Tomameer - Bron van de Rijn

Het Tomameer, gelegen op 2345m hoogte in de Zwitserse Alpen, wordt aangeduid als de bron van de Rijn. Dit idyllische meer is omgeven door bergtoppen van maar tot bijna 3000 m. De wandeling ernaartoe is indrukwekkend met een prachtige panoramische route langs de bergflank. Op de terugweg passeer je langs de Maigels hutte. De wandeling kan eventueel uitgebreid worden met passage langs de Badushütte. 

Download file: Tomameer-Bron-van-de-Rijn.gpx

Download route
Afbeeldingen
Genieten op de bank bij het meer.
Genieten op de bank bij het meer.
Prachtig pad.
Prachtig pad.
Het teken van de bron van de Rijn
Het teken van de bron van de Rijn
Prachtig panoraisch pad.
Prachtig panoramisch pad.

         

Meer info

De Rijn is een rivier die in Zwitserland ontspringt en uiteindelijk na 1233 km via Nederland in de Noordzee uitmondt. Met deze wandeling ga je naar de bron van deze machtige rivier, de Tomasee (Lai da Tuma). 

De wandeling start op de Oberalppass die al aangelegd werd in 1862-1863. Op de top van iets meer dan 2000 m is een stuwmeer, de Oberalpsee. De eerste 1.5 km zijn overwegend vlak – licht dalend. Je wandelt hier op een panoramisch pad waarbij je de pas geleidelijk achterlaat. Nadien begint het pad geleidelijk op te lopen.

Na ongeveer 2 km sla je rechts af en dan begint een steilere klim die in trappen omhoog voert tot aan de Tomasee. Daar kan je genieten van het prachtige uitzicht op het meer, tot rust komen op een perfecte bank, of verwonderd kijken naar de start van de Rijn, hier nog een kleine rivier. Het is moeilijk om te geloven hoe deze rivier zo gigantisch wordt na meer dan 1000 km. Na het meer daalt de wandeling 50 m af via ene kleine canyon. Nadien volgt een nieuwe korte klim tot 2340 m waar je een kleine col oversteekt. De wandeling gaat vervolgens licht bergaf verder tot de vlakte met de meren van Lai da Maighels. Daar kan je kiezen om nog korte extra klim (30 m) te doen via de Maighels hut of om meteen aan de afdaling te beginnen (via een bredere grindweg).

Tot km 8.5 loopt het pad gestaag naar beneden. Hier kan je tempo maken. Nadien neem je de afslag links om verder te gaan naar het pad van de heenweg. De laatste km zijn hoofdzakelijk vlak, en hetzelfde als de heenweg. 

Gelijkaardige wandelingen