Wandeling rond Turnhout

Groene Noorden van Turnhout

Wanneer een laagje wit goud de Kempen bedekt is het de moment voor winterliefhebbers om een wandeling te maken. Deze hike van ongeveer 13 km ligt tussen Turnhout & Oud-Turnhout en neemt een deeltje mee van de Liereman. Voor wie nog twijfelt dat de hoofdstad van de Kempen omringd is door natuur is deze wandeling zeker een aanrader. 

Een winterprik met sneeuw tot lokaal 10 cm is genoeg om een echte wintersfeer op te snuiven in eigen land. Wij maakten in februari een wandeling van ongeveer 13 km vertrekkend vanuit Turnhout. Ondanks vertrek binnen de ring loopt het grootste deel van de wandeling in de natuur. 

Turnhout is de hoofdstad van de Kempen. De stad is omgeven door verschillende natuurgebieden zoals het Turnhouts Vennengebied en De Liereman. Daartussen ligt een groene gordel met veel landbouwgebied. Een mooie combo voor Kempische wandelingen met veel variatie. 

Groene Noorden van Turnhout

De wandeling die wij deden vertrekt aan de Dokter Paul Janssenlaan. Daar is een parking waar vaak voldoende parkeergelegendheid is. Indien dat niet het geval is zijn er zeker alternatieven in naburige straten. De wandeling loopt vervolgens over geasfalteerd terrein tot aan de ring. Na een korte passage langs de ring duikt de wandeling de velden in over een smal zandpad richting Oosthoven. In dit deel van de wandeling loop je recht richting Natuurreservaat De Echelkuil –  De Liereman, het verste en mooiste punt van de wandeling. Vooral de passage over knuppelpaden/vlonderpaden is uniek. Bij nat weer word je hier volledig omgeven door water.

Groene Noorden van Turnhout

Het tweede deel van de wandeling gaat terug richting het west-noordwesten. Hierbij wandel je over brede zandwegen met soms een geasfalteerd stuk. Uiteindelijk passeer je het bosreservaat Den Doolhof. Dit gebied is een oud parkbos en een oude klei-ontginningsplaats, een uniek stukje natuur met een grote biodiversiteit. Hierna gaat de wandeling verder tot aan het kanaal waarlangs je terugloopt tot aan de Oude Kaai en uiteindelijk terug aankomt bij het startpunt. 

Download file: rondjeturnhout.gpx

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

1 thought on “Wandeling Turnhout”

  1. Pingback: Hikes and Mountains - wandeling - Turnhouts Vennengebied

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *