De Liereman

Liereman

De Liereman is een van de meest bekende Kempische natuurgebieden. Gedomineerd door heide, weiland en bos krijg je er alles wat je verwacht tijdens een wandeling in de meest noordelijke regio van België. Deze wandeling wordt vooral gekenmerkt door enkele prachtige vondelpadjes doorheen drassig gebied met berkenbomen. 

De wandeling die we uitstippelden start aan het bezoekerscentrum. Er is voldoende parkeergelegenheid. Wie wil kan starten met een bezoekje aan het bezoekerscentrum waar meer te leren valt over de omgeving. 

[De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België en is gelegen tussen Oud-Turnhout en Arendonk. Grote bossen, heiden, graslanden en vennen maken van de Liereman een uniek Kempisch natuurgebied. Het mag dan ook niet verbazen dat de biologische waarde van het gebied zeer groot is. Met een gemiddelde van 80.000 bezoekers per jaar vinden steeds meer wandelaars hun weg naar dit prachtige gebied.]

Liereman

Het eerste deel van de wandeling loopt over de meest bekende zandweg van de Liereman gedurende 1.5 km. Nadien duik je door een kleine houten afsluiting een dichter bos in op een smaller pad. Daar verschijnt er bovendien een eerste vondelpad dat over een moerassige grasland loopt (afgegraven voor de gasleiding). Na iets meer dan 2 km kom je opnieuw op een breder pad dat je vervolgt richting het oosten. 

Liereman

Deel 2 van de wandeling loopt vervolgens opnieuw over wat bredere zandwegen. Hier wordt de Liereman vooral gekenmerkt door graslanden en zelfs akkerland. Een mooie harmonie tussen natuurgebied en landbouw!

Liereman

Aan het einde van de wandeling moet je een paar hectometers over de brede zandweg terug tot aan het bezoekerscentrum. Met een zevental kilometer in de benen zit de mooie wandeling erop! Na 4.5 km in de benen draai je een dichter bos in op een vondelpad. Dit vondelpad loopt over erg drassig gebied. Bij nat weer loop je precies over water. Indrukwekkend! Het vondelpad loopt verder naar het zuidwesten tot aan natuurreservaat “De Echelkuil”. Na een rondje rond dit reservaat komt je voor de laatste 200 m opnieuw op de brede zandweg uit die terugvoert tot aan het bezoekerscentrum. 

Liereman

(gelijkaardige route met) Knooppunten

35-36-37-38-39-40-31-41-54-53-55-37-36-35

Download file: liereman.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

1 thought on “De Liereman”

  1. Pingback: Wandeling - Vlonderpaden - Kempen - Hikes and Mountains

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *