Top 10 heidewandelingen

Tussen half augustus en half september staat de heide in bloei. Het landschap (in de Kempen) kleurt dan purper – paars wat een schitterend decor vormt voor fantastische wandelingen. Trek je wandelschoenen maar stevig aan want wat kenmerkend is voor deze heidegebieden zijn (mul) zand en oude landduinen van enkele meters. Wij selecteerden een (persoonlijke) top 10 van heidewandelingen. Veel lees- en wandelplezier!

In de Kempen konden grote heide-gebieden ontstaan nadat door het kappen van bossen en de schapenteelt open vlaktes voor zandverstuivingen ontstonden. Dit zand werd tijdens de laatste ijstijd afgezet aan de voorzijde van een grote ijskap die tot over Nederland lag. Op de schrale zandgronden kon niet veel groeien behalve heide, een plant die weinig voedingsstoffen nodig heeft.  

100 jaar geleden werd nog 95% van de Kempen bedekt met heide. Het massaal aanplanten van dennenbomen voor de mijnbouw zorgde echter voor het verdwijnen van de grote heidegebieden. Hier en daar zijn nog restanten overgebleven of probeert men nu opnieuw de heide te herstellen. Elk jaar, tussen half augustus en half september, staat de heide in bloei en kleurt deze paars. Het is het moment om op bezoek te gaan in de (grote) heidegebieden.

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *