Gorges du Tarn - Centraal Massief

Gorges du Tarn

Het Centraal Massief in Frankrijk heeft heel wat prachtige wandelingen in petto. Zo is deze wandeling er eentje van. Midden in Nationaal Park de Cevennes brengt ze je naar verschillende magnifieke uitzichtpunten over Gorges du Tarn en Gorges de Jonte. Bovendien ben je niet alleen, de kans is namelijk groot dat je tijdens deze wandeling kan genieten van een wonderlijk schouwspel van roofvogels boven de corniches (rotsen) van Méjean.

Het moeilijkste deel van heel de tocht is de beklimming in het begin. Dit omdat het er rotsachtig bijligt waardoor de paadjes soms moeilijk te vinden zijn. Een GPS track volgen is geen overbodige luxe. Er is ook een eenvoudigere route maar die gaat rond de eerste uitzichtpunten. Na een dikke 200 m klimmen heb je het moeilijkste deel er al opzitten. De paadjes die nu volgen wandelen aangenaam, zijn duidelijk aangegeven en stijgen gestaag over een goed begaanbare en zachte ondergrond.

Het grootste deel van de wandeling loopt vervolgens langs aangename paadjes tussen de bomen. Regelmatig kom je wat zijpaadjes tegen die je naar een prachtig uitzichtpunt brengen. Ongeveer in het middel van de wandeling verlaat je de Gorges du Tarn om via het plateau (Causses) door te steken naar de Gorges de Jonte.

De Tarn ontspringt op de Mont Lozère en stroomt naar beneden door de Cevennen in een kronkelige rivier die een zeer diepe kloof heeft gegraven in de plaat van de Grands Causses (plateau). De kliffen (corniches) tot 500 m hoog zijn erg indrukwekkend. Gorges de Jonte is vergelijkbaar en iets minder bekend. De Jonte ontspringt aan de Mont Aigoual (1565 m) in het hart van de Cevennen en mondt uit in de Tarn.

Daar volgt opnieuw een goed begaanbaar pad, parallel met de vallei op hoogte. In dit stuk zijn opnieuw veel uitzichtpunten, ideaal om roofvogels te spotten. Neem dus zeker een verrekijker mee! Het gaat om zogenaamde vale gieren.

Gorges du Tarn

Download file: Gorge_du_Tarn_Gorge_de_Jonte_.gpx

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *