Kesselheide - Netevallei

Kesselheide

Kom tot rust in dit prachtige Kempense landschap. De Kesselse Heide is gelegen op de rand van de stille Kempen. Dit natuurgebied omvat alles wat de Kempen rijk maakt: zandvlaktes, heide, naald- en loofbossen en vennen. Ontdek de pracht van de Kesselse natuur met GPX of knooppunten en geniet van deze 11 km lange tocht.

De Nete waant zich een weg door de Kempen en passeert ook de Kesselse Heide. De wandeling start dan ook aan deze rivier, waar je kronkelend de Kleine Nete volgt voor ongeveer 1 kilometer. Je wandelt op de verhoogde dijken die werden aangelegd om de overstromingen van deze getijderivier in te perken. Nadien duik je het kleine natuurreservaat Steenbeemden in.

Het natuurreservaat Steenbeemden bestaat voornamelijk uit natte hooilanden (beemden), broekbossen en vijvers. Dit werd na enkele meters dan ook snel duidelijk. Waterdichte wandelschoenen (die vuil mogen worden) zijn hierbij geen overbodige luxe! Na bijna 4 kilometer verlaat je dit natte maar wel prachtige natuurgebied en wandel je richting de Kesselse Heide.

Eenmaal aangekomen in het ‘centrum’ van de Kesselse Heide geniet je van grote zandvlaktes, heidestruiken en in ons geval, spelende kinderen. Heerlijk om te zien hoe iedereen hier van de natuur geniet. De tweede helft van deze tocht loopt verder door dit heidegebied met als eindbestemming: de Kleine Nete. Deze volg je nog voor zo’n 3 kilometer, ideaal om uit te bollen met (hopelijk) de zon op je snoet!

De Kesselse Heide maakt deel uit van wat vroeger een zeer groot gebied met heide was in de Kempen. Die ontstond door overmatige begrazing op de arme zandgronden. Tijdens de Franse Revolutie werd de Kesselse Heide verkocht en bebost met naaldbomen voor de mijnbouw. Verschillende bebossingen en ontbossingen hebben vervolgens tot het huidige uitzicht geleid. Om het heidegebied in stand te houden is er een begrazingsproject met schapen aanwezig. 

Deze wandeling is ook te volgen via knooppunten:

74 – 75 – 79 – 91 – 92 – 69 – 81 – 80 – 89 – 73 – 72 – 71 – 58 – 59 – 60 – 55 – 56 – 52 – 45 – 47 – 48 – 49 – 50 – 57 – 74 

Download file: Kesselheide_Nete_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Breitachklamm – Oberstdorf

Breitachklamm – Oberstdorf

De Breitachklamm biedt een unieke natuurervaring voor jong en oud en is een perfecte uitstap als je in het zuiden…
Read More
Boswachterij Dorst – Breda

Boswachterij Dorst – Breda

Ben je op zoek naar een fijne wandeling in de natuur vlak bij Breda? Deze route van 8-9 km door…
Read More
Klöntalersee hike

Klöntalersee hike

De Klöntalersee is een schitterend alpenmeer in de Glarner Alpen, Oost-Zwitserland, met turquoise en smaragdgroene tinten, omgeven door imposante bergen….
Read More
Oirschotse Heide

Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in Noord-Brabant, Nederland, dat bekendstaat om zijn afwisselende landschap van heidevelden, bosgebieden, en…
Read More
Treinstapper Kempische heide

Treinstapper Kempische heide

Treinstappers zijn wandeltochten waarbij je van het ene treinstation naar het andere wandelt, ideaal voor een dagtocht met het openbaar…
Read More
Lagunas Glaciares de Neila

Lagunas Glaciares de Neila

De Lagunes Glaciares de Neila vormen, zoals het woord het aangeeft, een indrukwekkende verzameling gletsjermeren in de provincie Burgos (Noord-Spanje)….
Read More
Laguna Negra – Urbion

Laguna Negra – Urbion

Laguna Negra is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de provincie Castilië y Léon in Spanje. Het prachtige meer…
Read More
Crêt de la Neige – Jura

Crêt de la Neige – Jura

De Crêt de la Neige (1720 m) is de hoogste top van de Jura. Als je op het dak van…
Read More
Rocher du Bieley

Rocher du Bieley

De Rocher du Bieley is de hoogste rots van België en wordt daarom ook wel de “Matterhorn van België” genoemd….
Read More
Eigertrail – Berner Oberland

Eigertrail – Berner Oberland

De “Eiger Noordwand” is mythisch. Deze rotswand wordt door veel klimmers beschouwd als de meest uitdagende beklimming in de Alpen….
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *