Kooldries - Brechtse heide

Kooldries Brecht

Ten zuiden van de Antwerpse gemeente Brecht schuilen twee prachtige natuurgebieden: Kooldries en Hoofsweer. Nog meer naar het westen bevindt zich de Brechtse heide. Met open waters, uitgestrekte velden, bos en landbouwvelden bieden deze landschappen voldoende diversiteit voor een gevarieerde wandeling. Ontdek de Brechtse natuur met deze tocht van 14 km.

De wandeling start in het natuurgebied de Kooldries,  ten zuiden van de Antwerpse gemeente Brecht en dicht bij “Klein Veerle”. Parkeren kan langs het kanaal. Je begint de wandeling via een brede zandweg waarbij je een infobord passeert over het gebied. Na een kleine passage door de Kooldries passeer je het aangrenzende natuurreservaat Hoofsweer. Je wordt hier omringd door oude kleiputten die oorspronkelijk gebruikt werden voor steenfabrieken. Nu zijn ze gevuld met water en omringd door fauna en flora. Na deze kronkelende passage tussen de oude kleiputten loop je in een quasi rechte lijn verder naar de Brechtse heide. 

Kooldries Brecht

De wandeling wordt tijdens de passage door de Brechtse Heide (dat nu geen heidegebied meer is) gedomineerd door grote open landbouwvelden. Tot het begin van de 20e eeuw omvatte dit gebied voornamelijk uitgestrekte heide. De arme zandgronden werden overmatig begraasd waardoor de heide eeuwenlang in stand werd gehouden. Maar door verbeterde landbouwtechnieken en bebossing kwam de heide in de verdrukking en trok ze zich terug naar kleine hoekjes in het landschap. Hier en daar kan je tussen de akkers en graslanden nog enkele restanten zien in de bermen of zie je kleine vennen met wat water. 

Kooldries Brecht

Je houdt ervan of niet, maar weidse uitzichten en lange rechte wegen domineren. Bij zonnig weer is het hier een lust voor het oog. Na 12 km in de benen kom je terug aan in de Kooldries waar je met een kronkelende wandelweg teruggaat naar het beginpunt. 

Kooldries Brecht

Deze wandeling is ook te volgen via knooppunten:

50 – 8 -7 – 5 – 4 – 3 – 2 – 40 -41 – 37 – 34 – 35 – 36 – 65 – 99 – 64 – 42 – 49 – 6 -50

Download file: Kooldries_Westmalle.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Oirschotse Heide

Oirschotse Heide

De Oirschotse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in Noord-Brabant, Nederland, dat bekendstaat om zijn afwisselende landschap van heidevelden, bosgebieden, en…
Read More
Treinstapper Kempische heide

Treinstapper Kempische heide

Treinstappers zijn wandeltochten waarbij je van het ene treinstation naar het andere wandelt, ideaal voor een dagtocht met het openbaar…
Read More
Lagunas Glaciares de Neila

Lagunas Glaciares de Neila

De Lagunes Glaciares de Neila vormen, zoals het woord het aangeeft, een indrukwekkende verzameling gletsjermeren in de provincie Burgos (Noord-Spanje)….
Read More
Laguna Negra – Urbion

Laguna Negra – Urbion

Laguna Negra is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de provincie Castilië y Léon in Spanje. Het prachtige meer…
Read More
Crêt de la Neige – Jura

Crêt de la Neige – Jura

De Crêt de la Neige (1720 m) is de hoogste top van de Jura. Als je op het dak van…
Read More
Rocher du Bieley

Rocher du Bieley

De Rocher du Bieley is de hoogste rots van België en wordt daarom ook wel de “Matterhorn van België” genoemd….
Read More
Eigertrail – Berner Oberland

Eigertrail – Berner Oberland

De “Eiger Noordwand” is mythisch. Deze rotswand wordt door veel klimmers beschouwd als de meest uitdagende beklimming in de Alpen….
Read More
Lauterbrunnen – Mürren

Lauterbrunnen – Mürren

3 mythische bergtoppen: de Eiger, Mönch en Jungfrau. Het ultieme decor voor een panoramische wandeling in het Berner Oberland. Het…
Read More
Walensee – Quinten

Walensee – Quinten

De Walensee is een diep meer in het oosten van Zwitserland. Het perfecte decor voor een typische alpenwandeling met hoge…
Read More
Ofenloch – Schwägalp

Ofenloch – Schwägalp

Op zoek naar een verborgen parel in Zwitserland? Deze wandeling brengt je naar het Ofenloch, bekend als de Grand Canyon…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *