Piz Morteratsch - Graubünden

Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland. De berg wordt vaak overschaduwd door de nabijgelegen Piz Palu en Piz Bernina, maar toch is de beklimming panoramisch en afwisselend. Wij beklommen de top vanuit de Boval Hutte via de oostkant van de berg. 

Download file: Beklimming Piz Morteratsch.gpx

Download route
Afbeeldingen

 

 

 

 

 

Meer info

Piz Morteratsch (3751 m) wordt vaak wel eens vergeten, liggende naast de mythische Piz Bernina. Het is echter een prachtige top voor een echte alpiene beklimming en beduidend minder zwaar en moeilijk. De beklimming start van de Boval Hutte en bedraagt 7-8 km en 1200 hoogtemeters.

 

Het eerste deel van de tocht, de eerste kilometer, loop over een steil bergpad. Dit is niet moeilijk, maar als je ‘s morgens vroeg vertrekt (nog in de donker) is dit wel meteen pittig. Nadien volgt een rotsstuk waar ook enkele touwen hangen om de klimmers te helpen, en waar je moet klauteren tot de kam op 3350 meter (Fuorcla da Boval). Verschillende markeringen wijzen de weg. 

 

Vanaf de kam moet je eventjes afdalen tot de gletsjer. Vervolgens buigt de route af naar het zuiden tot over de gletsjer. Daar moet je de stijgijzers aandoen. De laatste 1-1.5 km gaan over de gletsjer tot de top van Piz Morteratsch, een plateau. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht op de omliggende toppen, zoals ook op de Biancograt. 

 

De terugweg gaat over dezelfde route. 

Gelijkaardige wandelingen