Merkske en Het Moer
Het noorden van de Noorderkempen is een ongerept stukje Vlaanderen. Bijna nergens vind je zo’n uitgestrekte velden, voornamelijk gebruikt door de landbouw. Wij maakten een wandeling in de grensregio rond Zondereigen en langs de kleine rivier “Het Merkske”. Met 16 kilometer op de teller is dit een stevige hike!
Sneeuw in eigen land is altijd speciaal. Het nodigt uit om er meteen op uit te trekken en volop te genieten van de natuur! Maar, we zijn ervan overtuigd dat deze wandeling in elk seizoen de moeite is. De variatie in landschappen is namelijk uniek en kenmerkend aan de Noorderkempen. Gigantische bossen vind je hier niet meteen maar dat is juist de charme van de regio.
De Noorderkempen is ruwweg het gebied ten noorden van de as Brecht – Turnhout. Je vindt hier veel weilanden voor de veeteelt maar ook akkerland komt veelvuldig voor. Tussenin liggen (kleine) rivieren met hun valleitjes zoals die van “Het Merkske”. Dat is een kronkelend zijriviertje van de Mark. Het Merkske vormt de natuurlijke grens tussen België en Nederland. De Noorderkempen was lange tijd een vergeten hoek waardoor de regio ontsnapte aan de ingrepen van de mens. Het kleinschalige landschap wordt daardoor gekarakteriseerd door rust, stilte en natuur.
De wandeling die wij uitstippelden om een winterse zaterdag in februari 2021 mee te vullen vertrekt aan “Het Vaneleke” in Merksplas (Witte-keiweg 1, 2330 Merksplas). Daar is parking voldoende (een groot grasveld). De eerste kilometer van de wandeling loop recht naar het noorden tot aan de grens met Nederland. Hier kom je ook het Merkske een eerste keer tegen. Je volgt deze beek/kleine rivier vervolgens naar het oosten waarbij de wandeling voortdurend flirt met de Belgisch-Nederlandse grens. Na ongeveer 5 kilometer kom je uit op de asfalt weg Zondereigen-Baarle Hertog. Hier staat ook een bord met meer uitleg over “Den Dodendraad”, een elektrische versperring aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I.
Aan de overkant van de steenweg vervolgt de wandeling verder richting OZO langs Het Merkske. Na ongeveer 7 km buigt de wandeling af naar het zuiden. Dit stuk van de wandeling wordt vooral gekenmerkt door brede velden en weilanden. De uitzichten zijn hier enorm weids. Tussen kilometer 10-12 volgt een prachtige passage in natuurgebied “Het Moer”. Van oudsher een moeras, vormt Het Moer het brongebied van de Noordermark. Bewoners uit de omgeving haalden in Het Moer een brandstof voor de open haard (veenlagen). Om dit veen beter te ontginnen werd het gebied ontwaterd, dat is nu niet meer het geval. Het prachtige stukje natuur is dus gevormd door natuur en cultuur, een mooie combo hier! Voor enkele drassige stukken zijn vondelpaden/knuppelpaden aangelegd om de voeten droog te houden.
Na de passage door Het Moer volgt nog een 4-tal kilometer langs Het Merkske. Hier kan het zeer drassig zijn. Het wordt dan ook niet voor niets een “laarzenpad” genoemd. Wees dus voorbereid op een beetje modder! Na 16 km kom je uiteindelijk terug aan bij de parking. ZIn in een ijsje? Dat kan bij Het Vaneleke! Leuk meegenomen in de zomer.
- Afstand: 16 km
- Hoogte: Vlak
- Duur: 3-4u
- Periode: Februari
- Lus: ja
Pingback: Wandeling - Vlonderpaden - Kempen - Hikes and Mountains
Wij hebben vanmorgen deze wandeling gedaan en waren verrast van de schoonheid ervan. Prachtige landschappen, mooie natuur en vele rustplaatsen. We hebben ervan genoten met een grote R!! Dank je wel voor het delen van deze mooie tocht.
*genoten met een grote G! ?
Dat is fijn om te lezen! We zijn blij dat jullie ervan genoten hebben! We vonden deze zelf ook een van de betere 🙂