Glacier du Gebroulaz

Gebroulaz-4

Een stevige wandeling voor de echte kilometerkloppers waarbij je geleidelijk naar het hoogtepunt stijgt. Tijdens deze tocht word je getrakteerd op fantastische vergezichten over het nationaal park de la Vanoise en passeer je maar liefst 3 echte berghutten. Op het hoogste punt ligt de Glacier du Gebroulaz aan je voeten, een massieve ijsreus.

De wandeling start nabij parking Les Prioux, aan het einde van de geasfalteerde weg. Na een gestage beklimming op een breed grindpad kom je na 700 meter klimmen aan bij “Refuge de Peclet-Polset” (2474 m). Van daaruit gaat de wandeling verder langs een mooi gelegen meertje richting de eerste col.

[Dat meer (Lac Blanc) is een gletsjermeer dat tientallen jaren is uitgeschuurd door een gletsjer. Door de constante aanvoer van sediment van de omliggende morenes wordt het meer steeds ondieper en kleiner.]

Gebroulaz-3

Tijdens de beklimming naar Col du Soufre (2817 m) wandel je regelmatig door sneeuwvlaktes of op losse stenen op het pad. Goede bergschoenen zijn dus zeker aangeraden. Eenmaal boven wacht er een prachtig uitzicht over Glacier du Gebroulaz. Wie nog energie overheeft kan de Roc de Soufre beklimmen om nog een beter uitzicht te hebben. Deze rots is een speciale geologische formatie die zeker tot de verbeelding zal spreken.

[Die gletsjer (zie hoofdfoto) is de enige “vallei-gletsjer” in het Vanoise park en wordt daarom intens gemonitord. Volgens de glaciologen is de maximale dikte tegenwoordig nog zo’n 100 m.]

Na even stil te staan bij de pracht van Gebroulaz gletsjer, is het tijd om aan de eerste afdaling te beginnen. Het pad ligt er goed bij waardoor je al snel aankomt bij Rrefuge du Saut (2126 m). Daar wacht nog de laatste steile beklimming tot aan de tweede col Rouge. Hier krijg je op 2730 meter hoogte een fantastisch zicht over de vallei en de gletsjers van de Vanoise. De afdaling die nadien volgt is kort maar steil. Voorzichtigheid is vereist op de smalle grind paadjes met soms ook grotere brokstukken.

Het is aangeraden om deze wandeling te plannen op een heldere dag. Je zou de kans om de toppen en gletsjers te zien blinken in de zon niet willen missen. Door de lange afstand, vele hoogtemeters en soms onverharde paadjes (voornamelijk stukken met losse stenen) is deze wandeling best zwaar. Bereid je dus goed voor! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *