Zonhoven heide

De Teut in Limburg is het grootste heidegebied van Midden Limburg en een ideaal decor voor een prachtige wandeling in augustus, wanneer het landschap paars kleurt. Wij verbonden de Teut met de Molenheide, die (sinds 2006) deel uitmaakt van het natuurgebied, voor een wandeling van 14 km. 

Heide in de Kempen ontstond door het massaal kappen van bossen en het gebrek aan meststoffen. Op de schrale zandgronden kon niet veel groeien behalve het purperen bloemetje. Elke jaar, tussen half augustus en half september, kleurt de heide paars wat deze periode ideaal maakt voor een wandeling doorheen de Kempische natuur. Nabij het natuurgebied de Teut in Zonhoven kan je parkeren aan de ingang van het park op de Donderslagweg. Via een bospad wandel je meteen na enkele honderden meters het gigantische heidegebied in.  

Via een korte klim naar de Teutheuvel (75 m hoogte) krijg je meteen een prachtig uitzicht over de heide. Het pad wordt hier hoofdzakelijk gekenmerkt door een mengeling van (los) zand en kiezels en dat zal zo blijven gedurende het grootste deel van de tocht. Na de klim wandel je via een steile afdaling naar beneden en vervolg je de wandeling richting het oost-noordoosten over een bredere grindweg. Hier bevindt je je vrij dicht bij de  snelweg die je dus ook hoort. Na 3 km in de beneden sla je af naar rechts (richting het zuiden). Je bevindt je hier in lager gelegen gebied met wat minder heide en de aanwezigheid van water (kleine vennetjes en een beek). 

Na een paar honderd meter sla je opnieuw af om te vervolgen in westelijke richting. Het pad loopt hier gestaag op waardoor er ook weer meer heide verschijnt (droger gelegen gebied op de heuvels). Afdraaiend naar het zuiden wandel je vervolgens via een fantastisch pad (klein pad dwars door heide) tot aan het “ven aan de teut”, waar je twee keer passeert. De route is immers een lus. De wandeling kan dus gehalveerd worden door hier over te schakelen op de terugweg. 

Als je verder gaat duik je via een smal bospad aan de zuidkant van een brede fietsweg de bossen in voor 700 m. Nadien sla je af naar Camping Holsteenbron waar de cafetaria wel de moeite blijkt voor een consumptie. Daarna gaat de wandeling verder in oost-zuidoostelijke richting waarbij je klimt tot 75-80 m. Je bevindt je hier op westelijke uitlopers van het Kempisch plateau.

Het Kempisch plateau werd 200000 jaar geleden gevormd. Tijdens de ijstijden blokkeerde de Nederlandse ijskap de Maas waardoor deze naar het westen werd afgebogen. Het grind dat in deze rivier werd meegesleurd werd hierdoor afgezet en vormde een puinkegel: Het Kempisch plateau. 

Na de passage dicht tegen 80 gaat de wandeling verder in de richting van de Molenheide, die sinds 2006 deel uitmaakt van de Teut. Cyclocross fans kennen deze sectie wellicht omwille van de “kuil van Zonhoven” die vlakbij ligt (en waar je kan gaan kijken). Dwars door de heide liggen er in dit gebied schitterende wandelpaadjes, er zijn tientallen alternatieven. Na de Molenheide gaat de wandeling verder in noordelijke richting, terug naar het middelpunt van de 8-lus. 

Daar lopen we verder over een heuvelkam richting het westen met aan de linkerkant opnieuw schitterende heide. Via een korte sectie over een zandvlakte omgeven door heide en dennenbomen eindigt de wandeling opnieuw met een klim naar de Teutheuvel. De laatste hectometers zijn hetzelfde als de start. 

Download file: Heidewandeling_Zonhoven_.gpx

Bekijk onze andere wandelingen:

Groote Heide – Valkenhorst

Groote Heide – Valkenhorst

Vroeger lag er ten zuiden van Eindhoven een enorm heidegebied: De Groote Heide. Daar blijven nu nog enkele afzonderlijke delen van over. We trokken de grens over voor een wandeling van 15 km in de restanten van de Groote Heide met start- en eindpunt bij de Hut van Mie Pils. Klaar voor vennen, landduinen en heide? Dan is deze wandeling absoluut iets voor jou. 
Read More
Tikkebroeken – Kasterlee

Tikkebroeken – Kasterlee

Het natuurreservaat ‘De Tikkebroeken’ is een moerasgebied met een prachtige diversiteit aan dieren en planten. In de herfst is dit de ideale ‘frisse’ wandeling om je hoofd helemaal leeg te maken! Met een kleine lus van 4 km ben je na deze (toch wel natte tocht) helemaal opgeladen.
Read More
Kliffen bij Pantano de Sau

Kliffen bij Pantano de Sau

Het Pantano de Sau is een groot meer in Catalonië, Spanje. Je kan er fantastisch wandelen over kliffen en tot langs het meer. Bij droogte steekt de spitse toren van het dorpje San Roma de Sau, dat in de jaren zestig onder water werd gezet, op uit het water.Met 11.5 km en 500 hoogtemeters is het best een pittige wandeling, zeker onder de Spaanse zon. 
Read More
Durbuy in’t groen

Durbuy in’t groen

Wanneer natuur en cultuur elkaar ontmoeten: Een rustgevende wandeling in de prachtige omgeving van Durbuy brengt je langs uitgestrekte weilanden, diepe bossen en vooral het bekende en idyllische stadje Durbuy.
Read More
Prinsenpark – Retie

Prinsenpark – Retie

Het Prinsenpark in Retie vormt een prachtige groene oase van maar liefst 215 ha groot. Bossen, weilanden en verschillende vijvertjes vormen hier het decor voor een gezellige wandeling in de natuur. Voor de “paarse hei liefhebbers” zijn er ook een aantal kleine heidegebieden te spotten.
Read More
Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen

Top 10 heidewandelingen Tussen half augustus en half september staat de heide in bloei. Het landschap (in de Kempen) kleurt…
Read More
Zonhoven heide

Zonhoven heide

Zonhoven heide De Teut in Limburg is het grootste heidegebied van Midden Limburg en een ideaal decor voor een prachtige…
Read More
Serra de Llaberia

Serra de Llaberia

Serra de Llaberia De Serra de Llaberia is een gebergte in het noordoosten van de Terres de l’Ebre (het land…
Read More
Eksterheide & Duivelskuil

Eksterheide & Duivelskuil

Een natuurlijke oase om helemaal tot rust te komen, die vind je in Eksterheide op de grens met Sint-Jozef Rijkevorsel en Beerse. Dit natuurgebied van maar liefst 107 hectare krijgt momenteel een grote make-over. Het resultaat? Een gevarieerd bos met nieuwe wandelpaden en een grote diversiteit aan inheemse struiken en bossen. Een must-see natuurgebied voor iedere natuurliefhebber!
Read More
Montoro de Mezquita

Montoro de Mezquita

Ben je in Aragon op vakantie? Dan is deze onontdekte wandeling zeker een must! Dicht bij het dorp Montoro de Mezquita ligt een natuurgebied verborgen waar je met een indrukwekkende wandeling kan genieten van rotsformaties, verkoelende riviertjes en echte oases te midden van een droog landschap. 
Read More

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
E-mailadres:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *