Hoogmoerheide, Kempen

Hoogmoerheide

Waarom niet eens dichterbij huis een wandeling maken? Half augustus staat de heide in de Kempen meestal prachtig in bloei. Een relatief klein en onbekend natuurgebied is de “Hoogmoerheide”, dichtbij de grote broer het “Turnhouts Vennengebied”. Meer dan de moeite om de wandelschoenen eens aan te trekken en op ontdekking te gaan!

Heide is een typische vegetatie die voorkomt op zand(duin)bodems, boven de boomgrens en aan de rand van hoogvenen. In de Kempen konden grote heide-gebieden ontstaan nadat door het kappen van bossen en de schapenteelt open vlaktes voor zandverstuivingen ontstonden. 

Hoogmoerheide-1

Echter, door het herintroduceren van dennenbomen (voor de mijnbouw) verdween de heide in veel regio’s. Een tweede bedreiging kwam van de vervuiling (industrie, veeteelt) die leidde tot een meer voedzame bodem. Zo kwam er meer “concurrentie” voor de heide. De laatste jaren kent heide echter een enorme opmars. Veel gemeentes bakenen grote zones af voor het zogenaamde plaggen waardoor de heide een tweede adem krijgt.

De wandeling op de Hoogmoerheide zelf is niet lang, ongeveer 1 km. Je kan deze dan ook best koppelen met een wandeling langs het Turnhouts Vennengebied. Ook daar bloeit de heide tijdens augustus wondermooi en geeft de aanwezigheid van water een speciaal effect. Met wat geluk spot je de Galloway paarden die over de heide grazen. Zij zorgen ervoor dat andere vegetatie naast de heide geen kans krijgt. Een natuurlijk evenwicht.

Probeer tegen zonsondergang de heide te passeren. Het contrast tussen het rode van de zon, het blauwe van de lucht, de groene naalden van de dennen en het purperen van de hei(de) is uniek in Europa.

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *