Merksplas Kolonie

Kolonie Merksplas

De Kolonie van Merksplas is een indrukwekkend wandelparadijs. Kaarsrechte dreven, monumentale gebouwen en de prachtige natuur vertellen het verhaal van landlopers die hier tot 1993 woonden. Deze wandeling van 15 km linkt dan ook de geschiedenis met de rust en pracht van de Kempische natuur. 

Parkeren voor deze wandeling is geen probleem. Aan de kapel van Merksplas (Kapelstraat 8) is een ruime parking voorzien. Tevens is hier de mogelijkheid om in een museum meer te leren over de geschiedenis van de kolonie of een drankje/hapje te nuttigen in Kolonie 7 (brasserie).

De wandeling die wij maakten door de kolonie is uiterst gevarieerd en loopt hoofdzakelijk over brede zandwegen. Er is geen enkele moeilijkheid. Het eerste deel loopt dwars door de kolonie maar ongeveer halverwege vervolgt de wandeling een stukje door Beerse – Sint-Jozef. Daar kan je optimaal genieten van het natuurgebied “De Blakheide”.

Kolonie Merksplas

Vroeger leefden er landlopers die verplicht naar de Kolonie werden gestuurd omdat ze arm waren, bedelden of overlast veroorzaakten. Ze werkten en woonden er samen. In 1993 kwam er een einde aan dit systeem maar de hele omgeving doet nog wel aan deze geschiedenis denken.

Kolonie Merksplas

Heideherstel is één van de belangrijkste doelen in natuurgebied “De Blakheide”. Aan de grote kleiput (waarlangs de wandeling passeert) staat een vogelkijkwand waar je watervogels kan spotten. In dit stukje van het gebied is ooit geel zand gewonnen waardoor een lager gelegen stuk heide is ontstaan. De afgelopen jaren zijn er heel wat werken gebeurd in dit natuurdomein. Tijdens de werken werden er een aantal grotere open plekken gecreëerd waarvan enkele spontaan mogen evolueren naar bos (met inheemse boomsoorten zoals berk en zomereik). Op 5 locaties ruimt het voormalige bos plaats voor heide.

Kolonie Merksplas

Terug in Merksplas gaat de wandeling langs “Het Biesven” dat door natuurbeheer terug prachtig zichtbaar is geworden. Het is dus wel duidelijk dat deze wandeling in Merksplas Kolonie uitermate gevarieerd is. Zowel de geschiedenis- als natuurliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen!

Kolonie Merksplas

(gelijkaardige) route met knooppunten

50-53-52-54-33-34-73-97-95-93-1-99-92-20-21-93-95-96-98-73-71-74-10-70-69-61-62-63-64-66–52

Download file: merksplas-kolonie.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou – Ourthe

Le Hérou is een rotswand van meer dan 80 meter hoog langs de Ourthe. Het vormt een van de meest…
Read More
Savelsbos – Mesch

Savelsbos – Mesch

Het Savelsbos is een langgerekt, slingerend bosgebied in Nederlands Zuid-Limburg. Het bos kent een overvloed aan unieke fauna en flora….
Read More
Amden – Federispitz

Amden – Federispitz

Amden is een klein bergdorp in het Zwitserse kanton Sankt Gallen. Een ideaal uitgangspunt voor een stevige dagwandeling van 20…
Read More
West Highland Way

West Highland Way

West Highland Way – Schotland De West Highland Way is een wandelroute van 154 kilometer die loopt van Milngavie naar…
Read More
Stuwmeer van Eupen

Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18…
Read More
5 uitdagende wandelingen in België

5 uitdagende wandelingen in België

Vennen zijn kleine, ondiepe meren met een wisselende waterstand. Wij selecteerden 5 leuke vennenroutes in de Kempen.
Read More
Door de Vlaamse Ardennen

Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn…
Read More
Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden

Piz Morteratsch – Graubünden Piz Morteratsch (3751 m) is een machtige berg in het Bernina massief in Graubünden in Zwitserland….
Read More
Annabosch – Prinsenbosch

Annabosch – Prinsenbosch

Deze wandeling door het Annabosch en het Prinsenbosch, ten zuidwesten van Breda, wisselt lange lanen af met fijne kleine paadjes…
Read More
Ravelse Bergen

Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld…
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *