Rond het Stuwmeer van Eupen

Het Stuwmeer van Eupen is het grootste drinkwaterreservoir van België. Het wordt afgedamd door de Vesderstuwdam. Deze wandeling van 18 km vertrekt aan het Wald Restaurant en gaat helemaal rond het meer heen. ‘s Winters kan je, zeker bij sneeuwval, genieten van een prachtig landschap van water, loof- en naaldbomen. 

Download file: Rond_het_stuwmeer_van_Eupen.gpx

Download route
Knooppunten

Je kan een soortgelijke wandeling met knooppunten doen (20 km):

49 – 35 – 51 – 47 – 46 – 98 – 44 – 17 – 33 – 72 – 66 – 39 – 1 – 6 – 47 – 86 – 94 – 36 – 25 – 58 – 39 – 66 – 72 – 9 – 46 – 47 – 51 – 49

Afbeeldingen

 

 

 

Meer info

Onder het motto “het hoeft niet altijd het > 500 m te zijn” trokken we op de besneeuwde 22 januari 2023 naar het stuwmeer van Eupen. Gehuld in een sneeuwlaag van 15-20 cm vormde dit meer het decor van een winterse wandeling. Ongetwijfeld is het hier ook in de zomer heel mooi. We parkeerden de auto bij het Wald Restaurant, maar een alternatief, met daardoor een kortere route, is om te parkeren bij Wesertalsperre Besucherzentrum.

  

Het “Meer van Eupen” is een stuwmeer, afgedamd door de Vesderstuwdam, in het natuurgebied Hoge Venen – Eiffel. Het meer is het grootste (drink-)waterreservoir van België en het werd aangelegd, althans de dam, in 1936. De toevoer van water gebeurt door de Vesder, de Ghete en de Helle. Het meer van Eupen heeft een inhoud van 25 miljoen m³ en een oppervlakte van 126 ha. 

 

Het eerste deel van de wandeling loopt over een bospad tot aan de kleine, gemoedelijke vallei van de Dipbek. Nadien volgt een korte, steile klim tot een hoogte van 380 m door naald- en loofbos. Via een korte maar pittige afdaling bereik je nadien het Stuwmeer van Eupen. Vanaf dan volg je de oever van het meer over een afstand van 4 km. Terwijl het pad in het begin breed en duidelijk is, wordt het na ongeveer 1 km wel wat vager, moeilijker en avontuurlijker.

  

Op km 7 volgt een trappenklim tot een opnieuw bredere weg. Deze volg je naar het hoogste punt van de wandeling, op 460 m, een uitloper van de Getenberg. Van daaruit daal je weer af naar de Getzbach rivier, die ook uitmondt in het stuwmeer. Je volgt dan nadien weer de oever van het meer over een bredere weg tot aan de Vesderstuwdam. Deze ga je over naar de andere kant, om dan te vervolgen via een bosweg terug tot aan de auto. 

 

Je kan ook opteren om de auto te parkeren bij de stuwdam en de wandeling dan ook fors in te korten (-5 km). 

 

 

Gelijkaardige wandelingen