Sourbrodt - Botrange

Sneeuw in de Ardennen? Dan trekken we massaal naar het hoogste punt van België: de Botrange. En dat het ons steeds opnieuw deugd doet. De Hoge venen onder een wit dekentje vormden het decor voor deze wandeling van 18 km. Geniet jij ook van dit prachtige witte landschap? Lees dan zeker verder en geniet van deze heerlijke tocht! 

Op 11 december 2021 stuurden de veelbelovende sneeuwkaarten ons naar de Ardennen waar een laagje van 15 cm sneeuw op ons lag te wachten. Met een mysterieuze mistlaag boven ons hoofd, startten we deze wandeling aan een kleine (tamelijk afgelegen) parking, parking de l’Eau Noire (Sourbrodt). 

De eerste 2 km van de wandeling lopen gestaag richting het noord-noordwesten over een brede zand/grindweg. Dit soort wegen zijn talrijk in de omgeving en dienen vooral voor de bosbouw. Aan weerszijden staan hoge naaldbomen langs de onverharde baan. Op km 2 kom je aan aan de rand van het Fagne Wallonne dat je vervolgens volgt langs de oostrand tot een maximale hoogte van 640 m. Hier wacht een prachtig uitgestrekt landschap dat kenmerkend is voor de Hoge Venen. Via een korte afdaling zak je nadien tot aan een brug over de rivier “La Helle”. 

La Helle (de Helle) is een kleine zijrivier van de Vesder in de provincie Luik. De rivier ontspringt nabij de Baraque Michel en mondt 25 km verder uit in de Vesder in het stadje Eupen.  Het is een vrij stevige bergrivier die af de Hoge Venen stroomt richting het noordoosten. 

Nadat je La Helle bent overgestoken via een kleine brug vervolgt de wandeling in westelijke richting, tot aan de Baraque Michel. Dit stuk wordt gekenmerkt door een zeer weids landschap van venen. Prachtig! 

Of je tijdens dit stuk vlonderpaadjes tegenkomt? Maar liefst 3 km (!) wandelden we over deze goed onderhouden vlonderpaadjes die je door de ongerepte natuur loodsen. Altijd fijn want je hebt het gevoel dat je zweeft over het landschap. Wij maakten vervolgens een klein ommetje van 250 m langs de Baraque Michel voor een drankje in de gezellige brasserie. Een aanrader! De moeite waard om even van het pad af te wijken voor een frisse pint of warme koffie! Wisten jullie dat de Baraque Michel tot aan WO I het hoogste punt was van België? Pas bij het Verdrag van Versailles kreeg België de Oostkantons waartoe de Botrange die ongeveer 20 meter hoger is behoort.

De Baraque Michel ademt geschiedenis. Van oorsprong een herberg werd de Baraque Michel vermoedelijk gesticht in het begin van de 19e eeuw door Michel-Henri Schmitz langs een belangrijke weg die het hoogplateau doorkruisde. Lange tijd hing er een klok aan de gevel die bij mistig weer geluid werd om verdwaalde reizigers naar de herberg te leiden. 

Na een welverdiende pauze volgt nog een passage van 8 km over goed begaanbare en brede zandwegen langs het bos en het uitgestrekte plateau. Perfect om uit te wandelen dus!

Download file: sourbrodt-botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Rocher du Bieley

Rocher du Bieley

De Rocher du Bieley is de hoogste rots van België en wordt daarom ook wel de “Matterhorn van België” genoemd….
Read More
Eigertrail – Berner Oberland

Eigertrail – Berner Oberland

De “Eiger Noordwand” is mythisch. Deze rotswand wordt door veel klimmers beschouwd als de meest uitdagende beklimming in de Alpen….
Read More
Lauterbrunnen – Mürren

Lauterbrunnen – Mürren

3 mythische bergtoppen: de Eiger, Mönch en Jungfrau. Het ultieme decor voor een panoramische wandeling in het Berner Oberland. Het…
Read More
Walensee – Quinten

Walensee – Quinten

De Walensee is een diep meer in het oosten van Zwitserland. Het perfecte decor voor een typische alpenwandeling met hoge…
Read More
Ofenloch – Schwägalp

Ofenloch – Schwägalp

Op zoek naar een verborgen parel in Zwitserland? Deze wandeling brengt je naar het Ofenloch, bekend als de Grand Canyon…
Read More
Arosa – Winterhike

Arosa – Winterhike

Arosa, een hooggelegen wintersportdorp in Graubünden, Zuidoost-Zwitserland, biedt meer dan 60 km goed onderhouden wandel- en winterwandelpaden. Deze paden leiden…
Read More
Meerdaagse wandeltocht in de Vogezen, tips & tricks

Meerdaagse wandeltocht in de Vogezen, tips & tricks

Een meerdaagse wandeltocht brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoeveel moet ik meenemen? Hoeveel mag mijn rugzak wegen? Kan…
Read More
Lieremanpad

Lieremanpad

Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van ons land, en het eerste stiltegebied van de Kempen. Het…
Read More
Mittenwald – Buckelwiesen

Mittenwald – Buckelwiesen

Ben je in de Duitse Alpen? Dan is een bezoek aan Mittenwald een must. Dit pittoreske bergdorp ligt midden in…
Read More
De Kampina

De Kampina

De Kampina, waarvan de naam komt van het Latijnse Campina oftewel Kempen, betekent letterlijk “woeste grond”. Het natuurgebied is een…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *