Calmont Klettersteig - Moezel

Wijn -en wandelliefhebbers, this one’s for you! Met een stijgingspercentage van 65% is de Calmont, gelegen in de Duitse wijnstreek de Moezel, de steilste wijnberg van Europa. Vanop een afstand ziet dit er fantastisch uit, maar er door wandelen is dat zo veel te meer. Van een kuitenbijter tijdens de beklimming, tot een heerlijke (verdiende) Moezelwijn op de top, naar een avontuurlijke afdaling met fenomenaal uitzicht over de regio. Waag jij jezelf aan deze uitdagende Calmont Klettersteig?

Download file: Calmont_Klettersteig_.gpx

Download route
Knooppunten

De route staat goed aangegeven met borden vanuit Bremm an der Mosel. 

Afbeeldingen

 

 

 

 

Meer info

De Bremmer Calmont heeft de steilste wijngaard van Europa, met een hellingspercentage van maar liefst 65%. Een Klettersteig, een route met ladders en staalkabels, loopt van het dorpje Bremm naar Ediger-Eller, maar je kan ook, zoals wij deden, een rond-route doen. Neem hiervoor zeker 2/3u, want vorderen over de Klettersteig gaat niet zo snel. De route werd vooral bekend onder de Belgen door het programma De Mol waarin deelnemers met zoveel mogelijk volle glazen over de wijnberg route beneden geraken. Geen sinecure gezien de moeilijkheid van het pad!

Parkeren kan in Bremm of Edinger-Elm, op verschillende voorziene parkings. Wij vertrokken in Bremm en wandelden via een steile klim (maar goed pad) zo’n 300 omhoog tot het Creuz, uitzichtpunt. Van daaruit vervolgde de route over de heuvelkam tot km 4. Een korte afdaling bracht ons dan bij de eigenlijke Calmont Klettersteig.

Dit deel van de route zelf is 3 km en vordert over steile paadjes, met ladders, staalkabels, tredes, door wijngaarden, en is ronduit uniek. Je hebt voortdurend uitzicht op de prachtige kronkelende Moezel, verschillende dorpjes en uiteraard de wijngaarden. Er zijn langs de route verschillende uitzichten voorzien om even te genieten van het zicht. Uiteindelijk kom je via de Klettersteig opnieuw uit in Bremm an der Mosel.