Ravelse Bergen

In de Noorderkempen wisselen de typische Kempense landschappen af met open landbouwgebieden. Het Turnhouts Vennengebied is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook in de buurgemeente Ravels kan je prima wandelen. Voor een wandeling van 7 km kozen we de Ravelse bergen uit. Je wandelt met deze tocht door naaldbossen, over grasland en langs grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (1800-1050 voor Christus). 

Download file: Ravelse bergen.gpx

Download route
Knooppunten

Licht andere route, maar zeer vergelijkbaar via knooppunten:

77 – 14 – 15 – 66 – 65 – 64 – 63 – 98 – 99 – 79 – 78 – 77

Afbeeldingen

 

 

Meer info

Onder het motto lokaal een mooie en rustige wandeling tonen trokken we op een zondagnamiddag naar de Ravelse Bergen. Verscholen ten noorden van het bekende Turnhouts Vennengebied en ten westen van de Ravelse Gewestbossen ligt dit klein gebied in de schaduw van het vliegveld van Weelde. Het landschap bestaat uit een mengeling van landbouw (grasvelden en gewassen), gemengde bossen en een gebied waar Natuurpunt probeert heide te herintroduceren. 

 

De wandeling vertrekt aan het begin van het MTB parcour van Ravels, bij de kruising van de Kampheidelaan  en de Blauwe Kei. Hier kan je de auto naast de baan parkeren (zandweg). Via een brede dreef wandel je na vertrek een goede 700 m tot de Grafheuvels van de Hoogeindse Bergen. 

 

Hier liggen vier grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (1800-1050 voor Christus),  in groepjes van twee. Archeologen vonden dat de vier heuvels familie -grafheuvels waren en ze zijn dus meermaals hergebruikt. Ze hoorden ongetwijfeld bij een klein boerenerf. Meer informatie via deze link of via een paneel dat ter plaatse aanwezig is.

De volgende tweetal kilometer loopt door naaldbos. Je ondervindt hier dat het terrein niet vlak is maar kleine heuvels en depressies bevat. Dat zijn oude landduinen van toen het zand van de Kempen hier nog kon verstuiven. De landduinen zijn ooit beplant met naaldbomen voor de mijnbouw. Tussen kilometer 3 en 5 wandel je aan de noordoostrand van het Turnhouts Vennengebied. Hier vind je het typische landschap van open landbouwvelden van gras en akkers. De zichten zijn hier zeer weids. 

 

Rond kilometer 6 passeer je de Hooge Heide, waar men recent de bodem heeft afgeschraapt en nu probeert de heide (natuurlijk) te herintroduceren. Bij onze passage langs dit gebied zagen we nog geen heide. De laatste km wandel je weer terug over een bredere dreef (zandweg) tot aan de auto na een gevarieerde wandeling van zo’n 7 km. 

Gelijkaardige wandelingen