Door de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een regionaal landschap en toeristische regio met heuvels tot 150 m. De kenmerkende bergen (heuvels) zijn getuigenheuvels van ijzerzandsteen, versteende zandbanken van de Diestiaanzee. De regio is zeer gevarieerd, verrassend, heuvelachtig en daarom ideaal voor een stevige wandeling. Trek jij graag de hikingschoenen aan voor 25 km en honderden hoogtemeters? Dan is deze wandeling zeker iets voor jou. 

Download file: Vlaamse Ardennen.gpx

Download route
Knooppunten

Een vergelijkbare route is met wandelknooppunten te doen (ca. 24 km). 

51 – 6 – 9 – 7 – 93 – 32 – 92 – 91 – 59 – 58 – 35 – 36 – 37 – 39 – 40 – 52 – 6 – 51 

Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

De Vlaamse Ardennen zijn nooit plat. Dat zal deze wandeling wel duidelijk maken. Je gaat voortdurend op en neer, en als je uiteindelijk op je hoogtemeter kijkt, zal je zien dat je honderden hoogtemeters gewandeld hebt!  

De start van deze wandeling ligt net ten oosten van het Brakelbos, waar een aantal parkeerplaatsen voorzien zijn. De eerste 1.5 km loopt door dit bos over kleine padjes en een bredere zandweg. In het Brakelbos heersen vooral beuk en hulst. Sommige bomen zijn zelfs al 100 jaar oud. De Sassegembeek baant zich in steile ravijntjes een weg doorheen het bos, en de passage van de wandeling langs deze beek is heel mooi. In het voorjaar ontrolt de wilde hyacint sierlijk zijn blauwpaars tapijt, een ware streling voor het oog.
Tip: Doe deze wandeling of een deel ervan in april wanneer de hyacint paars kleurt en de bloesems het landschap versieren.

Bij het uitgaan van het Brakelbos, passeer je het pittoreske dorpje D’Hoppe/La Houppe, op de noordelijke, bosrijke flank van de Pottelberg. In het verleden was dit gehucht erg populair voor de bevolking uit de wijde omtrek. Vandaag is het rustiger met gezellige cafeetjes en restaurants waar je tijdens de wandeling kan pauzeren voor een hapje of drankje.

Nadien wandel je door tot op de Pottelberg. Dat is de hoogste berg van de Vlaamse Ardennen (157 m). Aan de zuidkant van deze berg wandel je via een holle weg een aantal hectometers bergaf. Absoluut de moeite, en kenmerkend voor de hike, zijn de kleine padjes tussen de velden. Via een typisch Vlaamse Ardennen landschap met afwisselende velden en bossen loopt de route nadien door tot het Muziekbos dat je bereikt na 10 km.

Het Muziekbos is gelegen op de Muziekberg, wellicht de bekendste getuigenheuvel van de hele Vlaamse Ardennen. Het prachtige bos is mooi in elk seizoen, maar de boshyacinten die hier in april en mei bloeien, maken het woud een beetje magisch.

Midden in het bos ligt ook de Geuzentoren. Daar hangt een leuke anekdote aan vast die de regio zijn naam heeft opgeleverd. Toen Pol de Mont samen met zijn vriend Omer Wattez op het romantische bijgebouw in het Muziekbos in Ronse stond en voor de eerste maal over het heuvelachtige landschap keek, riep hij verwonderd: “Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!”. Pol de Mont is dus de uitvinder van de naam ‘Vlaamse Ardennen’.

Na de passage door het Muziekbos heb je de keuze voor een korte omweg naar het gehucht Louise Marie waar je iets kan drinken of eten op het dorpsplein bij “Les Soeur Louise”. Op kilometer 14 kom je vervolgens aan bij het Sint-Pietersbos. Op de Ferraris kaarten stond dit bos al aangeduid als “St Peetersbosch”, zo oud is dit stukje natuur. Je wandelt hier via kleine padjes langs beekjes, door bossen, over stukjes vlonderpad, voor een unieke belevenis van de natuur van de Vlaamse Ardennen op de flanken van de Muziekberg.

Via een tussenstuk van 3-4 km, over bredere zandwegen tussen de velden, en door kleine gehuchtjes, wandel je nadien door tot Bos Ter Rijst. Dit bos is met zijn talrijke bronnen en zijn blauwpaars tapijt van wilde hyacint in het voorjaar een niet te missen parel in een minder bekende uithoek van de Vlaamse Ardennen. Tot slot wandel je terug via het dorpje D’Hoppe/La Houppe en het Brakelbos tot aan de parking.

1 thought on “Door de Vlaamse Ardennen”

  1. Pingback: Het Burreken - Hikes and Mountains

Comments are closed.