Langs de Hoëgne

Een helderblauwe hemel boven een dik pak sneeuw, alsof we ergens in Lapland vertoefden… Merci les Ardennes. Tijdens deze wandeling langs de Hoëgne nabij de Hoge Venen werden we getrakteerd op dit prachtig blauw-wit contrast. We maakten een wandeling van 17 km in januari 2021. 

Over het algemeen is dit wandelgebied redelijk bekend onder de mensen. Het ligt immers aan de rand van de Hoge Venen. Tijdens onze wandeling op 10 januari kwamen we heel wat wandelaars tegen, vooral in de sectie langs de rivier de Hoëgne. We startten onze wandeling in Sart-Station op een hoogte van 410 meter. 

Het oude station van Sart werd gebouwd in 1890. Er liep toen een spoorweg door de Hoge Venen voor reizigers en dennenbomen voor de mijnbouw in Limburg. In 1974 kwam er een definitief einde aan deze spoorlijn.

De wandeling begint aan de westkant van de rivier Hoëgne met een afdaling naar die rivier. Na 2.5 km in de benen en een fijne passage langs de Hoëgne (met leuke bruggetjes) start een beklimming aan de andere kant van de rivier. Je komt vervolgens terecht in rustigere oorden. De sneeuw lag er daar op veel plaatsen nog maagdelijk mooi bij. 

Hoegne

Tijdens het volgende deel van de wandeling loopt de weg gestaag op langs de rivier die hier nog veel smaller is. In de richting van Baraque de Michel wisselen dennenbossen, vennen en weides elkaar af. Een leuke variatie die bij sneeuw wondermooi is. De vergezichten doen na sommige passages door bos (zoals Bois Raquet) soms deugd. Het hoogste punt van de wandeling ligt op 620 meter aan de rand van de Hoge Venen. Je passeert hier na 9 km met enkele leuke secties op knuppelpaadjes.

Hoegne

De Hoëgne rivier is gelegen in de Hoge Venen en is een waterstroom van 30 km lang. De rivier wordt gekenmerkt door kleine waterversnellingen en de donkere kleur van het water. Er zit namelijk veel ijzer in de grond en dit veroorzaakt de bruine kleur.

Eenmaal op het hoogste punt daalt de wandeling gestaag en parallel aan de heenweg. In dit gedeelte word je vooral omringd door bossen. Bij sneeuw op de bomen is het hier een machtig schouwspel van moeder natuur. Uiteindelijk kom je op een breed fietspad terecht dat geleidelijk opnieuw afdaalt richting de Hoëgne. Na 15 km steek je opnieuw de Hoëgne over en volgt een laatst beklimming terug naar het dorpje Sart-Station. 

Download file: sneeuwwandeling_hoegne.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

3 thoughts on “Langs de Hoëgne”

  1. Nadat we – eerder deze maand – met volle teugen genoten van jullie wandeling in Libramont, beslisten we vandaag deze wandeling uit te proberen. Ook nu weer bleek het een heel mooie tocht met veel sneeuw! Ter info voor anderen die deze route de komende dagen zouden inplannen: parkeren langs de grote baan, en de meeste nabijgelegen straten is momenteel verboden. In de straat waar jullie startpunt ligt lijkt het wel nog toegelaten. Bedankt voor de inspiratie en het delen. Wij zijn fan 🙂

  2. Mooie wandeling gedaan januari 2022.
    Opgelet misschien door overstromingen zomer 2021 mist bij terugkeer op het einde een brug om de rivier terug over te steken. Dit kan je in heenweg controleren want ligt maar 50m links van waar je in heenweg voor het eerst aan de rivier komt.
    Bij hoog water zoals bij mijn wandeling was het zelfs op de niet allemaal stabiele keien soms enkel-diep in het water. Goed schoeisel en een steunstok hielpen me droog over. Deze passage is te vermeiden door op einde niet de afdaling naar rivier te doen maar weg gewoon de rechte weg te volgen (zie kaart) je komt dan dicht bij het normale trajekt maar mist wel een mooi stukje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *