Landduinen van Bel

Landduinen-Bel-1

Zin in een wandeling doorheen een echt Kempisch landschap? Dan is deze hike in de landduinen van Bel tussen Geel – Bel – Meerhout zeker iets voor jou. Eenvoudige paadjes, een veertiental kilometer en zicht op zandige heuvels ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Tussendoor zorgen natte beekvalleien voor een mooie afwisseling. Neem wel een snackje mee want veel horeca is er niet aanwezig!

Duinen in het midden van de Kempen? Hoe kan dat?

[Aan de voorzijde van de ijskap (die tot Nederland kwam) zorgden verstuivingen tijdens de laatste ijstijd voor ophopingen van zand. Zo werd een hele reeks duinen gevormd. De zogenaamde landduinen. Er was hiervoor geen zee nodig! ]

Landduinen-Bel-11

Parkeren voor deze wandeling doe je in het gehucht Bel (dat hoort bij Geel). Een goede optie is de parking achter het parochiehuis bij de kerk. Daar is altijd voldoende plaats en kan je de auto veilig achterlaten. Perfect!

Starten doe je over een kort stuk asfalt (gelukkig niet veel!). Je moet immers Bel verlaten. Al snel maakt de verharde ondergrond plaats voor een zandweg die je meteen naar de duinen voert. Daar krijg je een voorproefje van wat later in de wandeling nog aan bod komt. Spannend ….

Al wandelend tussen een landbouwgebied loop je verder door naar het zuiden. Daar passeer je grasvelden en verschillende loofbossen. Mooi, gevarieerd met duidelijke vergezichten. Na 3 km in de benen steek je de Meerhoutse weg over (pas op, het kan hier druk zijn) en vervolgt de wandeling langs de Grote Nete. Dit deel ligt wat lager en het is daarom ook vaak vochtiger. Wees dus niet verwonderd als er wat slijk op het pad ligt .

Het landschap maakt vervolgens plaats voor een meer bebost landschap. Daarbij wisselen harde zandwegen af met zacht zand en fijne bospaadjes. Wie weet passeer je wel een bank, ideaal voor een verdiende rustpauze! Nadien steekt de wandeling terug de Meerhoutse weg / Heikant over en vervolgt de wandeling weer even parallel met de Grote Nete. Nadien sla je een zandweg in die uiteindelijk richting de echte landduinen van Bel loopt.

Dat is het mooiste deel van de wandeling. Je wandelt hier langs vennen en over zand duinen. De heide moet hier tijdens augustus (wij waren hier in november) ook echt de moeite zijn. Uiteindelijk eindigt de wandeling met een klein bospaadje tot aan de kerk van Bel. Met zo’n 14 kilometer in de benen klaar voor verdiende rust!

Download file: prachtige-hike-rond-de-landduinen-van-bel.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

3 thoughts on “Landduinen van Bel”

  1. Prachtige wandeling met veel afwisseling, zandduinen, vennen, bospaadjes….
    Het is een aanrader, wij hebben er van genoten! 👍

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *