Longfaye - Botrange

De Ruisseau de Bayehon, of kortweg Bayehon, is een kleine rivier in de Ardennen waarvan de bron ligt nabij het hoogste punt van België. Deze rivier heeft op ongeveer 500 m hoogte de grootste natuurlijke waterval van België: “De Cascade du Baheyon.” De omgeving vormt een schitterend en gevarieerd decor voor een wandeling in elk seizoen. Wij maakten een wandeling van 16 km met 300 hoogtemeters doorheen het landschap toen er 5-10 cm sneeuw lag in november 2021.

Longfaye is een klein dorpje aan de rand van de Hoge Venen, en deelgemeente van Malmedy. Het dorpje is vooral bekend omwille van de nabijgelegen Cascade du Bayehon, een van de grootste watervallen van België. Vertrekpunt voor de wandeling is de parking bij Moulin du Baheyon. Daar hangt ook een bord met tal van wandelsuggesties.

Het eerste deel van de wandeling volgt de Bayehon stroomopwaarts tot in het brongebied, Fagne de Setay. Dat is een veengebied waar het altijd drassig is. Onderweg passeer je na 1.5 km de Cascade du Bayehon.

De Cascade du Bayehon is de grootste natuurlijke watervallen van België. Het betreft een hoogteverschil van 9 meter op een hoogte van 510 meter. Indrukwekkend in elk seizoen. In de winter is het debiet het grootst, in de zomer kan je baden in het water aan de onderkant van de waterval. De rivier heeft een heuse canyon uitgesneden in het landschap.

Tijdens het eerste deel van de wandeling is het pad algemeen goed en breed. Kort voor de waterval is er een steiler stuk met wortels. De rivier stroomopwaarts verder volgend wordt het pad wel smaller en hier en daar helpen vlonderpadjes om de drassige stukken te overwinnen. Het landschap wordt gedomineerd door dennenbossen, een prachtige rivier(canyon) en venen. In de winter is het hier subliem mooi, maar als de vorst nog niet in de grond zit (begin van de winter) kan het wel heel drassig zijn. Degelijke wandelschoenen zijn een must.

Na 4 km steek je de Route de la Baraque Michel over, in de richting van de Ruisseau de Polleur en het Fagne de Polleur. Hier krijg je tijdelijk ook een vlakker stuk van 2-3 km. Aangekomen bij het riviertje Polleur sla je rechts af om zo terecht te komen op een echt alpien paadje bovenaan een verticale wand die uitsteekt boven het veenplateau. Indrukwekkend! Je wandelt vervolgens langs deze richel in noordoostelijke richting. 

Met 8 km in de benen sla je vervolgens rechts af, naar de Signal de Botrange. Hier zijn de paadjes breder, en bij winterweer kan het hier ook drukker zijn. Je bevindt je immers op het hoogste en meest sneeuwzekere punt van de Benelux. Op km 10 bereik je Signal de Botrange, waar een brasserie is voor een deugddoende pauze. Je kan ook het trapje van 6 meter beklimmen om eventjes op 700 m hoogte te staan. Uiteindelijk heb je daardoor ongeveer 300 meter geklommen.

Met 694 m hoogte is het Signaal van Botrange het hoogste punt van België. Dat werd het pas nadat het Belgisch grondgebied werd na de Eerste Wereldoorlog. Voordien was het hoogste punt de Baraque de Michel. In 1923 bouwde militaire gouverneur Herman Baltia op de hoogste plek een signaal, een 6 m hoge constructie, bereikbaar via een trap. Daardoor kwam België toch aan de magische hoogte van 700 m. 

Na de passage over Signal de Botrange gaat de wandeling verder in zuidwestelijke richting. Je wandelt hier steeds aan een lichte tred bergaf, van het plateau. Op km 13 bereik je de Ruisseau de Ghâster. Deze rivier heeft alle kenmerken van een bergrivier die een smalle canyon heeft uitgesneden in het landschap. Soms moet je met houten bruggetjes van de ene naar de andere kant de rivier oversteken. Je passeert ook de skipiste van Ovifat. Voor de laatste 500 meter volg je opnieuw de rivier de Bayehon tot aan de parking.

Deze wandeling is mooi in elk seizoen. Wij maakten hem in de winter, en dan zijn goede en waterdichte wandelschoenen absoluut aangeraden. De rivieren bulken dan van het water. In de zomer is het gebied wellicht wat droger al zijn de Hoge Venen nooit droog. In de zomer kan je jezelf ook verkoelen in het rivierwater. 

Download file: Longfaye-Botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Breiloop – Prinsenpark

Breiloop – Prinsenpark

Zondereigen is een schoolvoorbeeld van een Kempisch plattelandsdorp, omgeven door landbouwvelden waardoor de rivier ‘t Merkske doorheen kronkelt. Deze wandeling…
Read More
Brandjochspitze – Innsbruck

Brandjochspitze – Innsbruck

Innsbruck is een grote stad, midden tussen de Oostenrijkse bergen. Het is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor wandeltochten en…
Read More
Rio Borosa – Spanje

Rio Borosa – Spanje

Een van de klassiekers in het zuiden van Spanje is de wandeling door de kloof van de Rio Borosa. Zeker…
Read More
Parrizal de Beceite – Spanje

Parrizal de Beceite – Spanje

De Parrizal de Beceite of “Ruta del Parrizal” is zo een van die prachtige wandelingen in het binnenland van Spanje….
Read More
Rond het Merkske – Zondereigen

Rond het Merkske – Zondereigen

Zondereigen is een schoolvoorbeeld van een Kempisch plattelandsdorp, omgeven door landbouwvelden waardoor de rivier ‘t Merkske doorheen kronkelt. Deze wandeling…
Read More
Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen De Tour des Combins is een van de klassieke huttentochten van de Alpen. Wij maakten…
Read More
Brisy – Houffalize

Brisy – Houffalize

De ideale dagstapper in de Ardennen. Deze wandeling bevindt zich in een prachtig stukje natuur tussen Houffalize en Brisy. Zo’n…
Read More
Tour della Bessanese – Alpen

Tour della Bessanese – Alpen

De Tour della Bessanese is een hooggebergte tour voor ervaren wandelaars gelegen in het fantastische landschap van de zuidelijke Grajische…
Read More
Westenschouwen – Zeeland

Westenschouwen – Zeeland

Uitwaaien aan zee. Het is iets dat mensen uit de Benelux graag een keer doen. Dit in combinatie met een…
Read More
Munt Pers – Zwitserland

Munt Pers – Zwitserland

Deze korte wandeling voert over een rotsachtig pad van de Diavolezza kabelbaan naar de top van Munt Pers. Daar heb…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published.