Het Cantal gebergte

Cantalgebergte-1

In het hart van het Cantal gebergte ligt de grootste stratovulkaan van Europa. De hoogste top is de Puy Mary die met zijn 1783 m boven de 9 omliggende gletsjervalleien uittorent. Wij maakten een 2-daagse wandeling met bivak in dit Cantal gebied dat macht en kracht van de natuur uitstraalt.

We startten onze wandeling in de vroege avond. Ons doel? een leuke bivakplaats bij zonsondergang vinden nabij Puy Mary! Bivakkeren is namelijk toegestaan in Frankrijk op twee voorwaarden. Je tent mag enkel opstaan tussen 20u ‘s avonds en 8u ‘s ochtends, en je moet op zichtbare afstand van een officieel wandelpad liggen. Op deze eerste dag wandelden we langs de Puy Mary (wij verkozen om deze niet te beklimmen) in de richting van Brèche de Rolland. Daar vonden we een schitterende plaats voor de bivak. D.w.z volledig vlak, zacht en stevig voor de piketten! 

De tweede dag startte de wandeling langs een mooi pad over de kam van het Cantal gebergte (GR4) richting “Puy de Peyre Arse”. Je blijft op hoogte waardoor je continu kan genieten van een prachtig uitzicht over het hele gebied.

Cantalgebergte-3

[De 9 valleien die de Puy Mary omliggen zijn oude gletsjervalleien, gevormd tijdens de laatste ijstijd. Je kan dit herkennen aan de typische U-vorm.]

Het glooiend pad is heel duidelijk aangegeven en zalig om over te wandelen. Bij de Col de Cabre buigt het pad af richting het zuiden, richting Puy Griou.

Wij kozen ervoor om de Puy Griou te beklimmen. De beklimming van deze top duurt niet heel lang, maar vraagt wel wat energie. Het is een hele steile beklimming met losse rotsblokken, maar het uitzicht is wel de moeite! De Puy Griou is van ver herkenbaar door zijn karakteristieke fonolietkegel. De berg van 1690 meter is zo’n 6 miljoen jaar geleden ontstaan en torent uit boven het keteldal. 

Cantalgebergte-8

Wanneer je de wandeling verder zet volgt er een lange afdaling tot aan de rivier “La Jordanne”. Deze afdaling loopt doorheen dichte bossen en langs kleine riviertjes en is best de moeite. Het pad ligt er meestal goed bij. Aangekomen in de vallei loopt het pad meteen weer op via de dorpjes Benech en Raymond. Vervolgens is het klimmen via de zuidkant van het keteldal tot bijna aan “La Roche Noire”. Deze klim betreft een dikke 500 m en is best nog wel een kuitenbijter.

Wij maakten van deze tocht een tweedaagse. Het is evengoed mogelijk om er een dagwandeling van te maken (zie tabel). We raden je aan om dan te starten bij de parking van La Roche Noir (punt B op de kaart).

Mee zijn met de laatste tochten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor de nieuwbrief:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *