Fagne de Malchamps

** UPDATE 21/11/2023. Om het veengebied te beschermen is een groot deel van de route afgesloten voor wandelaars. We raden aan om de website van de gemeente te bekijken voor meer info over alternatieve routes. 

 

Het Fagne de Malchamps is een uitgestrekt veengebied op een plateau nabij Spa. Voor deze tocht van 14 km maakten we een mooie lus met passage door het veengebied. Wie van vlonderpadjes houdt kan op het plateau genieten van meer dan 2 km houten paadjes. Fantastisch!

Het Fagne de Malchamps, ofwel het veen van Malchamps, is een uitgestrekt veengebied op een plateau ten zuiden van Spa. Het hoogste punt is 576 meter. De heuvelrug waarop het plateau ligt vormt een barrière voor de meest voorkomende zuidwestenwinden. Vochtige lucht wordt daardoor gedwongen te stijgen, condenseert en vormt neerslag. Het Fagne de Malchamps is daarom een van de natste gebieden van België, wat onder andere ook de lokale veenvegetatie verklaart.

Parkeren voor deze wandeling kan aan de parking van Source de Barisart. Bij vetrek passeer je langs de bron waar water uitkomt dat in het veengebied insijpelt. Het mag duidelijk zijn dat water in deze regio van cruciaal belang is.  

Tijdens het eerste deel van de wandeling, tot aan de toegang tot domein de Berinzenne, loopt het pad gestaag op over 2.3 km waarbij een hoogte overwonnen wordt van 230 meter. Het wandelpad slingert langs en over de Géronstère beek die langs deze kant van de heuvelrug naar beneden stroomt. In het begin domineert er loofbos maar naarmate je hoger klimt neemt naaldbos het landschap over. 

Aangekomen bij Domein de Berinzenne vlakt de klim snel af en arriveer je op het plateau van het Fagne de Malchamps. Hier begint het mooiste stuk van de tocht. Aan het begin van het veen staat een uitkijktoren waar je een uitmuntend zicht krijgt over de omgeving. In het oosten zie je het plateau van de Hoge Venen (Botrange) liggen, in het noorden kan je bij helder weer mijnterrils van Limburg herkennen. 

Na iets meer dan 4 km in de benen beland je op een groot vlonderpad. Dit vlonderpad is meer dan 2 km lang en loopt dwars door en langs het Fagne de Malchamps. Je krijgt hier een zeer aangename kennismaking met hoe een veen er precies uitziet en welke vegetaties en dieren er leven. Soms is het veen vochtiger (pingo’s of gaten van de laatste ijstijd fungeren als vijvers), maar soms is het ook droger met heide planten. 

Na 7 km eindigt het vlonderpad bij het hoogste punt van het plateau waar ook een zendmast staat. Hier verandert de vegetatie opnieuw in naald- en loofdbos. Het wandelpad slingert tussen de bomen richting het noordwesten. Ondanks dat je niet ver van de drukke baan van de Rue de la Sauverviere bent is het hier altijd rustig. 

Het laatste deel van de wandeling loopt terug richting het westen/noordwesten. De afdaling gaat in verschillende trappen/etages waarbij er ook een stuk over een bekend fietspad gaat. Dit is het enige verharde stuk van de wandeling (m.u.v het begin en het einde). Via de Ruisseau de Pendu daal je tot slot af tot 320 meter en beëindig je de tocht aan de Source de Barisart. Wie dat wenst kan daar in de cafetaria met een consumptie nagenieten van de wandeling. 

Download file: Fagne_de_Malchamps_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Mittenwald – Buckelwiesen

Mittenwald – Buckelwiesen

Ben je in de Duitse Alpen? Dan is een bezoek aan Mittenwald een must. Dit pittoreske bergdorp ligt midden in…
Read More
De Kampina

De Kampina

De Kampina, waarvan de naam komt van het Latijnse Campina oftewel Kempen, betekent letterlijk “woeste grond”. Het natuurgebied is een…
Read More
Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven

Plateaux – Hageven is een mooi natuurgebied op de grens van Nederland en België. Het bestaat uit een landschap van…
Read More
Breeveen – Leersumse Veld

Breeveen – Leersumse Veld

De Utrechtse Heuvelrug, een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over ongeveer 50 kilometer tussen Utrecht en Amersfoort, beslaat maar liefst…
Read More
Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Wat is er prachtiger dan een wandeling te maken te midden van de paarse heide in augustus? Voor deze wandeltocht…
Read More
Les Lacs du Galibier

Les Lacs du Galibier

De Col du Galibier is geen onbekende onder de coureurs. Maar ook voor wandelaars is het gebied rond deze bekende…
Read More
Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves

Les Aiguilles d’Arves, ook bekend als de Naalden van Les Arves, heersen van ver zichtbaar majestueus over de Vallei van…
Read More
Glacier Blanc – Ecrins

Glacier Blanc – Ecrins

De Glacier Blanc is een symbool van het Ecrins Nationaal Park in de Hautes-Alpes in Frankrijk. Een wandeling naar en…
Read More
Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van Europa’s meest beroemde wandelingen die drie landen doorkruist: Frankrijk, Italië en Zwitserland….
Read More
Raco del Frare

Raco del Frare

Deze wandeling van bijna 8 km en 250 hoogtemeters in het Paraje Natural Municipal del Racó del Frare is een…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

8 thoughts on “Fagne de Malchamps”

 1. Helaas is het pad slecht bewandelbaar omdat veel vlonders kapot zijn en het omliggende venengebied erg drassig is (april 2022). Ook spijtig dat er op de paden waar alleen wandelaars toegestaan zijn, toch ook mountainbikers langskomen.

  1. Lander Van Tricht

   Hey Els,

   Jammer om te horen dat de vlonders kapot zijn. Hopelijk heb je toch nog genoten van de wandeling! Bedankt om dit mee te delen voor de andere wandelaars.

   Groetjes
   Katrien & Lander

 2. Hey Lander
  Ik heb het gpx bestand gedownload maar als ik deze wil openen met mijn gpx viewer dan geeft hij aan dat het geen gpx bestand is. Kan je mij de route op één of andere manier bezorgen aub?
  Groetjes,
  Ellen

   1. Vandaag wilden we deze route lopen. Helaas is dat niet helemaal gelukt, op het zuidelijkste punt kwamen we voor een afzetting (‘passage interdit’) te staan. Het eerste deel van de route was wel mooi.

    1. Lander Van Tricht

     Dag Hermen,

     Kan je exact zeggen waar dit ongeveer was? Dan kunnen we dit vermelden in de blog. Hopelijk had je geen problemen om de route te vervolledigen…

     Groetjes

     Katrien & Lander

 3. Hoi allen, ik ben deze versperring ook tegengekomen afgelopen weekend. Heb toch een stuk geprobeerd omdat er niet direct een alternatief is. Het vlonder pad is over een lengte van twee kilometer volledig in stukken gezaagd. Spijtig dat ik hier geen kaart met aanduiding kan plakken maar het is van coördinaten 50.4665 5.92283 tot 50.45642 5.90272.
  Het pad zou afgesloten zijn om “De natuur te beschermen” ???
  Misschien best eens informeren bij de plaatselijke gemeente.
  Mvg
  Peter Ludikhuyze
  .

  1. Lander Van Tricht

   Dag Peter,

   Bedankt voor de melding. Jammer dat dit gebeurd zonder dat er een alternatief wordt aangeboden .. We vermelden het bij de blogpost.

   Mvg,

   Lander & Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *