Losheimergraben - Weisse Stein

Losheimergraben is een gehucht in Duitstalig België op een hoogte van 670 m. Het is met deze hoogte in de winter dan ook een van de meest sneeuwzekere plaatsen van de Ardennen. Voor deze wandeling maakten we een lus vanuit Losheimergraben naar de Weisse Stein, het tweede hoogste punt van België (693 m) over brede bospaden en in een dik pak sneeuw. Voordeel van deze route? Nooit echt veel mensen, duidelijk pad en in tegenstelling tot de Hoge Venen waar het op een sneeuwrijke dag behoorlijk druk kan zijn, nog echt natuurlijk. Genieten dus langs de Belgisch – Duitse grens. 

Download file: Losheimergraben - Weisser Stein.gpx

Download route
Knooppunten

De wandeling is niet aangegeven met knooppunten, omdat ze ook gedeeltelijk in Duitsland passeert. Je kan wel een wandeling uitstippelen in Duitstalig België via deze website: https://www.ostbelgien.eu/nl/wandelen/wandelrouteplaner

Afbeeldingen

 

 

Meer info

Als het koud genoeg is en er sneeuw is gevallen, zijn de Ardennen een echte speeltuin voor winterliefhebbers. Je kan er langlaufen, wandelen, sleeën en zelfs skiën. Het is meest toegankelijke is uiteraard een winterse wandeling door de sneeuw. Zodra er sneeuw ligt trekken tal van mensen dan ook naar de Hoge Venen, voorgesteld als het sneeuwzekerste en sneeuwrijkste plaatsje van de Benelux. En dat is ook zo. Op het hoogste punt, Signal de Botrange, ligt meestal ook het meeste sneeuw. Maar wat de meesten niet weten is dat op amper 30 km verder, wat slechts 20 minuten rijden is, een sneeuwrijke regio ligt op enkele meters lager en met minder toeristen. Ideaal voor iedereen die een winterwandeling wil maken in een rustige en natuurlijk omgeving. 

 

Het gehucht Losheimergraben is het startpunt van deze wandeling. Het is in het begin van de 20e eeuw ontstaan rond de Belgisch – Duitse grensovergang tussen Büllingen en Prüm. De naam is afgeleid van graben (insnijding) en Losheim (een klein dorp in Duitsland). Voor 1920 was het gehucht Duits, maar daarna werd het aan België gegeven. Wat ook interessant is, is dat Losheimergraben de heuvelkam er rond, een waterscheiding is tussen de Maas en de Rijn. Het water ten noorden stroomt naar de Maas, bijvoorbeeld via de Warche rivier, terwijl het water aan de zuidkant naar de Rijn stroomt, bijvoorbeeld via de Our. 

 

Zover de geschiedenis. Het eerste deel van de wandeling is een kleine extra lus ten zuidwesten van het dorp. Dit deel kan geskipt worden waarbij de wandeling zo’n 2.5 km kleiner wordt. In deze lus daal je eerst zo’n 30-40 af, richting de vallei van de Warche, om vervolgens weer te klimmen tot aan de steenweg (N632).

Aan de andere kant van de steenweg volgt een lange boslaan tot aan de heuvelrug van Holzbrush (685 m).  Net voordien passeer je nog over de prachtige vallein en het ven van de Holzwarche. Een mooi stukje natuur met wat meer vergezichten. Vanaf de Holzbrush top ga je in NW richting verder over een kleiner pad, voortdurend wandelend op een hoogte van 680 m. Het landschap bestaat hier hoofdzakelijk uit naaldbomen, die bij (veel) sneeuw prachtig neerhangen. Bij deze route kom je via een klein wandelpad uiteindelijk weer uit op een bredere laan. 

 

Het volgende deel van de wandeling loopt over een bredere zandweg omhoog tot het plateau van de Weisse Stein / Weisser Stein. Dit is officieel het tweede hoogste punt van België, slechts 1 meter lager dan Signal de Botrange. Je steekt nadien de grote baan over, om via een fijn bospad naar de uitkijktoren van de Weisser Stein te wandelen. Die kan je beklimmen (29 m) voor een prachtig uitzicht, bij mooi weer toch, tot aan het Eiffelgebergte. Hier is ook de mogelijkheid om iets te eten of te drinken in een van de barretjes. Als er veel sneeuw ligt kan het hier drukker zijn, omwille van de aanwezigheid van de sleepiste van “Skigebiet Weißer Stein”. 

 

De terugtocht van de Weisse Stein naar Losheimergraben gaat op en neer tussen 600 en 650 m over hoofdzakelijk bredere boswegen. Enkele highlights hier zijn de passage over Rabensiefen (een kleine rivier met vijver), een klein meer bij Otzelbach en het een mooi uitzicht over de glooiende hellingen, bezaaid met naaldbomen. Via een pittige klim aan het einde wandel je dan na 17 km terug binnen in Losheimergraben, waar je kan genieten van een drankje/hapje in Hotel Restaurant Café Schröder.

Gelijkaardige wandelingen