenomenaal.

Zodra je de top van Mont Pélat bereikt (smalle richel) heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de westelijke Alpen. In de verte lonkt de Mont Blanc, Grand Combin, Barre des Écrins en zelfs de Matterhorn is zichtbaar. Kleine (restanten van) gletsjers liggen verspreid in het landschap boven 3000 meter en worden gelinkt via smeltrivieren met kleine bergmeertjes en fris groene alpenweides.

Na de top van Mont Pélat loopt de afdaling in eerste instantie over dezelfde weg terug. Echter, na ongeveer 3.5 km buigt het pad nu af richting het oosten terwijl de heenweg van het westen kwam. Vanaf daar volgt een golvend terrein met na 1 km nog een korte klim van 150 meter hoogteverschil. Vervolgens loopt de route verder tussen de alpenweides naar Lac d’Allos.

[Lac d’Allos is het grootste natuurlijke bergmeer van Europa. Op een hoogte van ~ 2220 meter is een depressie gevormd door het uitschuren van gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Als gevolg van het smelten van deze gletsjers en van sneeuwresten geraakte de depressie opgevuld tot een meer van zo’n 54 ha en met een diepte van 48 meter.]

Na een verkwikkende pauze (met als de hut open is een drankje op het terras) vervolgt de finale afdaling over een brede grindweg tot aan de auto. Rustig uitbollen, napratend over een indrukwekkend stukje natuur in Frankrijk!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *