Dijle - Lane wandeling

Sint-Agatha-4

Deze wandeling vertrekkend in de gemeente Sint-Agatha-Rode is een uitstekende keuze om midden-België te ontdekken. Naast riviervalleitjes met moerassen vind je er ook een prachtig hoogplateau met veel bossen. Kortom, een gevarieerde parel van een tiental kilometer.

Het start- en eindpunt bevindt zich in Sint-Agatha-Rode, een deelgemeente van Huldenberg, waar je voldoende ruimte hebt om je auto te parkeren. De wandeling vertrekt langs de Dijle en gaat zo verder over het plateau tussen Dijle-Lane naar de Lane. Via de rechteroever van de Lane keer je vervolgens terug naar Sint-Agatha-Rode.

De eerste 3 kilometer wandel je langs de Dijle. Er is hier een klein zijpad (een vlonderpad) met uitzicht over een grote visvijver. Aan het einde van de zandweg buigt de wandeling af naar het zuidwesten en wandel je tijdelijk over een geasfalteerde baan. Je steekt vervolgens een grotere baan over richting het hoogplateau.

Vervolgens is er een kleine klim van 60 m tot het hoogplateau op 110 m. Dit plateau markeert de scheiding tussen de Dijle-vallei en de Lane-vallei. Na een passage op het zanderige plateau (misschien zie je hier wel heide!) volgt een korte maar stijle afdaling naar de Lane. Dit is een kleine zijrivier van de Dijle. De Lane ontspringt ten zuiden van Waterloo. 

De wandeling vervolgt voor de laatste 4 km langs de Lane tot het eindpunt in Sint-Agatha Rode. De paadjes zijn voornamelijk onverhard (op een kleine passage langs de Dijle na). Geniet tijdens de wandeling vooral van de uitgestrekte landschappen, grazende koeien, mooie vergezichten maar ook vochtige moerasgebieden. Kortom, veel variatie qua natuur!

Wandel je graag met knooppunten? Volg dan zeker deze punten, ze vormen in grote lijnen deze wandeling: 228-229-230-231-232-237-238-255-236-235-226-227-228.

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *