Het Zoniënwoud

zonienwoud-04

Het Zoniënwoud is een enorm bos van meer dan 4000 ha op slechts 10 km ten zuidoosten van de Grote Markt van Brussel. Je kan hier urenlang wandelen tussen 200 jaar oude beukenbomen die tientallen meters uitsteken boven het heuvelachtige terrein. Als je in het voorjaar gaat kan je daarbij genieten van paarse voorjaarsbloemen zoals de boshyacint

Op slechts 10 kilometer van de Grote Markt van Brussel vind je één van de grootste bosgebieden van Vlaanderen. Met deze wandeling zou je meestal niet zeggen dat Brussel zo dichtbij ligt. Wij maakten een wandeling van 23 km met meer dan 300 hoogtemeters. Een stevige tocht maar het wandelen tussen de beuken kathedralen is absoluut uniek. Parkeren kan op verschillende plaatsen langs de tocht maar wij kozen voor de parking naast het station van Groenendaal. 

De wandeling start via een brede zandweg die gestaag bergop loopt tot een tunnel onder de snelweg. Hier hoor je eventjes dat je niet ver verwijderd bent van Brussel. Na een pittige afdaling bereik je vervolgens de vijvers van Groenendael. Na een passage langs de Sint-Cornelius kapel en de Ganzepoot vijver kom je aan het bosreservaat Joseph Zwaenepoel uit, een van de hoogtepunten. Via kleine, droge rivier valleitjes wandel je hier door een beuken/sequoia bos met bomen van meer dan 200 jaar oud. 

Daarnaast vormen de kleine, oude valleitjes de unieke setting voor boshyacinten en bosanemonen die hier tijdens het voorjaar massaal bloeien. De grote gaten (putten) die in het bos te vinden zijn, zijn gevormd door oude boomvallen die daarbij veel zand oprukken. Dit toont aan dat het gebied nooit ontbost (en dus geëgaliseerd) is geweest. Je zal tijdens de wandeling veel omgevallen bomen zien. 

 

De naam van het Zoniënwoud komt van de rivier de Zenne die de westelijke begrenzing vormt (en zelf afstamt van het Keltische Saina). In Latijnse geschriften werd het woud al vermeld als “Sonia”. Later zorgde de verbastering met het woord “Sonie”, dat varkensstal, betekent waarschijnlijk voor de uiteindelijk naam Zoniënwoud. 

 

Op en neer, via soms smalle paadjes, gaat de wandeling vervolgens verder door het woud in de richting van Watermaal-Bosvoorde. Daar arriveer je in het Tournay-Solvay park. Een prachtig park met vijvers (gevoed door de Woluwe en de bronnen in het woud). Naast reigers, ganzen en eenden zie je hier soms ook zwanen op het water. 

zonienwoud-04

Na een kort stuk over een geasfalteerde weg in Bosvoorde duik je vervolgens de noordoostkant van het Zoniënwoud in. De hellingen zijn hier wat steiler, maar het bos zelf is jonger en daardoor iets minder indrukwekkend. 

Het Zoniënwoud bestaat vandaag de dag hoofdzakelijk uit beukenbossen, aangepland aan het einde van de 18e eeuw. De oudste bomen zijn dan ook meer dan 200 jaar oud. Lange tijd was het uitsluitend een jachtgebied en bestond het Zoniënwoud uit meer dan 20000 hectare. Door boomontginningen voor de verkoop en bijvoorbeeld ook voor de vloten van Napolean Bonaparte, werd het woud fors kleiner. Ondertussen is het helemaal beschermd en hebben wandelaars en avonturiers het woud ontdekt. Vooral de 200 jaar oude beuken van tientallen meters hoog zorgen voor een prachtig kathedraal effect. 

Via de Molenweg (een oude weg met kasseien) wandel je nadien terug naar een tunnel onder de snelweg. Tijdens het laatste deel van de wandeling passeer je nog langs de Koningsvijvers van Hoeilaart. Dat is een reeks van 8 vijvers, aangelegd tussen 1902-1904 in opdracht van Koning Leopold II. Na een laatste klim door het Zoniënwoud kom je opnieuw aan bij de parking. 

Download file: Zoni_nwoud_.gpx

Bekijk de tocht ook via Routeyou of via Wikiloc

Bekijk onze andere wandelingen:

Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More
Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben – Weisse Stein

Losheimergraben is een gehucht in Duitstalig België op een hoogte van 670 m. Het is met deze hoogte in de…
Read More
Klosters – Alp Garfiun

Klosters – Alp Garfiun

In een zijvallei van het dorpje Klosters, vanaf Monbiel, vertrekt een prachtige winterwandeling met als doel Alp Garfiun. In deze…
Read More
La Forclaz sneeuwschoenhike

La Forclaz sneeuwschoenhike

De Val d’Hérens is gespaard gebleven van bombastische skistations, hotels en appartementsblokken. De traditionele vallei is dan ook lust voor…
Read More
Brunni-Alpthal

Brunni-Alpthal

Sneeuw, panoramische uitzichten en kleurrijke zonsondergangen. Deze winterse wandeling in Brunni Alpthal (Zwitserland) is een pittige maar haalbare tocht voor…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *