Refuge de la Valette

Parc National de La Vanoise is een naam die bij veel bergwandelaars een belletje doet rinkelen. Je kan er schitterend wandelen met vergezichten over prachtige toppen! Wij kozen een rondwandeling uit met als letterlijke hoogtepunt “Refuge de la Valette”. Voorafgegaan door een pittige klim is dit een ideale plaats voor een verkwikkende pauze met weidse uitzichten.

Refuge de la Valette (2590), de bestemming van deze tocht, ligt ten zuidoosten van Pralognan de la Vanoise verscholen achter de Roc de la Valette. Het ideale vertrekpunt is parking “Le Repoju” waar de auto kan achtergelaten worden. Verslik u niet in de koffie want na 100 meter wandelen begint de beklimming meteen.

In eerste instantie verloopt de klim best steil tussen planten en bomen die geleidelijk schaarser worden. Na het oversteken van een kleine bergrivier (via een prachtige houten burg) wordt de klim vervolgd in NNW richting tussen de Alpenweides. Bij het afvlakken doemt de Refuge de la Valette meteen op.

Na een deugddoende pauze is het vervolg van de wandeling na de hut in eerste instantie vrij vlak. Je passeert een oud gletsjermeer (Lac de la Valette) en richting het Cirques du Petit Marchet. Daar start de eigenlijk afdaling die best steil is.

Vooral de passage langs een smalle kloof (met soms verticale stukken) kan bij mensen met hoogtevrees voor zenuwen zorgen. Gelukkig heb je steeds genoeg grip. Nadien verloopt de afdaling meer geleidelijk tussen gras en bos. Belangrijk om mee te delen is dat het start- en eindpunt van de wandeling verschillend is, en zelfs ver uit elkaar ligt. Het is dus aangeraden om bijvoorbeeld met twee auto’s te rijden, zodat je het laatste stuk (dat voornamelijk langs de weg is) niet meer moet wandelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *