Le Hérou - Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest unieke natuur-decors van België en mag daarom niet ontbreken op de lijst van een wandel- en natuurliefhebber. Je kan een korte wandeling van 3 km doen over en langs de rotswand, met behulp van kettingen, of de route uitbreiden tot meer dan 20 km over schitterende paadjes langs de wilde Ourthe. Met deze wandeling beleef je een unieke dagtrip, dat staat vast. 

Download file: Le_Herou_Ourthe.gpx

Download route
Knooppunten

Uitgestippelde en aangegeven routes vind je via deze website

Afbeeldingen
Le Hérou rotswand
Prachtig uitzicht over de Ourthe
Indrukwekkend wandelpaadje langs de Ourthe
Le Hérou
Meer info

De Ourthe tussen Nisramont en La Roche en Ardenne is wild en indrukwekkend mooi. Doe daarbij nog eens Le Hérou, een mythische rotswand van 80 m hoog in een schiereiland van de Ourthe en je krijgt een fantastische combinatie voor een dagje uit in de Ardennen.

 

Voor deze wandeling van maar liefst 24 km parkeerden we de auto bij de dam van Nisramont (Barrage de Nisramont). Maar uiteraard zijn er tal van andere opties om de wandeling te starten, of aan te passen. Hieronder beschrijven we de route die wij namen.

 

Vanaf de parking bij de dam vertrekt de wandeling voor 1 km over een smal paadje langs de oever van de Ourthe, op en neer gaand en met voortdurend het kabbelende geluid van de rivier. Na ongeveer 1 km wijkt de route uit naar een oostelijke zij-vallei (en riviertje) voor een fikse beklimming van 1 km naar het dorpje Épur, met een prachtig weids uitzicht. Na een stevige afdaling door een volgende zij-vallei volgt tussen 3 en 4 km opnieuw een passage langs de oever van de Ourthe. Op zonnige dagen kan je hier veel kayakkers zien. 

 

Na 4 km volgt een pittige klim uit het dal van de Ourthe naar Hotel Belvedere om van daaruit de wandeling van Le Hérou te doen. Deze wandeling op zichzelf bedraagt 3 km, vormt een aparte lus, en is een van de meest unieke en spectaculaire wandelingen van de Ardennen/België. Le Hérou is een rotswand van meer dan 1000 m lang en 80 m hoog, die recht oprijst uit de Ourthe.  Le Hérou werd reeds in 1937 geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van België. Tijdens deze aparte lus van 3 km vorder je over de rotswand, daal je met kettingen 80 m verticaal af naar de Ourthe, en krijg je fenomenale uitzichten op de omgeving. Indrukwekkend! De route gaat nadien verder langs de Ourthe, het hele schiereiland van Le Hérou rond. 

 

Afgedaald van de rotswand gaat de wandeling tot km 10 verder langs de oever om nadien met een korte maar pittige klim en afdaling een volgende meander van de Ourthe af te snijden. Je belandt dan op een bredere zandweg die je tot in het dorpje Maboge brengt (via een klein stukje asfalt, maar met een kleine omweg is dit ook te voorkomen). Daar krijg je een van de weinige gelegenheden om iets te drinken of eten in een brasserie. Via het strand van Maboge en opnieuw een prachtig pad langs de oever gaat de wandeling nadien voort tot kilometer punt 16. 

 

Daar volgt dan de langst en steilste beklimming van de dag (+- 130 m op < 1 km) naar het Bois des Baraques. Je steekt zo een heel stuk door om uiteindelijk via een zij-vallei weer af te dalen naar de Ourthe. Deze volg je nadien 3 km om dan met een laatste klim en afdaling terug uit te komen bij de dam van Nisramont. 

 

Samengevat: Prachtige wandeling met veel avontuurlijke passages langs de oever van de Ourthe, enkele pittige beklimmingen/afdalingen in en uit de vallei van de Ourthe en een passage langs de mytische Le Hérou.

Wandeling in de buurt