Turnhouts Vennengebied

Turnhouts vennengebied

Wanneer de sneeuw tot bij ons komt, moeten we voor een keer is niet ver rijden. Onder de Kempenaren is het Turnhouts Vennengebied alom bekend. Hoewel het sowieso een mooi gebied is om te wandelen, zorgde de lichte sneeuw ervoor dat deze wandeling extra bijzonder was. Wij maakten een korte luswandeling van 8 km dwars door het Turnhouts Vennengebied. 

De wandeling die wij maakten start aan “het bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve” waar voldoende parking voorzien is. Het is een eenvoudige  wandeling door bos, weiland en vennengebied. Bij nat weer kan het op bepaalde stukken soms drassig zijn. Doe deze wandeling vooral als je houdt van weidse uitzichten over de uitgestrekte (noorder)Kempen!

Turnhouts vennengebied

Samen met de Kalmthoutse heide, het Landschap de Liereman, verschillende militaire domeinen en de Kampina in Nederland, vormt het Turnhouts vennengebied een overblijfsel van wat ooit één uitgestrekt heidelandschap was. Dat landschap kwam tot stand door de wisselwerking tussen mens en natuur.

Turnhouts vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied in de provincie Antwerpen is een belangrijk heide- en vennengebied in Vlaanderen. Kenmerkend zijn de vennen, heide en graslanden. Het gebied strekt zich uit tussen Turnhout, Merksplas, Ravels en Baarle-Hertog. Ontdek in de regio vooral talrijke vogels die in de weilanden broeden en vertoeven. Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende vergezichten.

Turnhouts vennengebied

De wandeling verloopt grotendeels over brede zand- en grindwegen. Er is geen enkele moeilijkheid, zij het een paar afgeknakte takken. Na 2 km is er ook een stukje vondelpad (altijd leuk). Ons favoriete deel van de tocht is net na de oversteek van de N119. Je draait dan meteen naar links een prachtig heidegebied in aan de rand van “het zwartwater”. 

Turnhouts vennengebied

Aan het einde (of begin) is er ook een gezellig cafétje waar je nog een consumptie kan benuttigen.

(gelijkaardige route met) Knooppunten

52-90-6-6-7-3-2-96-95-94-93-51-52

Download file: turnhoutsvennengebied.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

1 thought on “Turnhouts Vennengebied”

  1. Pingback: Lieremanpad - Oud-Turnhout

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *