Hoge Rielen - Kasterlee

De Hoge Rielen, dat ooit een militair domein was, is nu een natuurgebied van maar liefst 230 ha. Door dit gebied te verbinden met de Hoge Mouw en de Kabouterberg in Kasterlee creëerden we hier een schitterende (typisch Kempense) wandeling. Houd je van heide, dennenbossen en vennen met af en toe een klim over een oude landduin? Dan is deze wandeling van 13 km voor jou een perfecte match. [honden zijn voor het grootste deel niet toegelaten in dit natuurgebied]

Download file: Hoge_Rielen_Kabouterberg.gpx

Download route
Knooppunten

(gelijkaardige route met) Knooppunten:

38-79-83-84-80-14-15-16-152-12-86-10-85-150-83-79-38

Afbeeldingen


De GR komt ook langs dit gebied.


Fijne zandweggetjes.

 
Informatiepanelen.

Stukje door de heide. 

Meer info

We startten deze wandeling op de parking aan de hoofdingang van de Hoge Rielen. Hier is ook de toegang tot een groot jeugdverblijfcentrum gevestigd, waar in de zomer vaak kampen plaatsvinden. Tot 1974 was de Hoge Rielen een militair domein. Je passeert tijdens de wandeling dan ook nog enkele oude opslagloodsen van het Britse leger. Nu zijn de loodsen paviljoenen voor kampen.

Het grootste deel van deze wandeling loopt over het oostelijk deel van de Kempense heuvelrug. Op deze heuvelrug zijn door de krachten van de natuur en eeuwenlang gebruik door mensen, sporen aangebracht en uitgekerfd. De heuvelrug is daardoor geëvolueerd tot  een gebied met uitgestrekte naaldbossen afgewisseld met heideveldjes, vennen, paraboolduinen, holle wegen en loofbosjes.

Bij het verlaten van de Hoge Rielen ga je binnen in groendomein de Hoge Mouw. Zoals je ziet op de wandelkaart (GPX onderaan de blog) is hier de mogelijkheid om de wandeling te halveren. Je komt immers bij de terugweg opnieuw langs deze toegangspoort.

Deel 2 van de wandeling loopt via de Hoge Mouw naar de Kabouterberg. De berg Hoge Mouw (een paraboolduin), die het domein zijn naam gaf, is 35 meter hoog en maakt deel uit van de Kempense Heuvelrug.  

De Hoge Mouw loopt door naar twee andere duinen richting het dorp van Kasterlee; Zwarte Berg en de Kabouterberg. Deze laatste is bekend, vooral voor jonge kinderen die hier hun hart echt kunnen ophalen  met klimmen, kruipen en spelen. De ijsjeskar die hier meestal staat aan de voet van de Kabouterberg maakt het gebied compleet.  

 

Met een totaal van 13 km is deze wandeling absoluut de moeite. Je kan de wandeling hier en daar nog wat uitbreiden indien gewenst. We vermelden echter graag dat het wandelen over de duinen en door het zand niet altijd eenvoudig is en best wat vermoeiender kan zijn dan vlakke wandelingen. Reken dus maar een iets lagere wandelsnelheid. Veel plezier!

Gelijkaardige wandelingen

2 thoughts on “Hoge Rielen – Kasterlee”

  1. Gelieve misschien even vermelden dat honden niet toegelaten zijn op het domein Hoge Rielen, en dat je deze wandeling niet met de hond kan doen, ook niet aangelijnd.
    Met vriendelijke groeten,

    Paul Ceuppens

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *