Plan des Gouilles

Houd je al eens van wat spanning tijdens een wandeltocht? Dan is deze wandeling een echte aanrader! Een pittige beklimming langs een hut brengt je tot de impressionante col de Méribel op 2793 m. Het levert niet enkel een kippenvel moment op door het prachtige uitzicht, de spannende afdaling met kettingen zorgt ook voor de nodige kriebels in de buik.

Het startpunt van de wandeling ligt in het dal van Champagny le Haut. Het eerste deel van de wandeling is dus voornamelijk stijgen om uit het dal te geraken. De beklimming ligt in een uitgestrekt dennenbos waarbij je verschillende mierenhopen passeert. Boven de boomgrens kom je al snel aan bij Refuge du Plan des Gouilles (2350), een pittoresk berghutje waar je even kan uitblazen met een Belgisch pintje (Leffe) in de hand. Het uitzicht is indrukwekkend vanop de banken, in elkaar getimmerd met natuurlijke stenen uit de omgeving.

De Col ligt op 2793 m hoogte en dus zijn er nog heel wat hoogtemeters te overwinnen. Tijdens het laatste stuk van de rotsachtige beklimming is er een grote sneeuwvlakte die je oversteekt. Die brengt je uiteindelijk tot de smalle maar indrukwekkende col. Met helder weer is het uitzicht prachtig! Het dal van Pralognan La Vanoise strekt zich uit aan de voeten met vergezichten tot aan de Glaciers de la Vanoise.

De wandeling is niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees door de smalle paadjes en steile afdaling. Na de col is er immers een verticale passage over >100 m die met behulp van kabels overwonnen moet worden. Indrukwekkend maar niet gevaarlijk als je voorzichtig de wandeling uitvoert.

Na de steile afdaling volgt een geleidelijk afdaling. Alle mogelijke vegetatie types komen aan bod (alpenweide, dennenbos, bergriviertjes, rotsterrein) alvorens aan te komen in het minuscule gehucht Plan Fournier (ca 1700 m). Daar vat de laatste beklimming aan, een echte kuitenbijter, tot 1941 m. Wie nog zin heeft kan het kruis van de Tour de Merle gaan kijken, een 200 m verder over een richel. De afdaling die nadien volgt is goed te doen. Het uiteindelijke doel op 1450 meter wordt bereikt in minder dan een uur. Vergeet daarbij zeker niet te kijken naar het masief van La Plagne dat opdoemt aan de overkant van de vallei (boven Champagny).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *