Zonhoven heide - Limburg

De Teut in Limburg is het grootste heidegebied van Midden-Limburg en een ideaal decor voor een prachtige wandeling in augustus, wanneer het landschap paars kleurt. Wij verbonden de Teut met de Molenheide, die (sinds 2006) deel uitmaakt van het natuurgebied, voor een wandeling van 14 km. 

Download file: Heidewandeling_Zonhoven_.gpx

Download route
Knooppunten
Afbeeldingen
De prachtige heide van Zonhoven
Zandweggetjes door de heide
Uitgestrekte heide
Uitgestrekte heide
De heide in bloei
Ingezoomde heidebos
Wandelen in het natuurgebied van De Teut
Wandelen in het natuurgebied van De Teut
Meer info

Heide in de Kempen ontstond door het massaal kappen van bossen en het gebrek aan meststoffen. Op de schrale zandgronden kon niet veel groeien behalve het purperen bloemetje. Elk jaar, tussen half augustus en half september, kleurt de heide paars wat deze periode ideaal maakt voor een wandeling doorheen de Kempische natuur.

 

Nabij het natuurgebied de Teut in Zonhoven kan je parkeren aan de ingang van het park op de Donderslagweg. Via een bospad wandel je meteen na enkele honderden meters het gigantische heidegebied in. Via een korte klim naar de Teutheuvel (75 m hoogte) krijg je meteen een prachtig uitzicht over de heide. Het pad wordt hier hoofdzakelijk gekenmerkt door een mengeling van (los) zand en kiezels en dat zal zo blijven gedurende het grootste deel van de tocht. Na de klim wandel je via een steile afdaling naar beneden en vervolg je de wandeling richting het oost-noordoosten over een bredere grindweg. Hier bevindt je je vrij dicht bij de  snelweg die je dus ook hoort.

 

Na 3 km in de benen sla je af naar rechts (richting het zuiden). Je bevindt je hier in lager gelegen gebied met wat minder heide en de aanwezigheid van water (kleine vennetjes en een beek). Na een paar honderd meter sla je opnieuw af om te vervolgen in westelijke richting. Het pad loopt hier gestaag op waardoor er ook weer meer heide verschijnt (droger gelegen gebied op de heuvels). Afdraaiend naar het zuiden wandel je vervolgens via een fantastisch pad (klein pad dwars door heide) tot aan het “ven aan de teut”, waar je twee keer passeert. De route is immers een lus. De wandeling kan dus gehalveerd worden door hier over te schakelen op de terugweg.

 

Als je verder gaat duik je via een smal bospad aan de zuidkant van een brede fietsweg de bossen in voor 700 m. Nadien sla je af naar Camping Holsteenbron waar de cafetaria wel de moeite blijkt voor een consumptie. Daarna gaat de wandeling verder in oost-zuidoostelijke richting waarbij je klimt tot 75-80 m. Je bevindt je hier op westelijke uitlopers van het Kempisch plateau.

 

[Het Kempisch plateau werd 200000 jaar geleden gevormd. Tijdens de ijstijden blokkeerde de Nederlandse ijskap de Maas waardoor deze naar het westen werd afgebogen. Het grind dat in deze rivier werd meegesleurd werd hierdoor afgezet en vormde een puinkegel: Het Kempisch plateau. ]

 

Na de passage dicht tegen 80 gaat de wandeling verder in de richting van de Molenheide, die sinds 2006 deel uitmaakt van de Teut. Cyclocross fans kennen deze sectie wellicht omwille van de “kuil van Zonhoven” die vlakbij ligt (en waar je kan gaan kijken). Dwars door de heide liggen er in dit gebied schitterende wandelpaadjes, er zijn tientallen alternatieven. Na de Molenheide gaat de wandeling verder in noordelijke richting, terug naar het middelpunt van de 8-lus. Daar lopen we verder over een heuvelkam richting het westen met aan de linkerkant opnieuw schitterende heide. Via een korte sectie over een zandvlakte omgeven door heide en dennenbomen eindigt de wandeling opnieuw met een klim naar de Teutheuvel. De laatste hectometers zijn hetzelfde als de start.

Gelijkaardige heidewandelingen