Longfaye - Botrange

De Ruisseau de Bayehon, of kortweg Bayehon, is een kleine rivier in de Ardennen waarvan de bron ligt nabij het hoogste punt van België. Deze rivier heeft op ongeveer 500 m hoogte de grootste natuurlijke waterval van België: “De Cascade du Baheyon.” De omgeving vormt een schitterend en gevarieerd decor voor een wandeling in elk seizoen. Wij maakten een wandeling van 16 km met 300 hoogtemeters doorheen het landschap toen er 5-10 cm sneeuw lag in november 2021.

Longfaye is een klein dorpje aan de rand van de Hoge Venen, en deelgemeente van Malmedy. Het dorpje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Cascade du Bayehon, een van de grootste watervallen van België. Vertrekpunt voor de wandeling is de parking bij Moulin du Baheyon. Daar hangt ook een bord met tal van wandelsuggesties.

Het eerste deel van de wandeling volgt de Bayehon stroomopwaarts tot in het brongebied, Fagne de Setay. Dat is een veengebied waar het altijd drassig is. Onderweg passeer je na 1.5 km de Cascade du Bayehon.

De Cascade du Bayehon is de grootste natuurlijke watervallen van België. Het betreft een hoogteverschil van 9 meter op een hoogte van 510 meter. Indrukwekkend in elk seizoen. In de winter is het debiet het grootst, in de zomer kan je baden in het water aan de onderkant van de waterval. De rivier heeft een heuse canyon uitgesneden in het landschap.

Tijdens het eerste deel van de wandeling is het pad algemeen goed en breed. Kort voor de waterval is er een steiler stuk met wortels. De rivier stroomopwaarts verder volgend wordt het pad wel smaller en hier en daar helpen vlonderpadjes om de drassige stukken te overwinnen. Het landschap wordt gedomineerd door dennenbossen, een prachtige rivier(canyon) en venen. In de winter is het hier subliem mooi, maar als de vorst nog niet in de grond zit (begin van de winter) kan het wel heel drassig zijn. Degelijke wandelschoenen zijn een must.

Na 4 km steek je de Route de la Baraque Michel over, in de richting van de Ruisseau de Polleur en het Fagne de Polleur. Hier krijg je tijdelijk ook een vlakker stuk van 2-3 km. Aangekomen bij het riviertje Polleur sla je rechts af om zo terecht te komen op een echt alpien paadje bovenaan een verticale wand die uitsteekt boven het veenplateau. Indrukwekkend! Je wandelt vervolgens langs deze richel in noordoostelijke richting. 

Met 8 km in de benen sla je vervolgens rechts af, naar de Signal de Botrange. Hier zijn de paadjes breder, en bij winterweer kan het hier ook drukker zijn. Je bevindt je immers op het hoogste en meest sneeuwzekere punt van de Benelux. Op km 10 bereik je Signal de Botrange, waar een brasserie is voor een deugddoende pauze. Je kan ook het trapje van 6 meter beklimmen om eventjes op 700 m hoogte te staan. Uiteindelijk heb je daardoor ongeveer 300 meter geklommen.

Met 694 m hoogte is het Signaal van Botrange het hoogste punt van België. Dat werd het pas nadat het Belgisch grondgebied werd na de Eerste Wereldoorlog. Voordien was het hoogste punt de Baraque de Michel. In 1923 bouwde militaire gouverneur Herman Baltia op de hoogste plek een signaal, een 6 m hoge constructie, bereikbaar via een trap. Daardoor kwam België toch aan de magische hoogte van 700 m. 

Na de passage over Signal de Botrange gaat de wandeling verder in zuidwestelijke richting. Je wandelt hier steeds aan een lichte tred bergaf, van het plateau. Op km 13 bereik je de Ruisseau de Ghâster. Deze rivier heeft alle kenmerken van een bergrivier die een smalle canyon heeft uitgesneden in het landschap. Soms moet je met houten bruggetjes van de ene naar de andere kant de rivier oversteken. Je passeert ook de skipiste van Ovifat. Voor de laatste 500 meter volg je opnieuw de rivier de Bayehon tot aan de parking.

Deze wandeling is mooi in elk seizoen. Wij maakten hem in de winter, en dan zijn goede en waterdichte wandelschoenen absoluut aangeraden. De rivieren bulken dan van het water. In de zomer is het gebied wellicht wat droger al zijn de Hoge Venen nooit droog. In de zomer kan je jezelf ook verkoelen in het rivierwater. 

Download file: Longfaye-Botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Mittenwald – Buckelwiesen

Mittenwald – Buckelwiesen

Ben je in de Duitse Alpen? Dan is een bezoek aan Mittenwald een must. Dit pittoreske bergdorp ligt midden in…
Read More
De Kampina

De Kampina

De Kampina, waarvan de naam komt van het Latijnse Campina oftewel Kempen, betekent letterlijk “woeste grond”. Het natuurgebied is een…
Read More
Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven is een mooi natuurgebied op de grens van Nederland en België. Het bestaat uit een landschap van…
Read More
Breeveen – Leersumse Veld

Breeveen – Leersumse Veld

De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst…
Read More
Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht…
Read More
Les Lacs du Galibier

Les Lacs du Galibier

De Col du Galibier is geen onbekende onder de coureurs. Maar ook voor wandelaars is het gebied rond deze bekende…
Read More
Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van…
Read More
Glacier Blanc – Ecrins

Glacier Blanc – Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en…
Read More
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland….
Read More
Raco del Frare

Raco del Frare

Deze wandeling van bijna 8 km en 250 hoogtemeters in het Paraje Natural Municipal del Racó del Frare is een…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *