Sourbrodt - Botrange

Sneeuw in de Ardennen? Dan trekken we massaal naar het hoogste punt van België: de Botrange. En dat het ons steeds opnieuw deugd doet. De Hoge venen onder een wit dekentje vormden het decor voor deze wandeling van 18 km. Geniet jij ook van dit prachtige witte landschap? Lees dan zeker verder en geniet van deze heerlijke tocht! 

Op 11 december 2021 stuurden de veelbelovende sneeuwkaarten ons naar de Ardennen waar een laagje van 15 cm sneeuw op ons lag te wachten. Met een mysterieuze mistlaag boven ons hoofd, startten we deze wandeling aan een kleine (tamelijk afgelegen) parking, parking de l’Eau Noire (Sourbrodt). 

De eerste 2 km van de wandeling lopen gestaag richting het noord-noordwesten over een brede zand/grindweg. Dit soort wegen zijn talrijk in de omgeving en dienen vooral voor de bosbouw. Aan weerszijden staan hoge naaldbomen langs de onverharde baan. Op km 2 kom je aan aan de rand van het Fagne Wallonne dat je vervolgens volgt langs de oostrand tot een maximale hoogte van 640 m. Hier wacht een prachtig uitgestrekt landschap dat kenmerkend is voor de Hoge Venen. Via een korte afdaling zak je nadien tot aan een brug over de rivier “La Helle”. 

La Helle (de Helle) is een kleine zijrivier van de Vesder in de provincie Luik. De rivier ontspringt nabij de Baraque Michel en mondt 25 km verder uit in de Vesder in het stadje Eupen.  Het is een vrij stevige bergrivier die af de Hoge Venen stroomt richting het noordoosten. 

Nadat je La Helle bent overgestoken via een kleine brug vervolgt de wandeling in westelijke richting, tot aan de Baraque Michel. Dit stuk wordt gekenmerkt door een zeer weids landschap van venen. Prachtig! 

Of je tijdens dit stuk vlonderpaadjes tegenkomt? Maar liefst 3 km (!) wandelden we over deze goed onderhouden vlonderpaadjes die je door de ongerepte natuur loodsen. Altijd fijn want je hebt het gevoel dat je zweeft over het landschap. Wij maakten vervolgens een klein ommetje van 250 m langs de Baraque Michel voor een drankje in de gezellige brasserie. Een aanrader! De moeite waard om even van het pad af te wijken voor een frisse pint of warme koffie! Wisten jullie dat de Baraque Michel tot aan WO I het hoogste punt was van België? Pas bij het Verdrag van Versailles kreeg België de Oostkantons waartoe de Botrange die ongeveer 20 meter hoger is behoort.

De Baraque Michel ademt geschiedenis. Van oorsprong een herberg werd de Baraque Michel vermoedelijk gesticht in het begin van de 19e eeuw door Michel-Henri Schmitz langs een belangrijke weg die het hoogplateau doorkruisde. Lange tijd hing er een klok aan de gevel die bij mistig weer geluid werd om verdwaalde reizigers naar de herberg te leiden. 

Na een welverdiende pauze volgt nog een passage van 8 km over goed begaanbare en brede zandwegen langs het bos en het uitgestrekte plateau. Perfect om uit te wandelen dus!

Download file: sourbrodt-botrange.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Breiloop – Prinsenpark

Breiloop – Prinsenpark

Zondereigen is een schoolvoorbeeld van een Kempisch plattelandsdorp, omgeven door landbouwvelden waardoor de rivier ‘t Merkske doorheen kronkelt. Deze wandeling…
Read More
Brandjochspitze – Innsbruck

Brandjochspitze – Innsbruck

Innsbruck is een grote stad, midden tussen de Oostenrijkse bergen. Het is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor wandeltochten en…
Read More
Rio Borosa – Spanje

Rio Borosa – Spanje

Een van de klassiekers in het zuiden van Spanje is de wandeling door de kloof van de Rio Borosa. Zeker…
Read More
Parrizal de Beceite – Spanje

Parrizal de Beceite – Spanje

De Parrizal de Beceite of “Ruta del Parrizal” is zo een van die prachtige wandelingen in het binnenland van Spanje….
Read More
Rond het Merkske – Zondereigen

Rond het Merkske – Zondereigen

Zondereigen is een schoolvoorbeeld van een Kempisch plattelandsdorp, omgeven door landbouwvelden waardoor de rivier ‘t Merkske doorheen kronkelt. Deze wandeling…
Read More
Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen

Tour des Combins – Alpen De Tour des Combins is een van de klassieke huttentochten van de Alpen. Wij maakten…
Read More
Brisy – Houffalize

Brisy – Houffalize

De ideale dagstapper in de Ardennen. Deze wandeling bevindt zich in een prachtig stukje natuur tussen Houffalize en Brisy. Zo’n…
Read More
Tour della Bessanese – Alpen

Tour della Bessanese – Alpen

De Tour della Bessanese is een hooggebergte tour voor ervaren wandelaars gelegen in het fantastische landschap van de zuidelijke Grajische…
Read More
Westenschouwen – Zeeland

Westenschouwen – Zeeland

Uitwaaien aan zee. Het is iets dat mensen uit de Benelux graag een keer doen. Dit in combinatie met een…
Read More
Munt Pers – Zwitserland

Munt Pers – Zwitserland

Deze korte wandeling voert over een rotsachtig pad van de Diavolezza kabelbaan naar de top van Munt Pers. Daar heb…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published.