Refuge de la Vanoise

Parc National de la Vanoise is een van onze favoriete natuurparken in de Alpen. Weg van de grote skigebieden is de beschermde natuur er overweldigend mooi. De wandeling die we in deze blog beschrijven loopt naar de “Refuge de la Vanoise”, aan de voet van de machtige Grande Casse (3855 m).

De tocht start in het mooie bergdorpje Pralognan-la-Vanoise. Je kan ervoor kiezen om meteen vanuit dit dorpje te starten met de wandeling of de skilift te nemen tot 2023 m. Dit deden wij aangezien het eerste deel van de wandeling niet het allermooiste is (onder de skilift). Bovendien spaart het ook heel wat hoogtemeters uit. Parkeren kan in het dorp zelf, daar is meer dan plaats genoeg.

Eenmaal aangekomen met de lift op 2023 m hoogte (Mont Bochor) start de wandeling in eerste instantie op een skipiste. Dit is een breed pad dat geleidelijk stijgt tot aan Col Rosset (2570 m). Na een viertal km en zo’n 600 meters klimmen kom je aan op de col vanwaar het uitzicht fenomenaal is! La Grande Casse ligt recht in het vizier, inclusief gletsjers.

[La Grande Casse is met zijn 3855 meters de hoogste berg van de Vanoise. De noordkant betreft een 600 meter hoge verticale kant en is zeer bekend onder alpinisten. De berg werd de eerste keer beklommen in 1860.]

Na Col Rosset volgt een steile afdaling die tijdens de vroege zomer nog bedekt is met sneeuw. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker wanneer er nog geen duidelijk pad aanwezig is. Je kan de sneeuw ontwijken via rotsblokken maar die liggen los dus dat is al niet even eenvoudig. Na de uitvlakkende afdaling kom je na ongeveer 6 km bij het bekende Lac des Vaches. Van daaruit volgt de route over een bredere (aangelegd) pad dat soms nogal druk kan zijn. De route klimt gestaag omhoog tot aan Refuge Col de la Vanoise. Deze hut ligt indrukwekkend aan de voet van La Grande Casse met de morenes van Glacier de La Grande Casse en Glacier des Grands Couloirs.

Na een verdiende pauze in/bij de hut is de afdaling vrij constant met een percentage tussen -15 en -20%. Het pad loopt hierbij in een nauwe vallei van de l’Arcelin rivier. Bij hevige onweersbuien is het verplicht om een andere route (die veiliger is) te nemen. Na een totaal van 16 km is het eindpunt Pralognan-la-Vanoise.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *