Kesselheide - Netevallei

Kesselheide

Kom tot rust in dit prachtige Kempense landschap. De Kesselse Heide is gelegen op de rand van de stille Kempen. Dit natuurgebied omvat alles wat de Kempen rijk maakt: zandvlaktes, heide, naald- en loofbossen en vennen. Ontdek de pracht van de Kesselse natuur met GPX of knooppunten en geniet van deze 11 km lange tocht.

De Nete waant zich een weg door de Kempen en passeert ook de Kesselse Heide. De wandeling start dan ook aan deze rivier, waar je kronkelend de Kleine Nete volgt voor ongeveer 1 kilometer. Je wandelt op de verhoogde dijken die werden aangelegd om de overstromingen van deze getijderivier in te perken. Nadien duik je het kleine natuurreservaat Steenbeemden in.

Het natuurreservaat Steenbeemden bestaat voornamelijk uit natte hooilanden (beemden), broekbossen en vijvers. Dit werd na enkele meters dan ook snel duidelijk. Waterdichte wandelschoenen (die vuil mogen worden) zijn hierbij geen overbodige luxe! Na bijna 4 kilometer verlaat je dit natte maar wel prachtige natuurgebied en wandel je richting de Kesselse Heide.

Eenmaal aangekomen in het ‘centrum’ van de Kesselse Heide geniet je van grote zandvlaktes, heidestruiken en in ons geval, spelende kinderen. Heerlijk om te zien hoe iedereen hier van de natuur geniet. De tweede helft van deze tocht loopt verder door dit heidegebied met als eindbestemming: de Kleine Nete. Deze volg je nog voor zo’n 3 kilometer, ideaal om uit te bollen met (hopelijk) de zon op je snoet!

De Kesselse Heide maakt deel uit van wat vroeger een zeer groot gebied met heide was in de Kempen. Die ontstond door overmatige begrazing op de arme zandgronden. Tijdens de Franse Revolutie werd de Kesselse Heide verkocht en bebost met naaldbomen voor de mijnbouw. Verschillende bebossingen en ontbossingen hebben vervolgens tot het huidige uitzicht geleid. Om het heidegebied in stand te houden is er een begrazingsproject met schapen aanwezig. 

Deze wandeling is ook te volgen via knooppunten:

74 – 75 – 79 – 91 – 92 – 69 – 81 – 80 – 89 – 73 – 72 – 71 – 58 – 59 – 60 – 55 – 56 – 52 – 45 – 47 – 48 – 49 – 50 – 57 – 74 

Download file: Kesselheide_Nete_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More
Savelsbos – Mesch

Savelsbos – Mesch

Het Savelsbos is een langgerekt, slingerend bosgebied in Nederlands Zuid-Limburg. Het bos kent een overvloed aan unieke fauna en flora….
Read More
Amden – Federispitz

Amden – Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20…
Read More
West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way – Schotland De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar…
Read More
Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *