Naar de voet van de Morteratsch gletsjer

De Morteratsch gletsjer is een bekende ijsmassa in het zuidoosten van Zwitserland (Graubünden), in het Bernina massief. De totale lengte is nog steeds ongeveer 10 km, al is de gletsjer al meer dan 2 km teruggetrokken. Deze wandeling is een bekende tocht van Hotel Morteratsch, dat vroeger aan de voet van het ijs lag, tot aan het gletsjerijs. Langs de weg staan informatieborden en datums tot waar de gletsjer kwam in een bepaald jaar. Recent kan je de tocht ook uitbreiden tot net op het ijs, al moet je dan wel goed opletten. 

Download file: Morteratsch_gletsjer_pad_.gpx

Download route
Afbeeldingen


De machtige Morteratsch gletsjer.


Zicht op de vallei van de Morteratsch gletsjer.

Heerlijke bank om even uit te rusten langs het pad. 


De Morteratsch gletsjer.


Lorken tijdens de Goldener Oktober.

Meer info

Met deze bekende (je bent nooit alleen) route, wandel je over een goed begaanbaar pad met fantastische uitzichten op de Morteratsch gletsjer en de met sneeuw bedekte toppen van het Bernina massief tot aan de voet van de gletsjer. Of toch tot waar de voet van de gletsjer 10 jaar geleden was .. Nu stopt de brede grindweg, langs dewelke  16 informatiepanelen de teruggang van de gletsjer illustreren bij een rotsrichel. Tot 2010 kwam de gletsjer tot over deze richel, maar nu heeft de ijsmassa zich teruggetrokken tot achter de rotsen.

 

Recent werd wel een nieuw pad in gebruik genomen om via een korte, onstabiele, rotspassage tot aan het ijs te wandelen. Dit is alleen aangeraden voor mensen die tredzeker zijn. Dit pad is nog niet gecatalogiseerd als bergpad en is dus op eigen risico. 

 

De 16 panelen tonen de terugtrekking van de gletsjer aan met jaartallen tot waar de gletsjer kwam in een bepaald jaar, bijvoorbeeld 1980. Het is zeer impressionant om te zien hoe snel het ijs zich terugtrekt. Ook de puinlawine wanden (morene) aan de zijkant van de vallei tonen hoe dik de machtige gletsjer ooit is geweest. 

 

Langs het pad staan verschillende banken waarop je even tot rust kan komen. Prachtige lorken (zeker in de Goldener Oktober) komen tijdens het eerste deel van de wandeling nog voor in de vallei. Meer richting de gletsjer bestaat het landschap vooral uit ruwe rotsblokken, die pas recent ijsvrij zijn geworden. Deze transitie is iets wat we in de Alpen steeds meer zien. Na ijs komen rotsen, en nadien geleidelijk vegetatie ..

 

Na de wandeling kan je verpozen op het zonnige terras van Hotel Morteratsch, waar je ook mountainbikes kan huren. 

Gelijkaardige wandelingen