Visbeekvallei - Lilse Bergen

Visbeekvallei

De Visbeekvallei is een typische Kempense beekvallei met moerassen, bossen, heide en graslanden. Wij maakten een wandeling die al deze landschappen doorkruist. Neem zeker goed schoeisel mee want zoals het past bij een beek kunnen sommige stukken van de wandeling er drassig bijliggen.

In het midden van de Antwerpse Kempen ontspringt de Visbeek aan de rand van de Kempense heuvelrug in Beerse. Die beek stroomt vervolgens via de zuidkant van deze heuvelrug (cuesta) naar het zuiden om uit te monden in de Kleine Nete en de Schelde.

Parkeren voor deze wandeling doe je aan de parking van de Lilse Bergen (Strandweg 6, 2275 Lille). Plaats verzekerd, dat is een pluspunt! De wandeling duikt vervolgens meteen de bossen (dennenbos) in waarbij je eventjes moet klauteren op een oude zandduin. Nadien loopt de wandeling over aangename zandwegen tot langs de Warande-vijver.

Na een passage doorheen een zandvlakte met heide buigt de wandeling af richting het zuiden naar de E34. Dit is een klein minpunt van deze wandeling, met name dat je tijdelijk wat lawaai kan horen van het verkeer op deze snelweg. 

Na 3-4 km duik je dan echt de Visbeekvallei in. Dit gebied is erg vochtig (moeras) waardoor goed en waterdicht schoeisel zeker een must is. Meestal staat het hier niet onder water maar zelfs na een periode van droogte zagen wij grote plassen … Beter voorkomen dan helen!

Na de passage door het hart van de Visbeekvallei vervolgt de wandeling door graslanden en bossen. Een leuke afwisseling die we graag hebben tijdens een Kempense hike. 

De Visbeek ontspringt in Beerse op de zogenaamde Kempense Cuesta. Dit is een heuvelrug die de scheiding markeert tussen het Maas- en Scheldebekken. De regen die op de heuvel valt komt wat lager op de heuvel terug uit de grond en bevat dan veel mineralen. Dit zorgt voor een goede vruchtbaarheid wat de grote biodiversiteit van het natuurgebied verklaart.

Het laatste deel van de wandeling (pakweg de laatste 2-3 km) passeert terug in een hoger gelegen gebied. Je wordt hierdoor weer meer omringd door heide en dennenbossen dan in het lagere deel van de wandeling. Na 11.5 km kom je uiteindelijk terug aan bij de parking. Fijne tocht!

Download file: De_Visbeekvallei_.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

3 thoughts on “Visbeekvallei”

  1. Lander Van Tricht

   Dag Danielle,

   Je kan deze knooppunten volgen: 95-94-92-89-53-28-1-88-87-85-86-12-11-91-90-29-10 🙂

   Veel plezier!

   Lander & Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *