Monschau-Kloosterroute-7

Kloosterroute - Monschau

Net over de Belgische-Duitse grens bevindt zich het historische stadje Monschau. Het is een van de meest geliefde vakantie- en uitstapplaatsen van de Eifel en ideaal voor een weekendje weg. Wij deden vanuit Monschau de bekende Kloosterroute, een wandeling van ongeveer 23 km met een buitengewone diversiteit aan in- en uitzichten.

Download file: Klosterroute_ (1).gpx

Download route
Knooppunten

De wandeling staat ook aangegeven met groene bordjes op elk kritiek punt. 

Afbeeldingen

Prachtige huisjes in Monschau. 


Een mooi bruggetje over een van de zijrivieren van de Ruhr. 

Uitzicht over Monschau.


Leuk padje.

Monschau-Kloosterroute-7
Verpozen met zicht op het meer van Perlenbach.

Je kan de route ook volgen met bordjes. 

Meer info

Net over de Belgische-Duitse grens bevindt zich het historische stadje Monschau. Het is een van de meest geliefde vakantie- en uitstapplaatsen van de Eifel en ideaal voor een weekendje weg. Wij deden vanuit Monschau de bekende Kloosterroute, een wandeling van ongeveer 23 km met een buitengewone diversiteit aan in- en uitzichten.

 

Monschau is een klein, historisch stadje in de Eifel streek in Duitsland op 5 km van de Belgische grens en ook vlakbij Nederland. Het vormt dan ook de ideale plaats voor een weekendje weg. Het kleine stadje bestaat uit prachtige vakwerkhuizen met houten balken. Vooral in de 18e eeuw zorgde de bloeitijd van de lakenindustrie en de nijverheid voor een snelle expansie van Montjoie, waarvan de naam later is veranderd in Monschau. Het leuke is ook dat het oude centrum volledig autovrij is en daardoor rust uitstraalt, zeker rond de grote markt. De auto moet geparkeerd worden aan de rand. Restaurantjes, cafés, hotels, vind je in elke straat.

 

Tijdens ons weekendje in Monschau kozen we voor een fikse wandeling van 23 km, die bekend staat als een van de zwaarste dagtochten in de Eifel: De Kloosterroute. Deze tocht vertrekt in het centrum van Monschau en staat zeer goed aangegeven met groene bordjes op elk kritiek punt. Daarnaast kan je de toch ook volgen via de GPX die je onderaan deze pagina kan terugvinden.

 

De wandeling zelf is 23 km lang en voert je via rotspartijen en de steile oevers van de Ruhr rivier (Roer) over 600 hoogtemeters. De diversiteit aan landschappen en uitzichten is enorm. Op het ene moment wandel je langs de rivier en vervolgens dwaal je over hoogvlaktes. Uiteindelijk wandel je ook een hele tijd langs het prachtige meer Perlebachtalsperre.

 

Bij de start moet je meteen 100 hoogtemeters overwinnen naar de Ehrensteinsley, een prachtige rotspunt met uitzicht over het dal. Via een afdaling nadien zak je naar de Ruhr rivier. Vervolgens klim je weerom zo’n 100 m tot aan de oude Vennbahn. Dat is een  vervallen spoorbaan van Aken naar Luxemburg die nu omgetoverd is tot een fietspad. 

 

Bij het verlaten van de Vennbahn volgt een korte afdaling tot aan de Ruhr (die hier al duidelijk hoger ligt). Hier passeer je ook het klooster Reichenstein. Vervolgens klim je tot een hoogte van 560 m en bereik je in de buurt van Kalterherberg het hoogste punt van de wandeling. Tussen de weilanden door wandel je nadien over een hoogvlakte terug in de richting van Monschau. Op km 15 buigt de wandeling echter weerom af naar het zuiden. Over een golvend terrein tussen 500 en 550 m hoogte zijn de uitzichten in dit deel echt mooi. 

 

Na ongeveer 18 km kom je uit bij het Perlebachtalsperre. Dit is een stuwmeer gevormd in 1956. Sindsdien verzorgt de stuwdam en het water de drinkwatervoorziening en elektriciteit voor de regio Monschau. De kloosterroute loopt langs de oevers van het stuwmeer tot aan de dam zelf. Via een korte klim en een bocht rond een heuvelkam bereik je vervolgens opnieuw de vallei van Monschau. Daar kozen wij om ook het laatste stukje van de route uit te voeren waar we een laatste zicht kregen op het prachtige Monschau (zie bovenstaande foto).