Sourbrodt - Botrange

Sneeuw in de Ardennen? Dan trekken we massaal naar het hoogste punt van België: de Botrange. En dat het ons steeds opnieuw deugd doet. De Hoge venen onder een wit dekentje vormden het decor voor deze wandeling van 18 km. Geniet jij ook van dit prachtige witte landschap? Lees dan zeker verder en geniet van deze heerlijke tocht! 

Op 11 december 2021 stuurden de veelbelovende sneeuwkaarten ons naar de Ardennen waar een laagje van 15 cm sneeuw op ons lag te wachten. Met een mysterieuze mistlaag boven ons hoofd, startten we deze wandeling aan een kleine (tamelijk afgelegen) parking, parking de l’Eau Noire (Sourbrodt). 

De eerste 2 km van de wandeling lopen gestaag richting het noord-noordwesten over een brede zand/grindweg. Dit soort wegen zijn talrijk in de omgeving en dienen vooral voor de bosbouw. Aan weerszijden staan hoge naaldbomen langs de onverharde baan. Op km 2 kom je aan aan de rand van het Fagne Wallonne dat je vervolgens volgt langs de oostrand tot een maximale hoogte van 640 m. Hier wacht een prachtig uitgestrekt landschap dat kenmerkend is voor de Hoge Venen. Via een korte afdaling zak je nadien tot aan een brug over de rivier “La Helle”. 

La Helle (de Helle) is een kleine zijrivier van de Vesder in de provincie Luik. De rivier ontspringt nabij de Baraque Michel en mondt 25 km verder uit in de Vesder in het stadje Eupen.  Het is een vrij stevige bergrivier die af de Hoge Venen stroomt richting het noordoosten. 

Nadat je La Helle bent overgestoken via een kleine brug vervolgt de wandeling in westelijke richting, tot aan de Baraque Michel. Dit stuk wordt gekenmerkt door een zeer weids landschap van venen. Prachtig! 

Of je tijdens dit stuk vlonderpaadjes tegenkomt? Maar liefst 3 km (!) wandelden we over deze goed onderhouden vlonderpaadjes die je door de ongerepte natuur loodsen. Altijd fijn want je hebt het gevoel dat je zweeft over het landschap. Wij maakten vervolgens een klein ommetje van 250 m langs de Baraque Michel voor een drankje in de gezellige brasserie. Een aanrader! De moeite waard om even van het pad af te wijken voor een frisse pint of warme koffie! Wisten jullie dat de Baraque Michel tot aan WO I het hoogste punt was van België? Pas bij het Verdrag van Versailles kreeg België de Oostkantons waartoe de Botrange die ongeveer 20 meter hoger is behoort.

De Baraque Michel ademt geschiedenis. Van oorsprong een herberg werd de Baraque Michel vermoedelijk gesticht in het begin van de 19e eeuw door Michel-Henri Schmitz langs een belangrijke weg die het hoogplateau doorkruisde. Lange tijd hing er een klok aan de gevel die bij mistig weer geluid werd om verdwaalde reizigers naar de herberg te leiden. 

Na een welverdiende pauze volgt nog een passage van 8 km over goed begaanbare en brede zandwegen langs het bos en het uitgestrekte plateau. Perfect om uit te wandelen dus!

Download file: sourbrodt-botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Calmont Klettersteig – Moezel

Calmont Klettersteig – Moezel

Wijn -en wandelliefhebbers, this one’s for you! Met een stijgingspercentage van 68% is de Calmont, gelegen in de Duitse wijnstreek…
Read More
Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More
Savelsbos – Mesch

Savelsbos – Mesch

Het Savelsbos is een langgerekt, slingerend bosgebied in Nederlands Zuid-Limburg. Het bos kent een overvloed aan unieke fauna en flora….
Read More
Amden – Federispitz

Amden – Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20…
Read More
West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way – Schotland De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar…
Read More
Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *