Longfaye - Botrange

De Ruisseau de Bayehon, of kortweg Bayehon, is een kleine rivier in de Ardennen waarvan de bron ligt nabij het hoogste punt van België. Deze rivier heeft op ongeveer 500 m hoogte de grootste natuurlijke waterval van België: “De Cascade du Baheyon.” De omgeving vormt een schitterend en gevarieerd decor voor een wandeling in elk seizoen. Wij maakten een wandeling van 16 km met 300 hoogtemeters doorheen het landschap toen er 5-10 cm sneeuw lag in november 2021.

Longfaye is een klein dorpje aan de rand van de Hoge Venen, en deelgemeente van Malmedy. Het dorpje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Cascade du Bayehon, een van de grootste watervallen van België. Vertrekpunt voor de wandeling is de parking bij Moulin du Baheyon. Daar hangt ook een bord met tal van wandelsuggesties.

Het eerste deel van de wandeling volgt de Bayehon stroomopwaarts tot in het brongebied, Fagne de Setay. Dat is een veengebied waar het altijd drassig is. Onderweg passeer je na 1.5 km de Cascade du Bayehon.

De Cascade du Bayehon is de grootste natuurlijke watervallen van België. Het betreft een hoogteverschil van 9 meter op een hoogte van 510 meter. Indrukwekkend in elk seizoen. In de winter is het debiet het grootst, in de zomer kan je baden in het water aan de onderkant van de waterval. De rivier heeft een heuse canyon uitgesneden in het landschap.

Tijdens het eerste deel van de wandeling is het pad algemeen goed en breed. Kort voor de waterval is er een steiler stuk met wortels. De rivier stroomopwaarts verder volgend wordt het pad wel smaller en hier en daar helpen vlonderpadjes om de drassige stukken te overwinnen. Het landschap wordt gedomineerd door dennenbossen, een prachtige rivier(canyon) en venen. In de winter is het hier subliem mooi, maar als de vorst nog niet in de grond zit (begin van de winter) kan het wel heel drassig zijn. Degelijke wandelschoenen zijn een must.

Na 4 km steek je de Route de la Baraque Michel over, in de richting van de Ruisseau de Polleur en het Fagne de Polleur. Hier krijg je tijdelijk ook een vlakker stuk van 2-3 km. Aangekomen bij het riviertje Polleur sla je rechts af om zo terecht te komen op een echt alpien paadje bovenaan een verticale wand die uitsteekt boven het veenplateau. Indrukwekkend! Je wandelt vervolgens langs deze richel in noordoostelijke richting. 

Met 8 km in de benen sla je vervolgens rechts af, naar de Signal de Botrange. Hier zijn de paadjes breder, en bij winterweer kan het hier ook drukker zijn. Je bevindt je immers op het hoogste en meest sneeuwzekere punt van de Benelux. Op km 10 bereik je Signal de Botrange, waar een brasserie is voor een deugddoende pauze. Je kan ook het trapje van 6 meter beklimmen om eventjes op 700 m hoogte te staan. Uiteindelijk heb je daardoor ongeveer 300 meter geklommen.

Met 694 m hoogte is het Signaal van Botrange het hoogste punt van België. Dat werd het pas nadat het Belgisch grondgebied werd na de Eerste Wereldoorlog. Voordien was het hoogste punt de Baraque de Michel. In 1923 bouwde militaire gouverneur Herman Baltia op de hoogste plek een signaal, een 6 m hoge constructie, bereikbaar via een trap. Daardoor kwam België toch aan de magische hoogte van 700 m. 

Na de passage over Signal de Botrange gaat de wandeling verder in zuidwestelijke richting. Je wandelt hier steeds aan een lichte tred bergaf, van het plateau. Op km 13 bereik je de Ruisseau de Ghâster. Deze rivier heeft alle kenmerken van een bergrivier die een smalle canyon heeft uitgesneden in het landschap. Soms moet je met houten bruggetjes van de ene naar de andere kant de rivier oversteken. Je passeert ook de skipiste van Ovifat. Voor de laatste 500 meter volg je opnieuw de rivier de Bayehon tot aan de parking.

Deze wandeling is mooi in elk seizoen. Wij maakten hem in de winter, en dan zijn goede en waterdichte wandelschoenen absoluut aangeraden. De rivieren bulken dan van het water. In de zomer is het gebied wellicht wat droger al zijn de Hoge Venen nooit droog. In de zomer kan je jezelf ook verkoelen in het rivierwater. 

Download file: Longfaye-Botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More
Savelsbos – Mesch

Savelsbos – Mesch

Het Savelsbos is een langgerekt, slingerend bosgebied in Nederlands Zuid-Limburg. Het bos kent een overvloed aan unieke fauna en flora….
Read More
Amden – Federispitz

Amden – Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20…
Read More
West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way – Schotland De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar…
Read More
Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *