VulkaMaar pad - Eifel

Het VulkaMaar pad is niet voor niets bekroond tot mooiste wandeling van Duitsland in 2021. Deze lange afstandswandeling van 28 km kan je opdelen in twee etappes of volledig wandelen in één dag. Wij gingen voor dat laatste. Geniet van de idyllische bergpaadjes, panoramische uitzichten op echte vulkanen en historische kastelen. De route is eenvoudig te volgen via de herkenbare groen met gele bordjes.

Download file: VulkaMaar pad.gpx

Download route
Knooppunten

De route staat goed aangegeven geel-groene wegwijzers genaamd ‘VulkaMaar-Pfad’ . 

Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

Het VulkaMaar – pad, in de Eifel, is in 2021 uitgeroepen als de mooiste wandeling van Duitsland. En wij kunnen de kiezers geen ongelijk geven. Wat een prachtig decor en goed onderhouden wandeling op nog geen 3u rijden van Brussel. Het pad, een grote lus van 28 km, is eigenlijk ontworpen als tweedaagse, maar voor de geoefende wandelaar is het pittige, maar zeker mogelijk om de route in één dag te doen.

 

Vertrekken kan vanuit verschillende dorpen (met parkings) zoals Meerfeld, Bettenfeld en Manderscheid. Wij kozen voor Bettenfeld, het snelst bereikbaar. Op één dag wandel je door miljoenen jaren geschiedenis. De route begin met een afdaling (2 km en 100 m naar beneden) en passage door het kleine stadje Meerfeld tot aan de Meerfelder Maar, de grootste vulkaantrechter van de Eifel.

 

Je leest het goed, vulkanen. Vandaar ook de naam VulkaMaar pad. Een maar of mare is een cirkelvorming bassin ontstaan door explosie van magma en gas waardoor de krater instort. Dit is anders dan een kratermeer. De Meerfelder maar is ontstaan door een explosie ongeveer 80.000 jaar geleden. De kracht van vulkanische activiteiten leidde tot het breken van de wanden van de ketelvulkaan. De Meerfelder maar is ongeveer 18 meter diep. Na de passage langs dit meer gaat de route bergopwaarts tot de top van de vroegere vulkaan op zo’n 500 m. Je krijgt hier een prachtig uitzicht op de omgeving, zeker vanuit de Landesblick uitkijktoren.

 

Met klimmen en dalen via smalle en soms bredere paden volgt dan een lang tussenstuk door de vallei van de Kleine Kyll. Nadien vervolgt de wandeling met een klim, passage over de Dauner Strase, om net ten noorden van Manderscheid uit te komen op de Eifelsteig, een bekende lange afstandsroute door de Eifel van meer dan 300 km. De kleine Lieser rivier begeleidt je in hier door het dal, met prachtige paadjes langs een steile valleiwand. “Is dit Duitsland? Vroegen we ons regelmatig af.” Na ongeveer 16 km wandel je door het gezellige Manderscheid waar je iets kan drinken. Als je van de route een tweedaagse wil maken kan je hier overnachten.

 

Na een goede 20 km verlaat het VulkaMaar pad de vallei van de Lieser om in westelijke richting te vervolgen met een klim en nadien een afdaling, terug tot in de vallei van de Kleine Kyll. Die steek je met een houten brug over, waarna een zeer smal pad omhoog leidt naar de Wolfsschlucht ravijn. Deze vallei ligt vol met grote rotsen en heeft iets magisch.

   

Met een lange gestage klim ga je nadien weer verder omhoog door een meer open landschap tot aan de Mosenberg vulkaan. Hier is een groeve waar je ook meer uitleg krijgt over het vulkanisme van de Eifel. Als je over het hoogste punt gepasseerd bent (517 m) wandel je een klein stukje naar beneden tot het Windsborn heuvelkratermeer, het enige kratermeer ten noorden van de Alpen. Met 2 laatste vlakke kilometers bereik je nadien opnieuw Bettenfeld.