Kempense Heuvelrug

KempenseHeuvelrug-5

De Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Herentals is het grootste reliëf in de Kempen en alom bekend onder wandelaars en mountainbikers. De wandeling die we uitstippelden om deze heuvelrug te verkennen is 15 km lang en zeer gevarieerd. Heide, zandvlaktes, dennenbossen, beken, je komt het allemaal tegen!

De Kempense Heuvelrug is een restant van landduinen die ontstonden toen de zee zich duizenden jaren geleden terugtrok. De centrale zone van de heuvelrug is 15 km lang. De heuvelrug wordt gekenmerkt door uitgestrekte naaldbossen afgewisseld met heide, vennen, duinen, holle wegen en loofbossen. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een mooie tocht!

Wij parkeerden voor deze wandeling bij Floreal (Herentalsesteenweg 64, 2460 Kasterlee). Na de wandelschoenen dichtgeknoopt te hebben duik je meteen de zandvlaktes van Kasterlee in.  

Vervolgens loopt de wandeling verder door hoofdzakelijk dennenbossen afgewisseld met zand en heide tot aan een groot ven: “Het Zwart Water.” Nadien opnieuw omhoog en omlaag. Na 10.5 km steek je de Lichtaartse Steenweg over.

In het noorden wordt de heuvelrug geflankeerd door de vallei van de Aa, in het zuiden door de vallei van de Kleine Nete. Het tweede deel van de wandeling daalt af naar de Kleine Nete en loopt door grasland en soms zelfs moeras. Een mooie afwisseling!

Na de passage langs de Kleine Nete volgt er een kort stuk op een geasfalteerde weg. Hier passeer je rakelings langs Bobbejaanland. Nadien volgt nog een korte klim tot aan de parking bij Floreal. 

Download file: Kempische_heuvelrug_.gpx

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *