Keiheuvel - Balen
Hoe wij de Keiheuvel in Balen in één woord zouden omschrijven? Zand. Heel veel zand. En daarom is de wandeling op z’n Kempisch. Maar om eerlijk te zijn moeten we de wandeling in twee delen. Een stuk over stuifdzandvlaktes rond het vliegveld en een meer bosrijk stuk in het oosten. We kozen voor een wandeling van 11 km, ideaal om een halve dag mee te vullen!
Deze wandeling is ook te volgen via knooppunten. En inkorten is ook mogelijk (zie onderstaande kaart):
8 – 9 – 96 – 2 – 97 – 99 – 1 – 65 – 60 – 5 – 4 – 3 – 7 – 53 – 8
Prachtige landschappen bij deze wandeling in natuurgebied Keiheuvel.
Dennenbomen versieren het landschap.
Uitgestrekte zandvlaktes ontstaan door het stuifzand van de laatste ijstijd.
Deze wandeling werd in 2018 door Toerisme Provincie Antwerpen verkozen tot “Wandeling van het Jaar” en in 2019 eindigde de wandeling als eerste in de verkiezing van de “Mooiste wandeling van de provincie Antwerpen”.
De tocht start aan de parking van het recreatiedomein de Keiheuvel, waar er voldoende plaats is om je auto veilig achter te laten. Meteen naast de parking bevindt zich het natuurgebied. Starten met een wandeling in de Keiheuvel in Balen doe je natuurlijk in een zandvlakte. Je klautert tijdens de eerste meters een duin op, goed voor 5-10 hoogtemeters. Deze wandeling is dan ook niet vlak, dat zal je al snel merken!
Het lijkt soms wel alsof je midden in de Sahara bent met een weids landschap met zandvlakten, vijvertjes en duingraslanden, omzoomd door dennenbomen. In augustus kleurt de bloeiende struikheide het landschap paars. Tot kilometer 2 wandel je hoofdzakelijk over het zand via bredere wegen. Nadien breekt een meer bosrijk gebied aan dat hoort bij “De Most”. Via het kanaal bereik je het keerpunt na ongeveer 5 km.
Het tweede deel van de wandeling is in eerste instantie meer bosrijk met een gemengd bos van naald- en loofbomen. Na 8 km in de benen wandel je opnieuw naar de landduinen van de Keiheuvel. De wandeling sluit af via het motor circuit ten zuidwesten van het vliegveld.
Op winderig dagen kan je het zand in de centrale vlakte zien verstuiven. Je waant je soms wel op het strand. Het zand wordt opgepikt door de wind en dan wat verder afgezet. Zo’n zandvlakte kan daardoor niet begroeien. De bodem is voortdurend in beweging. De stuifvlaktes herbergen veel unieke soorten fauna en flora en zijn daarom van onschatbare waarde in het Kempisch landschap.